Ups!

U filmu Barbie korišteno je toliko ružičaste boje da je izazvao svjetsku nestašicu

Šarlota Brnčić

Foto: YouTube screenshot

Foto: YouTube screenshot

Potpuno iscrpljene zalihe fluorescentne ružičaste boje21. srpnja 2023. u kina stiže Barbie, novi film Grete Gerwing koji se temelji na poznatim Mattel igračkama i u kojem će se, između ostalih, pojaviti Margot Robbie i Ryan Gosling.


Međutim, čak i prije nego što je izašao u kina, za film se itekako čuje, i to ne samo zbog glumaca.


Kao što dobro znamo, Barbie svijet je potpuno ružičast. Scenografija filma se, dakle, morala prilagoditi.
Moglo bi se pomisliti da je, budući da je 2023., ovaj efekt stvoren pomoću računalne grafike.


Ali, očito, ne: radije su koristili tradicionalniju metodu, odnosno klasičnu ružičastu boju.


I to kažemo jer nisu kupili nekoliko limenki boje, već su ih upotrijebili tako masovno da su stvorili svjetsku nestašicu.


Gerwing je objasnila:


“Očuvanje djetinjstva bilo je najvažnije. Htjela sam da ružičaste boje budu jako svijetle i da sve bude gotovo pretjerano.”


Detalj kojeg se doista nije željela odreći, budući da je ova toliko naglašena ružičasta boja bila ono zbog čega je “zavoljela Barbie kad je bila djevojčica”.


Scenografkinja Sarah Greenwood, koja je također bila prisutna tijekom intervjua, prepričala je apsurdne posljedice te želje.


Kaže da je to dovelo do nestašice fluorescentne nijanse ružičaste boje, čime su izbrisane globalne zalihe cijele tvrtke.


Žena se našalila: “Svijetu je ponestalo ružičaste boje”, ali njene su riječi završile u središtu oluje.


Lauren Proud, potpredsjednica globalnog marketinga u tvrtki Rosco koja proizvodi boju korištenu u filmu, također se uključila da razotkrije stvar.


Proud je pojasnila kako je film zapravo iskoristio svu boju na zalihama.


Međutim, proizvodnja Barbie filma poklopila se sa širim globalnim problemima u opskrbnom lancu tijekom Covida, kao i s ekstremnim vremenskim uvjetima u Teksasu početkom 2021., koji su utjecali na vitalne materijale korištene za izradu boje.