Razni lokaliteti

Premijera dokumentarca “Naš sveti Jeronim” u subotu na HTV1

Sandy Uran

Foto: HRT

Foto: HRT

HRT-ov dokumentarac prikazuje život i djelovanje crkvenog naučitelja, prevoditelja Biblije i znanstvenikaOve subote na Prvom programu HRT-a u terminu od 15.35 premijerno će biti prikazan dokumentarni film »Naš sveti Jeronim« autorice i scenaristice Antonije Hrvatin Roth. Iz priopćenja doznajemo da je film pripreman u povodu jubileja 1.600 godina od smrti sv. Jeronima.


HRT-ov dokumentarac prikazuje život i djelovanje crkvenog naučitelja, prevoditelja Biblije i znanstvenika koji je prema povijesnim zapisima rođen na granici Dalmacije i Panonije.


U filmu stručnjaci iznose postojeće znanstvene dokaze te neke još dosad javnosti neotkrivene dokaze koji ukazuju da je njegovo podrijetlo najvjerojatnije vezano uz prostor današnje Hrvatske.
Film isto tako odgovara i na pitanja koja se pojavljuju kroz povijest: je li sv. Jeronim Dalmatinac te zašto je Štrigova mjesto njegova štovanja.


No važnije od njegova mjesta rođenja je njegovo djelovanje posebice na prevođenju i uređivanju Biblije Vulgate na latinski, kao i njegov monaški i isposnički život koji ga iz Rima preko Antiohije, Triera i Akvileje vodi u Betlehem gdje će na koncu i umrijeti.


Ovaj dokumentarac prikazuje i neke kontroverze iz njegova života. Bit će riječi i o percepciji sv. Jeronima u književnosti, posebice kroz prizmu Tina Ujevića i Marka Marulića, koji su mnogo o njemu pisali.


Otkrit ćemo i je li ga opravdano smatrati začetnikom glagoljice te na koja je područja znanosti ostavio najviše traga.


Film je sniman na različitim lokalitetima, od Rima, Akvileje, Jeruzalema, Betlehema, Splita, Solina, Zagreba, Štrigove, pa do Brača i Visa.


Scenarij potpisuje Antonia Hrvatin Roth, režiju Monika Štengl, montažu Irena Korpes, sladbu za film je radio Tomislav Mrduljaš, direktor fotografije je Marko Jerbić, a producentica je Sanja Knez.