Živopisan portret

U naša kina stigao “Ezra”: Prikaz složenih obiteljskih odnosa, bez jasnih negativaca

Ervin Pavleković

Stand-up komičar Max Bernal i njegov autistični sin Ezra kreću na putovanje automobilom u ovom živopisnom portretu obitelji koja pokušava shvatiti kako razumjeti jedno drugoŽivopisnim potretom obitelji mogao bi se nazvati novi film “Ezra” koji je jučer došao u naša kina, a prati stand-up komičara i njegova sina koji kreću na putovanje, dakako, uz glumačku ekipu koju, između ostalih, čine i Robert De Niro te Whoopi Goldberg. Tip filma je to, kazao je redatelj Tony Goldwyn za Deadline, kakvi su se radili šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, do devedesetih godina kad se tržište počelo mijenjati, zbog čega takvi filmovi više nisu bili unosni.Prema službenom sinopsisu filma, nakon što mu se nedavno raspala karijera i brak, stand-up komičar Max Bernal (Bobby Cannavale) živi sa svojim ocem Stanom (Robert De Niro) i u dubokom je sukobu sa svojom uskoro bivšom suprugom Jennom (Rose Byrne) oko načina na koji bi trebali pristupiti posebnim potrebama njihova sina. Kada jedanaestogodišnjeg Ezru izbace iz još jedne škole, Max donosi kontroverznu odluku da uzme Ezru usred noći, započinjući putovanje diljem zemlje. Film je, prema najavi, živopisni portret obitelji koja pokušava shvatiti kako razumjeti jedni druge.
U svome osvrtu na film “Ezra”, novinarka Sheila O’Malley ističe kako je film opterećen s dvije različite priče, jednom klišeiziranom i onom ponešto svježijom, pa unatoč nekim manama, svakako smatra da je film vrijedan gledanja. Prije svega ističe autentičnost prikaza autizma, pritom naglašavajući i glumu Williama Fitzgeralda koji igra glavnog lika Ezru, jer, kako smatra, uvjerljiv je i prirodan u svojoj ulozi. Uz tog lika, važni su i njegov otac, stand-up komičar Max s problematičnim ponašanjem, no uz snažnu ljubav spram sina, kao i Stan, jednostavan i iskren lik Maxova oca, uz kojeg se veže i scena oprosta, koja se smatra jednom od emotivno najsnažnijih u filmu.


Film, piše novinarka, prikazuje složene obiteljske odnose, bez jasnih negativaca, a svi su likovi iscrpljeni određenom brigom i neizvjesnošću, zbog stanja autističnoga sina. I sama tema filma je roditeljska ljubav i briga, s tendencioznošću ukazivanja na to kako briga može dovesti do iracionalnog i impulzivnog ponašanja. Što se tiče pak emocionalne razine, O’Malley govori i kako film izbjegava kakvu veću sentimentalnost, pa se emocionalni naboj javlja u određenim trenutcima, s obzirom na kvalitetu samoga scenarija.


Da je film vrijedan gledanja, posebice s obzirom na rijetkost obrade ovakve tematike autizma, smatra i Nate Richard koji za Collider u tom, tematskom smislu, ističe da je pristup filma “Ezra” složenosti problematike autizma osjetljiv i iskren, za što su zaslužni redatelj i scenarist, koji su priču obogatili unoseći svoja osobna iskustva, zbog čega i jest u konačnici autentičan te postiže emocinalni naboj.


Režiju potpisuje Tony Goldwyn, glumac, režiser, producent i pjevač, koji je glumački debitirao filmom “Friday the 13th Part VI: Jason Lives” (1986.), a poznat je po ulogama u filmovima “Ghost” (1990.), “Nixon” (1995.), “Posljednji samuraj” (2003.), “Kralj Richard” (2021.) te nedavnima “Opasan let” (2023.) i “Oppenheimer” (2023.). Scenarij potpisuje Tony Spiridakis, a u filmu glume Bobby Cannavale, Rose Byrne, Vera Farmiga, Whoopi Goldberg, Rainn Wilson, Tony Goldwyn, William Fitzgerald i Robert De Niro.