Anthony Albanese

Australija ima novog premijera, požurio je prisegnuti kako bi se sastao sa skupinom “Quad”

Hina

Reuters

Reuters

Albanese je rekao da će odnos Australije s Kinom ostati "težak", ususret samitu s američkim predsjednikom Joe Bidenom i premijerima Indije i Japana.SYDNEY – Vođa australske Laburističke stranke, Anthony Albanese, prisegnuo je u ponedjeljak za novog premijera, obećavši da će ujediniti zemlju nakon svadljive izborne kampanje i obvezavši se da će se uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama i nejednakošću.


Laburistička stranka, koja je devet godina provela u oporbi, vratila se na vlast nakon što je nikad prije viđena podrška za Zelene i nezavisne kandidate koji su se usredotočili na klimu pomogla da se na općim izborima održanim u subotu s vlasti ukloni konzervativna koalicija.


“Radujem se voditi vladu koja Australiju čini ponosnom, vladu koja ne teži podjelama, … već nastoji ujediniti ljude”, rekao je Albanese na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji.
Premda se glasovi još uvijek prebrojavaju i premda je konačni izgled vlade još uvijek nepoznat, generalni guverner Australije David Hurley, tamošnji predstavnik kraljice Elizabete II., proglasio je Albanesea premijerom na ceremoniji u glavnom gradu Canberri kako bi u utorak mogao prisustvovati sastanku skupine “Quad” u Tokiju.


Indija, Sjedinjene Američke Države, Japan i Australija su članice “Quada”, neformalne skupine koju Washington promovira kao potencijalni bedem protiv rastućih političkih, komercijalnih i vojnih aktivnosti Kine u indo-pacifičkoj regiji.


Albanese je rekao da će odnos Australije s Kinom ostati “težak”, ususret samitu s američkim predsjednikom Joe Bidenom i premijerima Indije i Japana.