MUTACIJE

Alfa, jota, kapa, lambda… Ovo su svi dosad otkriveni sojevi koronavirusa: Evo koliko su opasni

Hina

Reuters

Reuters

Virusi se stalno mijenjaju mutacijama, što rezultira novim varijantama koje znanstvenici prate.ZAGREB – Prvo su ga mnogi zvali jednostavno koronavirusom, zatim covidom ili covidom-19, a sada se govori o alfa, beta i delta varijantama.


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stvorila je sustav imenovanja varijanti covida-19 po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima.


Virusi se stalno mijenjaju mutacijama, što rezultira novim varijantama koje znanstvenici prate.
Zdravstveni dužnosnici napominju da znanstvenici još uvijek uče o karakteristikama varijanti covida-19 pa nema jednoglasnog mišljenja o tome mogu li različiti sojevi uzrokovati teži oblik bolesti i u kojoj mjeri cjepiva djeluju protiv njih.


Mnoge se varijante lakše i brže šire od izvornog covida-19, tvrde zdravstveni dužnosnici. Dosadašnje studije sugeriraju da antitijela dobivena cijepljenjem prepoznaju nove varijante. Detaljnija istraživanja su u tijeku.


Alfa


Alfa varijanta prvo je identificirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost. CDC je isticao da ta varijanta na temelju podataka o hospitalizaciji i smrtnosti možda izaziva teže simptome od izvorne.


Beta


Prvo je identificirana u Južnoj Africi, a također su je i CDC i WHO označili kao varijantu koja ih brine.


Delta


Ta je varijanta prvo zabilježena u Indiji, a CDC i drugi znanstvenici ističu da je zaraznija u odnosu na prethodne sojeve.


Radi se o varijanti koja se upravo širi Europom i Amerikom i izaziva bojazan u novi val bolesti najesen.


Delta plus


Oko “delte plus” situacija je nejasna. Prvo je navodno zabilježena u Južnoj Koreji, Indiji i SAD-u, a neki vjeruju da je riječ o zaraznijoj delta varijanti. Stručnjaci prate i čekaju.


Gama


Prvo je zabilježena u Brazilu, a potvrđena je i u Japanu. CDC i WHO označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost.


Eta


WHO i CDC u klasifikaciji ete navode da je to varijanta koju treba pratiti, što je “blaža” kategorija od prethodnih Ta je varijanta dokumentirana u više zemalja.


Jota


Riječ je, prema WHO-u i CDC-u, također o varijanti za praćenje. Dokumentirana je prvotno u SAD-u, točnije u New Yorku.


Kapa


Kapa je također u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u listopadu 2020.


Lambda


Prvotno je zabilježena u Peruu u prosincu 2020., a od tada je potvrđena u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. WHO ju klasificira kao varijantu koju je potrebno pratiti.