Alexander Van der Bellen

Austrijski predsjednik u Auschwitzu: Moramo priznati da smo bili počinitelji holokausta

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Austrija je imala "želju i obvezu podsjetiti ljude da dio našeg društva nisu bili samo žrtve već i počinitelji i da nas je to oblikovalo", rekao je Van der BellenNova izložba otvorena u ponedjeljak na spomen mjestu koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau trebala bi osvijetliti ulogu Austrijanaca u nacističkim zločinima.


Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i nekoliko članova austrijske vlade otvorili su novu izložbu.


Austrija je imala “želju i obvezu podsjetiti ljude da dio našeg društva nisu bili samo žrtve već i počinitelji i da nas je to oblikovalo”, rekao je Van der Bellen.
Osigurati da se povijesti ne ponovi ne podrazumijeva samo borbu protiv antisemitizma i nacionalizma, već i borbu za demokraciju i ljudska prava, rekao je.


Na prethodnoj izložbi na tom mjestu, zatvorenoj 2009., Austrija se nazvala “prvom žrtvom nacionalsocijalizma”, što je bila aluzija na aneksiju zemlje 1938. i tada je u velikoj mjeri zanemarila austrijsko suučesništvo u zločinima Trećeg Reicha, podsjeća agencija dpa.


Auschwitz-Birkenau bio je najveći njemački logor za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu. Nacisti su tamo ubili više od milijun ljudi, najvećim dijelom Židova.


Od približno 65.500 austrijskih Židova, žrtava holokausta, više od 11.000 ih je stradalo upravo u Auschwitzu.