STABILNOST SUSTAVA

Bankari se ne boje odljeva štednje: “Ne očekujemo rast kamatnih stopa u idućih godinu dana”

Aneli Dragojević Mijatović

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Ne očekujemo rast kamatnih stopa u idućih godinu dana. Bez obzira na niske kamatne stope, evidentan je porast štednje stanovništva jer su depoziti u bankama i nadalje najsigurniji oblik štednje, pojasnili su u OTP banciRIJEKA – Nominalne kamatne stope na depozite tek su nešto iznad nule, a s obzirom na jačanje inflacije, realne kamatne stope i dodatno se smanjuju. Naime, nominalne kamatne stope, ove redovne, koje su iskazane u našim ugovorima o kreditima ili štednji, treba umanjiti za stopu inflacije (rast cijena), a da bi se dobila njihova realna vrijednost, odnosno realna kamatna stopa, budući da inflacija smanjuje vrijednost novca. U suprotnom, ako postoji deflacija, odnosno cijene padaju, treba nominalnu kamatnu stopu uvećati za stopu deflacije, a da bi se dobila realna kamata. Poslovne banke smo pitali, boje li se stoga ipak odljeva depozita u idućem razdoblju, s obzirom da se ekonomisti pribojavaju još jačih inflatornih pritisaka koji bi mogli dodatno nagristi »supstancu«.


Planiraju li stoga u dogledno vrijeme početi povećavati nominalne kamatne stope, na štednju (a onda i kredite), a kako bi se to možda kompenziralo, pitali smo. Njihovi odgovori idu u pravcu toga da se niti boje odljeva štednje, niti u kratkom roku misle dizati kamate. Gotovo su i očekivani, s obzirom da je i do sada kamata bila gotovo na nuli, a inflatorni pritisci postoje već neko vrijeme pa, ne da građani nisu povlačili štednju iz banaka, nego je ona još i rasla. Ni veći »poguranac« u negativni teritorij, koji bi se možda mogao dogoditi, čini se da ih previše ne brine. Štoviše, očekuju daljnji priljev štednje, iako neke banke u prvi plan guraju i druge štedno-investicijske proizvode ostalih članica svojih grupa, fondove i slično, za one klijente koji valjda ipak nisu spremni, uz ovakve kamate, još i tolerirati rastuću inflaciju.


Depoziti »po viđenju«


Iz OTP banke poručuju da ne očekuju rast kamatnih stopa u Hrvatskoj u idućih godinu dana.
– S obzirom da je visina kamatnih stopa u Hrvatskoj uvjetovana monetarnom politikom HNB-a i ECB-a, a u svjetlu činjenice da monetarne vlasti najavljuju produženo razdoblje ekspanzivne monetarne politike, ne očekujemo rast kamatnih stopa u Hrvatskoj u idućih godinu dana. Bez obzira na niske kamatne stope, evidentan je porast štednje stanovništva uslijed činjenice da su depoziti u bankama i nadalje najsigurniji oblik štednje, ističu u OTP-u.
Iz Erstea su poslali komentar Alena Kovača, njihovog glavnog ekonomista.
– Karakter inflatornih pritisaka ne sugerira u kratkom roku zaoštravanje monetarnih politika globalnih centralnih banaka, poglavito ECB-a, i podizanje kamatnih stopa. S druge strane, na strani depozitne aktivnosti bilježimo stabilan trend rasta, te kada uzmemo u obzir i izrazito visoku likvidnost bankarskog sektora, također ne vidimo u kratkom roku promjenu trenda kamatnih stopa, kako na aktivnoj, tako i na pasivnoj strani, kao izglednu, ističe Kovač ovom prilikom.


Šonje: Rast potražnje
za kreditima

O budućem kretanju kredita, inflacije i kamata zanimljivo je na nedavnom susretu guvernera regije govorio makroekonomist Velimir Šonje. On smatra da će rasti potražnja za kreditima koja reagira upravo na realne kamatne stope. Šonje veli da smo od 2018. u zoni nultih ili možda negativnih realnih kamata.
– Uz ovo buđenje inflacije, to će se nastaviti – nominalne kamate na tržištu kredita sigurno neće rasti toliko, čak i ako potražnja bude toliko jaka, da potpuno kompenziraju efekt inflacije. Realne kamate će stoga pokretati sljedeći kreditni ciklus, veli Šonje. Misli da će u sljedećem kreditnom ciklusu važnu ulogu igrati i uvođenje eura, odnosno nestanak valutne klauzule i valutnog rizika. To će djelovati na potražnju, dok će sa strane ponude djelovati smanjenje regulatornog troška.
– Čak i ako se probude inflatorna očekivanja i počnu ugrađivati u kamatne stope, što se može dogoditi 2022. i 2023., prijenos na tržište kredita, na nominalne kamatne stope, neće biti »1 za 1«. Konkurencija će biti jaka, regulatorni trošak se smanjiti, tako da će realne kamate ostati niske unatoč snažnom buđenju potražnje, misli Šonje.

Na naš je upit odgovorila i Raiffeisen banka. Kažu između ostalog da »s obzirom na nisku razinu kamatnih stopa na oročene depozite, te malu razliku u odnosu na kamatnu stopu po transakcijskim računima (a vista sredstva) i nadalje očekuju nastavak trenda promjene strukture depozitnog portfelja stanovništva u korist a vista sredstava, koja sada čine dvije trećine depozitnog portfelja stanovništva u RBA«.


– Ne planiramo povećanje kamatnih stopa na oročene depozite. Našim klijentima nudimo mogućnost ulaganja u alternativne štedno-ulagačke proizvode, koji omogućavaju ostvarenje većih prinosa na uloženu imovinu, ističu u RBA te spominju svoje investicijske fondove, dobrovoljnu mirovinsku štednja te životna i neživotna osiguranja.


Cijene skočile


Inače, o rastućoj inflaciji nedavno je govorio i guverner HNB-a Boris Vujčić koji misli da problem ne bi bila niti godišnja stopa do 3 posto, kada bi na tome ostalo, odnosno kada se ne bi raspirila dodatna inflatorna očekivanja. Svi se u biti nadaju da je ovo jednokratni učinak, izazvan povećanjem ulaznih troškova, energenata, hrane, itd. (inflacija troškova), na kojeg se neće nakalemiti i inflacija izazvana rastom potražnje. Inače, godišnja stopa inflacije u svibnju u Hrvatskoj je iznosila 2,1 posto, kao i mjesec ranije, što su razine negdje iz kolovoza 2018.


Nominalne kamatne stope su na depozite po viđenju jedva iznad nule, a na oročene se kreću do oko pola postotnog boda, ovisno o valuti, roku oročenja, banci, no sve je to i dalje »sitno«. Štednja građana je pak snažno rasla i u koronakrizi, a nastavila je svoj godišnji rast i u 2021., po stopi od oko 6 posto. Prema podacima Eurostata, inflacija je u EU-u i eurozoni općenito dosegnula u svibnju najvišu razinu u dvije i pol godine, a u Hrvatskoj, pokazalo je izvješće, cijene su porasle najsnažnije od ulaska u Europsku uniju.