MGS grupa

Afera Janaf: Zbog dva vatrogasna vozila pala je sjena na tvrtku čiji su potencijal prepoznali i u Japanu

Vladimir Mrvoš

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Direktor tvrtke MGS Grupe Edo Seifried iz Kraljevice jedan je od četvorice hrvatskih državljana protiv kojih se u ovoj aferi protiv istraga zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja te pomaganja u nezakonitom pogodovanjuKorupcija u JANAF-u, prema istragama USKOK-a, obuhvatila je i poslovanje ugledne tvrtke M.G.S grupa iz Kraljevice. Prema informacijama iz JANAF-a, oni su s tvrtkom M.G.S. grupa u razdoblju od 2018. do 2020. godine sklopili ugovore, koje je potpisao tadašnji predsjednik Uprave Dragan Kovačević, u ukupnom iznosu od 17.801.070,11 kuna, a sukladno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova.


Vrijednost ugovora za nabavu dvaju specijalnih vatrogasnih vozila s artikuliranom rukom iznosili su 15.494.295,34 kune, a oni su zapravo i predmet istrage. JANAF d.d. trenutno raspolaže s ukupno osam vatrogasnih vozila koja se nalaze na Terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Zagreb-Žitnjak.


Osumnjičen i Seifried


USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju, a jedan od njih je direktor tvrtke MGS Grupe Edo Seifried iz Kraljevice.
Osnovano se sumnja da je Dragan Kovačević kao predsjednik uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (JANAF), u razdoblju od ožujka 2012. do 16. rujna 2020., u Zagrebu, od Ivana Širića osnivača i odgovorne osobe jednog trgovačkog društva, zatražio da kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da tom društvu i njegovim poslovnim partnerima osigura dodjelu niza informatičkih poslova kojih je investitor JANAF, ali i podizvođačkih radova koje će JANAF dodijeliti drugim trgovačkim društvima, izvrši plaćanje kupoprodajne cijene nekretnina i pokretnina koje odabere za sebe i članove svoje obitelji kao i da prikrije njegovo vlasništvo na način da ih uknjiži odnosno upiše na svoje trgovačko društvo.


U cilju realizacije dogovorenog, Kovačević je u Planove investicija JANAF-a uvrstio više poslova te je, suprotno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova JANAF-a, odobrio pokretanje nabave raznih usluga primjenom modusa direktnog ugovaranja i naložio da se nabava tih usluga dodijeli društvu čiji je Širić osnivač i odgovorna osoba.


Nadalje se osnovano sumnja, stoji u priopćenju USKOK-a, da je Kovačević od rujna 2018. do srpnja 2020. godine, najprije s direktorom tvrtke MGS Grupe Edom Seifriedom dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje da njegovom društvu kao i njegovim poslovnim partnerima osigura dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila u vrijednosti od 15.500.000 kuna pod uvjetom da kao podizvođača u okviru isporuke tih vozila angažira društvo Širića te da mu na to ime isplati 4.126.000 kuna.


Na to je Seifried pristao, nakon čega je Kovačević u Plan investicija JANAF-a uvrstio navedenu nabavu. Zatim je Vladi Zoriću, direktoru Sektora sigurnosti i zaštite, u JANAF-u naložio kreiranje tehničke dokumentacije i uvjeta koje potencijalni ponuditelji moraju ispuniti da bi participirali u postupku nabave, prepusti Seifriedu, a što je Zorić i učinio.


Jedina ponuda


Naime, Zorić je protivno Pravilniku o postupku nabave roba, usluga i ustupanju radova JANAF-a inicirao uvrštavanje tehničke dokumentacije i uvjeta tehničke i stručne sposobnosti koje je kreirao Seifried, u dokumentaciju vezanu za nabavu navedenih vozila, s tim da je Kovačević dao odobrenje za pokretanje nabave.


Slijedom toga je, s obzirom na tako kreirane uvjete, jedinu ponudu podnijela zajednica ponuditelja trgovačkog društva MGS Grupe i još jednog društva i to na iznos od 15.494.295,34 kune. Međutim, kako ta ponuda nije sadržavala svu potrebnu financijsku dokumentaciju, nabava vozila je poništena.


Zatim je u srpnju 2019. godine Kovačević naložio Zoriću da se pokrene novi postupak, ali s primjenom modusa izravne pogodbe u pregovaračkom postupku nabave sa zajednicom ponuditelja trgovačkih društava MGS Grupe bez objave poziva za nadmetanje.


Potom je Zorić, u cilju stvaranja privida legalnosti takvog postupanja, inicirao pokretanje nabave primjenom navedenog postupka uz obrazloženje da je pristigla samo jedna ponuda koja je bila tehnički prihvatljiva, iako je znao da je to rezultat činjenice da je kreirao tehničku dokumentaciju i uvjete tehničke i stručne sposobnosti koje potencijalni ponuditelji moraju ispuniti da bi participirali u postupku nabave.


Nakon toga je Kovačević još jednom odobrio pokretanje navedene nabave koja je rezultirala zaključenjem ugovora od 26. srpnja 2019. između JANAF-a i zajednice ponuditelja na iznos od 15.494.295,34 kune bez PDV-a.


Ugovor su potpisali Kovačević i i Seifried s tim da je Seifried u rujnu 2019. godine, sukladno dogovoru s Kovačevićem, angažirao društvo Širića za planiranje, razvoj instalaciju, testiranje i izradu softvera za taj projekt.


Slijedom toga je 10. rujna 2019. zaključen ugovor na temelju kojeg je u razdoblju od listopada 2019. do srpnja 2020. godine društvo MGS Grupe isplatilo ukupno 4.126.875,00 kuna društvu u vlasništvu Širića.


Kao protuuslugu, Širić je Kovačeviću platio kupoprodajnu cijenu za dvije nekretnine u Zagrebu i Splitu, jedno osobno vozilo te dugoročni najam drugog osobnog vozila, sveukupne vrijednosti od 2.809.210,65 kuna, kaže se u prioćenju USKOK-a.


Uspješna tvrtka


M.G.S. Grupa iz Kraljevice je proizvođač vatrogasnih i komunalnih vozila, vatrogasne opreme i ostale opreme za protupožarstvo, a osnovana je sredinom 2012. Isprofilirala se na tržištu kao tvrtka koja proizvodi kvalitetna vatrogasna i komunalna vozila te vatrogasnu opremu, a bavi se i razvojem i servisiranjem vatrogasnih vozila i opreme, te specijalnim komunalnim vozilima za probijanje i pražnjenje kanalizacijskih i oborinskih sustava.


Kako njihova vlastita originalna rješenja zadovoljavaju sve zahtjeve suvremenog gašenja i na razini su europske kvalitete, prisutni su osim u Hrvatskoj i na stranim tržištima. Njihovo vatrogasno vozilo opremljeno i uređajem za pranje prometnica koristi se u Nacionalnom parku Brijuni.


Vozilo je proizvedeno u suradnji s tvrtkom Benussi, a kompletna nadgradnja proizvedena u Rijeci. Vozilo je izvedeno na Ivecovoj šasiji, ali je sve ostalo, konstrukcija i oprema nadgradnje, projektirano, proizvedeno i ugrađeno u pogonima ove tvrtke.


Osim za tržište u Hrvatskoj, M.G.S. Grupa, dosta svojih vozila i izvozi. Za naručitelje u Bosni i Hercegovini, izvezena su vozila namijenjena za gašenje požara vodom i pjenom, spašavanje osoba kod prometnih nesreća, odnosno spašavanje osoba kod priklještenja i slične tehničke intervencije. Veliki posao zaključen je i u Crnoj Gori, a zanimljivo, radi se o projektu koje je realiziran kao donacija vlade Japana u vrijednosti 63.000 eura.


Tako je delegacija veleposlanstva Japana u Crnoj Gori uručila donaciju – vatrogasno vozilo baš tvrtke M.G.S. Grupa iz Kraljevice Službi zaštite i spasavanja Herceg Novom u cilju njene što bolje opremljenosti.


Zanimljivo je da je M.G.S. Grupa iz Kraljevice pobjedila na međunarodnom natječaju svojim specijalnim vozilom, jer na jednom dijelu Herceg Novog ne mogu djelovati velika vatrogasna vozila, a na tom dijelu nastupaju veliki problemi prilikom vremenskih nepogoda u vidu jakih udara s mora, kiša, koji uzrokuju začepljenja u sistemu za odvod voda.


Tvrtka iz Kraljevice radila je i na uspješniom projektu prvog specijalnog vatrogasno-spasilačkog broda u Crnoj Gori, tipa »navar 1025 FB«, za marinu Porto Montenegro, čime je Tivat postao prvi grad u Crnoj Gori koji je dobio vatrogasno plovilo. Plovilo je projektirano i sagrađeno u brodogradilištu »Navar« iz Tivta, a tvrtka M.G.S. isporučila specijalnu protivpožarnu opremu za plovilo.


Inovativni potencijal


Zbog čega se tako ugledna tvrtka koju su posjećivali i studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci u okviru praktične nastave našla na meti USKOK-a, utvrdit će daljnja istraga. Prije tri godine savjetnici iz Step Ri, M.G.S. Grupi pružili su uslugu procjene inovativnog potencijala, što je rezultiralo izradom needs & gaps analize i akcijskog plana usmjerenog na bolje upravljanje inovacijama.


Zahvaljujući podršci savjetnika, tvrtka se u studenom 2018. godine prijavila na Program provjere inovativnog koncepta, na kojem su dobili bespovratna sredstva u iznosu od 27.000 eura za razvoj visokospecijaliziranog vatrogasnog čamca za marine i male luke. Step Ri je inače znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i mjesto povezivanja znanosti i gospodarstva, poticanja poduzetništva temeljenog na znanju i novim tehnologijama.


Zanimljivo je da je sredinom veljače ove godine, gotovo točno godinu dana nakon potpisivanja četiriju ugovora o nabavi 94 vatrogasna vozila s tri tvrtke – WAWRZASZEK ISS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajednicom ponuditelja: M.G.S. Grupa d.o.o./Volvo Group Croatia d.o.o. i DOK-ING d.o.o – na Policijskoj akademiji održana primopredaja prvih 20 isporučenih vozila.


Vozila su uručena krajnjim korisnicima, javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz 17 županija, odabranima sukladno procjenama struke i prioritetnim potrebama. Vatrogasna vozila nabavljena su u sklopu projekta »Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske«, u vrijednosti većoj od 256 milijuna kuna, a za koji je MUP s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja potpisao Ugovor o dodjeli 85 posto bespovratnih sredstava iz Strukturnih i investicijskih fondova EU-a, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostalih 15 posto namireno iz nacionalnog sufinanciranja.


M.G.S. Grupa u 2018. godini imala je prihod od 5.267.618 kuna i dobit od 92.689 kuna, a prema usvojenim financijskim izvještajima prihod je u 2019. godini bio 4.521.654, a dobit poslovne godine 2019. iznosio je 167.251 kunu, stoji u izvješću FINE.