ANTHONY ALBANESE

Australski premijer traži Assangeovo oslobađanje: “To više nema nikakvog smisla”

Hina

Reuters

Reuters

Albanese je rekao da je "dosta", iako ima "problema" s onim što je Assange učinio. "Njegovo zadržavanje u zatvoru više ničemu ne služi".SYDNEY – Zadržavanje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea u zatvoru više “ničemu ne služi”, rekao je u petak australski premijer Anthony Albanese.


Assange, australski državljanin, nalazi se u londonskom zatvoru Belmarsh otkako je prije četiri godine izvučen iz ekvadorskog veleposlanstva. Osnivač Wikileaksa vodi dugotrajnu pravnu bitku kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Državama.


SAD je optužio Assangea (51) za urotu s bivšom američkom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning za odavanje goleme količine povjerljivog materijala 2010. godine.
Albanese je Assangeov daljnji boravak u zatvoru nazvao “frustrirajućim”.


“Mislim da slučaj Assange treba promatrati u smislu onoga što se dogodilo, kakve su optužbe i je li vrijeme koje je već odsluženo premašilo ono koje bi bilo razumno da se optužbe dokazalo“, rekao je australskoj televiziji ABC.


“Ali kada Australci pogledaju okolnosti, pogledaju činjenicu da osoba koja je objavila informaciju (Chelsea Manning) sada slobodno šeta nakon što je neko vrijeme bila u zatvoru… onda će vidjeti da tu postoji nesrazmjer”.


Albanese je rekao da je “dosta”, iako ima “problema” s onim što je Assange učinio.


“Njegovo zadržavanje u zatvoru više ničemu ne služi”.


Britanska policija uhitila je Assangea u travnju 2019. u ekvadorskom veleposlanstvu, gdje je imao utočište sedam godina jer se nije predao po ranijem nalogu povezanom sa švedskim optužbama koje su na kraju odbačene.


Policija je upala u veleposlanstvo nakon što je Quito ukinuo azil Assangeu.