PRVI OVE GODINE

U Palachu održan Ri Rockov Open Jam Session: Čarolija zajedničkog stvaranja glazbe

Katarina Bošnjak

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana KrizanecU Palachu se u petak navečer održao Ri Rockov prvi ovogodišnji Open Jam Session koji je okupio glazbene entuzijaste svih dobi. S početkom u 20 sati i nakon par minuta uštimavanja, s improviziranom svirkom započelo je tek nekoliko okupljenih glazbenika, da bi ih se kasnije skupilo desetak.Premda je kao i na uobičajenim koncertima bilo više posjetitelja nego izvođača glazbe, atmosfera je bila značajno drukčija, a samim time što nema pozornice svi zapravo sudjeluju u kreiranju zvuka. Večerašnji jam session bio je odlična prilika za sve mlade glazbenike, kao i za one iskusnije, potičući na suradnju, kreativnost i razgovaranje kroz zvuk bez obzira na žanrovske preference te razinu znanja i vještine. Ovime se istovremeno oslobađa od ograničenja tradicionalnih izvedbi, a u opuštenoj atmosferi rađa se i potencijal za stvaranjem novih bendova i ostvarivanjem glazbenih suradnji.

Tehničari su osigurali osnovne elemente poput bubnjeva, snare, pedala, činela, gitara i bas pojačala, no mnogi su glazbenici ponijeli i svoje instrumente. Najviše je bilo perkusija, zatim električnih gitara, a cijeli miks su začinile i klavijature. Sviralo se sve od psihodelije s nasumičnim elementima tribalne glazbe do klasičnog instrumentalnog i progresivnog rocka, a izmjenjivali su se žestoki i baladični ritmovi.


Uz piće dobrodošlice i razgovore o glazbi zabavili su se i svi koji nisu svirali, a čarolija zajedničkog stvaranja glazbe definitivno je na mnoge ostavila jak dojam.