CRNI SCENARIJ

Ako se nastavi rat u Ukrajini litra benzina može premašiti 20 kuna: Vlada ima ove tri opcije na raspolaganju

P. N.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

A hoće li cijena goriva iznositi 20 kuna i kada to možemo očekivati? "To bi mogli očekivati ukoliko se rat u Ukrajini intenzivira i produlji, pogotovo ako dođe do daljnje internacionalizacije ratnih djelovanja", rekao je Dekanić.

Profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Igor Dekanić u razgovoru za RTL komentirao je situaciju s poskupljenjem goriva.


“Teško je reći što će se dogoditi, međutim po svoj prilici će se ili produljiti ove mjere zbog toga što je u proteklih dva tjedna došlo do izvjesnog sniženja cijena sirove nafte za desetak dolara po barelu… Prema tome, ili će se produljiti ove odluke, ili će se kombinirati s određenim dodacima koji bi olakšali položaj građanima, malim proizvođačima i malim distributerima naftnih derivata na domaćem tržištu”, kazuje Dekanić.


Kaže da je moguće ograničiti cijene osnovnog goriva u veleprodaji. “To je moguće u slučaju daljnjih poskupljenja, a možda je i takva situacija vjerojatna”, kazuje. Smatra da bi taj potez išao na ruku malih distributera, odnosno da bi to označilo njihovo spašavanje. Ipak – “taj potez ne bi išao na ruku velikim kompanijama.”
Usporedio je ovu situaciju i s OPG-ovima: “Otprilike kao kad se nekad spašavao Agrokor. Agrokor se spašavao zbog prerađivačke industrije i položaja malih OPG-ova. Na svoj način, mali su distributeri na unutarnjem tržištu svojevrsni OPG-ovi u naftnoj industriji”, govori Dekanić.


Smatra da mali trgovci naftom, iako prijete zatvaranjima, neće staviti ključ u bravu.


“Vjerojatno će im vlada pomoći… Neće im biti lako, ni sada, ni sljedećih mjeseci, možda ni koju godinu… Ali vjerojatno će im Vlada pomoći, tako da neće morati zatvarati poslovanje, što bi bilo vrlo loše”, kazuje.


A hoće li cijena goriva iznositi 20 kuna i kada to možemo očekivati? “To bi mogli očekivati ukoliko se rat u Ukrajini intenzivira i produlji, pogotovo ako dođe do daljnje internacionalizacije ratnih djelovanja”, rekao je Dekanić. Kaže da, čak i u tom slučaju, vjeruje da bi Europska unija pribjegla sniženju PDV-a kao što je i najavljeno, a da bi neke zemlje samoinicijativno to učinile i prije.


Kako doznaje RTL na stolu su tri opcije na sutrašnjoj sjednici Vlade.
1.) Nastavak postojećeg modela zamrznutih cijena svim pumpama osim onima koje nisu uz autocestu
2.) Poskupljenje, bez intervencije, kako bi se bolje punio državni budžet – dok bi građani vaučere za gorivo dobili na jesen
3.) Moguća je i opcija da vlada ograniči cijenu osnovnih goriva u prodaji na veliko


Neto dobit naftaša ogromna


“Treba voditi računa da što dulje traje kriza tako je vreća tih instrumenata sve – praznija!”.


Neto dobit velikih naftaša poput INE, u prvom ovogodišnjem tromjesečju je 586 milijuna kuna – što je 11 puta više u odnosu na 50 milijuna kuna dobiti iz prošle godine. Pripisuje se to rastu cijena goriva.


Mali distributeri u prošloj su godini ostvarili milijardu i 854 milijuna kuna prihoda, a od čega čiste dobiti više od 81 milijun kuna. Zbog gubitaka u ovoj najavljuju ključ u bravu.


“Vjerujem da su sagledali sve aspekte i da će odluka biti pozitivna. Ako se to ne desi mi moramo zatvoriti jer više nemamo financijskih sredstava”, kaže Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.