TIJESNA UTRKA

Australija ide na izbore. Glasanje je obavezno, premijer Morrison se nada da će opet ponoviti “čudo”

Hina

Reuters

Reuters

Laburisti su sve donedavno bili uvjerljivi u anketama, ali su ih vladajući u posljednje vrijeme počeli sustizati. CANBERRA – Australci u subotu izlaze na parlamentarne izbore na kojima bi laburistička oporba mogla okončati desetogodišnju vladavinu konzervativaca.


Laburisti su sve donedavno bili uvjerljivi u anketama, ali su ih vladajući u posljednje vrijeme počeli sustizati.


Ispitivanja sada pokazuju da je utrka vrlo tijesna pa su čelnici obiju najvećih stranaka u zadnjim danima kampanje dali sve od sebe da privuku birače gospodarskim pitanjima.
Pravo glasa ima 17 milijuna Australaca koji će u subotu birati 151 zastupnika donjeg doma i pola saziva gornjeg doma parlamenta. Glasanje je obavezno.


Premijer Scott Morrison se nada da će ponoviti “čudo” s prošlih izbora kad je zaostajanje u anketama pretvorio u pobjedu. Ali zato to će morati prevladati kolektivnu traumu iz zadnje tri godine.


Australci su, naime, u tom razdoblju doživjeli nekoliko katastrofalnih šumskih požara, razornih poplava i strogo pandemijsko zaključavanje.


Inače među najoptimističnijm biračima u svijetu, Australci su postali naglašeno pesimistični i zabrinuti za svoju budućnost, pokazala su ispitivanja javnog mnijenja.


Laburisti su u kampanji vladajućima naglašeno zamjerali nagli rast inflacije i spori rast plaća, dok je liberalno-nacionalna koalicija predvođena premijerom Scottom Morrisonom ukazivala na to da je nezaposlenost najniža od 1974. godine.


„Za gospodarstvo je najvažnije da ljudi imaju posao”, rekao je Morrison prilikom politička skupa na Tasmaniji.


„Zalažem se za veće plaće, ali pad nezaposlenosti.”


Oko 67% birača u anketi koju je u četvrtak objavio Sydney Morning Herald podržalo je povećanje osnovice plaća unatoč Morrisonovom upozorenju da bi to moglo opteretiti mala poduzeća i gospodarstvo.


Laburistički čelknik Anthony Albanese rekao je da će podržati prijedlog povećanja minimalne plaće za nešto više od pet posto.


Inflacija je ‘pojela’ rast plaća stvarajući pritisak na obiteljske budžete, a Morrison je za porast životnih troškova okrivio rat u Ukrajini i ‘zaključavanja’ u Kini uzrokovanih pandemijom.


Uoči subotnjeg glasanja laburist Albanese će napraviti brzinsku turneju po pet saveznih država pokušavajući pridobiti 20 izbornih jedinica u kojima je razlika vrlo tijesna.


“Ne možemo ništa uzeti zdravo za gotovo. Nekoliko izbornih jedinica može presuditi mala razlika u glasovima”, rekao je Albanese u poruci pristašama laburista.


Anketa Guardiana pokazala je da je gotovo sedam posto birača još uvijek neodlučno i oni bi mogli presuditi pobjednika.