Šef Socijaldemokrata

Bernardić želi biti gradonačelnik Zagreba. Ozbiljno je krenuo na Tomaševića, a uzor mu je Butkovićeva kravica

Tihana Tomičić

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na sličan način kao Butković Milanoviću, Tomaševiću se obraća izravno, imenom, i poziva ga da odgovara na niz pitanjaNije sasvim originalno, ali kad je ministar Oleg Butković provocirao u kampanji predsjednika Zorana Milanovića objavama oko kravice Milove bilo je uspješno – predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić već danima proziva gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića na društvenim mrežama. Na sličan način kao Butković Milanoviću, Tomaševiću se obraća izravno, imenom, i poziva ga da odgovara na niz pitanja, a jasno je da je riječ o pretkampanji za lokalne izbore 2025. godine na kojima Bernardić želi biti kandidat za gradonačelnika.


Kako je poznato, HDZ još nema istaknuto ime kandidata s kojim ide na Tomaševića, a SDP je u glavnom gradu u lošem stanju, pa Bernardić smatra da može biti protukandidat gradonačelniku iz platforme Možemo!. Njegova kampanja je zapravo kontinuirana i već mjesecima gradsku vlast proziva zbog natječaja koje provodi, cijena komunalija, kadrovskih rješenja i imenovanja pročelnika, a glavna mu je teza da kod Tomaševića, kao i ranije kod Milana Bandića, cvjeta nepotizam, pa i korupcija. Tvrdi da Možemo! zapošljava samo »svoje ljude«, a svoje istupe ima redovito, subotom ujutro, pa je tako bilo i prije dva dana. Prozvao je Tomaševića iznijevši ozbiljne optužbe na račun gradske uprave – tvrdi da su široke ruke kada je riječ o financiranju udruga u kojima su aktivni članovi njegove platforme Možemo!, a ustvrdio je i da je Gradska plinara Zagreb izgubila distributivno područje Zagreba i Bjelovara, a time i dvije trećine prihoda, te da se uplela u niz afera, povezanih s ranijom HDZ-ovom aferom plin za cent.


– Gradska plinara, odnosno Tomaševićev direktor, umjesto da su kupovali plin od HEP-a po cijeni od 41 euro po megavatsatu, a imali su ugovor o tome, oni su očito namjerno kupovali plin od PPD-a po cijeni od 106 eura po megavatsatu, dakle dva i pol puta skuplje i na taj način svjesno napravili štetu društvu i izložili građane Grada Zagreba i Holding višemilijunskoj šteti, rekao je Davor Bernardić. Tomašević i njegov prvi tim u plinari prvo su pod hipoteku stavili zemljište plinare, zbog čega je otišao njihov prvi direktor jer to nije htio potpisati, potom su kupovali skupi plin po 106 eura, a na kraju i izgubili opskrbu cijelog Zagreba i 200 milijuna godišnjih prihoda. Je li u pozadini privatizacija plinare, pita se Bernardić.
Ranije, gradonačelniku je napisao: »Dobar dan Tomislave, igraš se skrivača: prvo je pitanje zašto je direktor Zrinjevca dao ostavku, čekam nestrpljivo tvoj odgovor«, a onda mu je u drugoj objavi, obraćajući se na isti način napisao da odgovori koliko je udruga Domino, koju vodi njegov kandidat na listi za Europski parlament Gordan Bosanac, dobila novca od Grada.


– Nemoj se izmotavati, nemoj me tjerati da ja odgovaram na ta pitanja, poručuje Bernardić Tomaševiću.


Tomašević nije ostao dužan


Tomašević nije ostao dužan Bernardiću i brutalno mu je odgovorio.


– Tko je Davor Bernardić? Znam jednog koji je prije bio saborski zastupnik, no više nema takvog. Znam jednog koji je bio gradski zastupnik, ali takvog više nema. Ne znam tko je on uopće. Zašto da ja komentiram izjave bilo koga s ceste, upitao se.