DOGOVOR U SABORU

Bačić obavio konzultacije s oporbenim klubovima: ‘Više nitko ne postavlja pitanje ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika’

P. N.

Branko Bačić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Branko Bačić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Upitan je li uopće dostižna dvotrećinska većina, Bačić je rekao da će nastaviti konzultacije jer su neki oporbeni klubovi rekli da će odluku proanalizirati na svojim unutarstranačkim sastancima.Šef kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić, govorio je o konzultacijama koje vladajući provode s oporbenim klubovima s ciljem dobivanja dvotrećinske većine u Saboru za sudjelovanje Hrvatske u vojnoj misiji Europske unije, odnosno za odobravanje obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, javlja Televizija N1.


“Mi smo s klubovima odradili konzultaciju, otprilike smo iščitali stavove svih klubova u Hrvatskom saboru. Koliko mogu zaključiti, stranke su otprilike na sličnim stavovima koje su iznijele u raspravi, istaknuo bih ono što je bila naša dobra volja, da na tragu zaključka koji je predložio Saboru SDP i Zeleno-lijevi blok da taj zaključak uključimo u samu odluku na način da određene komponente tog zaključka koje se mogu smatrati civilnom pomoći Ukrajini kroz programe i komponente ovoj vojnoj misiji uključimo u ovu odluku. Radi se o razminiranju, sanitetskoj pomoći, podizanju kibernetičke sigurnosti ukrajinske vojske i pomoć u međunarodnom i humanitarnom pravu kroz resocijalizaciju žrtava Ukrajine”, rekao je Bačić.


Rekao sam da je obuka samo nastavak deklaracije koju smo usvojili u Saboru, dodao je.
“Nakon konzultacija mogu podijeliti s vama je da više nitko od oporbenih klubova ne postavlja pitanje ustavnosti kao razlog, nego čini mi se da oni koji ne podržavaju misiju, ne podržavaju u meritumu, dakle, ne podržavaju vojnu misiju ne zato što nije po Ustavu, nego se ne slažu sa sudjelovanjem u misiji”, rekao je Bačić.


Upitan je li uopće dostižna dvotrećinska većina, Bačić je rekao da će nastaviti konzultacije jer su neki oporbeni klubovi rekli da će odluku proanalizirati na svojim unutarstranačkim sastancima.