REFORME ZDRAVSTVA

Beroš se pohvalio: “Lista čekanja za onkološke bolesnike u Rijeci smanjena na samo četiri dana”

Tihana Tomičić

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

U sustav zdravstva uloženo je 2,2 milijardi euraU ove četiri godine pokrenuli smo procese u zdravstvenom sustavu u dobrom smjeru. Ova Vlada i zdravstvena administracija zajedno s liječnicima slijedi reformski putokaz pod motom »Zdravlje je prvo«, prati zdravstvene navike građana i potrebe bolesnika, sluša glas liječnika i ostalih djelatnika, te gradi javni zdravstveni sustav i u konačnici društvo, kao članica europske obitelji sa svim brojnim prednostima i mogućnostima, izjavio je na proslavi 150. obljetnice Hrvatskog liječničkog zbora i Dana liječnika ministar zdravstva Vili Beroš.


Visoki ciljevi


On je rekao da je jedan od glavnih ciljeva bio da se prosječno vrijeme čekanja na bolničke dijagnostičke pretrage smanji ispod 270 dana.


– Danas smo na 135 dana, što je nacionalni prosjek čekanja na sve bolničke dijagnostičke postupke. To predstavlja našu odgovornost prema građanima, ali ujedno i pokazatelj da zajedno možemo ostvarivati postavljene ciljeve, poručio je liječnicima ministar.
Njegova nova najava jest ona o gradnji nove nacionalne dječje bolnice, za koju se uskoro raspisuju natječaji za projekt i izvođenje. Iako je, primjerice, Rijeka upravo dobila novu bolnicu za majku i dijete, sada se novi nacionalni centar također planira graditi. A Rijeka je spomenuta i u kontekstu lista čekanja za onkološke bolesnike – nakon što je testiran novi pilot-projekt u KBC-u Rijeka, uspjelo se liste čekanja za onkološke pacijente smanjiti na – četiri dana, rekao je Beroš.


– Zadnjih godina utemeljili smo sveobuhvatnu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava na organizacijskom, financijskom, ali i na kadrovskom planu. Također, u posljednje četiri godine, a zaključno do kraja 2024. godine, predviđeno je povijesno veliko ulaganje od ukupno 2,2 milijarde eura u zdravstvenu infrastrukturu i materijalno-tehničku opremu s namjerom da se tim investicijama poboljša dostupnost i kvaliteta zdravstvene skrbi, ali ujedno i poboljšaju uvjeti rada svim zaposlenicima. Tu je nova bolnica u Puli, pa u Rijeci, pa ulaganja pri KBC-u Rijeka, novi nacionalni spinalni rehabilitacijski centar u Varaždinskim Toplicama, pa sve do novih općih bolnica u Splitu, Osijeku, Bjelovaru i Varaždinu, a imamo i utemeljene planove za izgradnju treće faze KBC-a Zagreb, novog KBC-a Osijek i nove bolnice u Šibeniku, kaže Beroš. U tijeku je i opsežna poslijepotresna obnova zdravstvene infrastrukture u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, ukupne vrijednosti od gotovo 700 milijuna eura.


Ubrzana obnova


Tako se obnavljaju KBC Zagreb, Jordanovac, Petrova, KB Merkur, Klinika za infektivne bolesti, Klinika za dječje bolesti, KBC Sestre milosrdnice, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, bolnica u Sisku i to sve uz neometano pružanje zdravstvene zaštite, što je iznimno kompleksan i zahtjevan organizacijski zahvat koji se temelji i na vašem radu i zalaganju, poručio je ministar svojim kolegama liječnicima.


– Zdravstvenim ustanovama osigurano je više od 1.400 medicinskih uređaja koji su proizvedeni 2020. godine ili kasnije, od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja u osam MR uređaja, 12 CT uređaja, u dva PET CT uređaja uz planiranu nabavu još jednog, kao i realiziranu povijesnu nabavu 21 linearnog akceleratora i dodatnu onkološku dijagnostičku opremu u vrijednosti većoj od 85 milijuna eura, naveo je ministar Beroš.


Nacionalna dječja bolnica


Ministar Vili Beroš najavio je i daljnje strukturne i organizacijske promjene u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama, kroz donošenje nove mreže javne zdravstvene službe koja je sada u javnom savjetovanju. Na koncu, najavio je i novu dječju bolnicu.


– Idejna studija za novu Nacionalnu dječju bolnicu u Blatu bit će završena polovinom travnja, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvedbeni projekt i izvođača radova, rekao je na proslavi.