NIJE USPIO

Armin Laschet preuzeo odgovornost za neuspjeh na njemačkim parlamentarnim izborima: “Rezultat je loš”

Hina

Reuters

Reuters

Na parlamentarnim izborima 26. rujna, CDU je s 24,1 posto glasova postigao najgori rezultat u svojoj povijesti, završivši na drugome mjestu iza socijaldemokrata.BERLIN –  Armin Laschet u subotu je preuzeo odgovornost za neuspjeh na njemačkim parlamentarnim izborima krajem rujna priznavši da nakon 16 godina na vlasti CDU prelazi u oporbu, ali je pritom pozvao na jedinstvo i pomlađivanje te konzervativne stranke.


“Odgovornost za ovakav rezultat je na meni kao lideru i kandidatu za premijera. Ja sam odgovoran za izbornu kampanju” i za njezin neuspjeh, rekao je na kongresu mladeži Kršćansko-demokratske unije (CDU) održanom tijekom vikenda u Münsteru.


“Rezultat je bio loš i ništa ne može proći nezamijećeno”, dodao je.
Na parlamentarnim izborima 26. rujna, CDU je s 24,1 posto glasova postigao najgori rezultat u svojoj povijesti, završivši na drugome mjestu iza socijaldemokrata.


A socijaldemokrati su u petak postavili temelje buduće heterogene tročlane koalicijske vlade sa Zelenima i liberalima. Tri su stranke najavile preliminarni sporazum, premda će pregovori potrajati tjednima.


Laschet je kazao da se CDU sada mora pripremiti za opoziciju u Bundestagu podsjetivši da je u ovakvoj situaciji stranka zadnji put bila 2005.


Po riječima predsjednika FDP-a Christiana Lindnera, takozvana semafor-koalicija, nazvana tako po bojama stranaka: crvena (socijaldemokrati), žuta (liberali) i zelena, jamstvo je za temeljnu modernizaciju njemačkog društva.


Armin Laschet najavio je da će uskoro odstupiti s mjesta predsjednika Sjeverne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije savezne države Njemačke i jezgre CDU-a. Pozvao je na obnovu svoje stranke, posebice pomlađivanjem, ali i većom zastupljenošću žena u njezinim redovima.


Kazao je i da bi unutar CDU-a volio vidjeti više jedinstva, jer stranci prijeti implozija.


Njegovo mišljenje dijeli i ministar zdravstva Jens Spahn, koji je pozvao na ponovnu uspostavu “kulture povjerenja unutar stranke, pogođene krizom kohezije”.


Laschet je čovjek koji mora “oblikovati novi CDU” i dovršiti proces smjene generacija.


“Generacija koja dolazi nakon kancelarke Angele Merkel sada će morati preuzeti odgovornost”, dodao je 41-godišnji ministar.


Dan prije, drugi potencijalni kandidat za predsjednika stranke, ultraliberalni Friedrich Merz, ocijenio je da je CDU “na rubu ponora”.