Netflix pred problemom

“Prava” Martha Scott iz hit serije “Baby Reindeer” najavila niz tužbi: “Skoro sve je izmišljeno…”

T.I.

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

Fiona Harvey je jučer najavila i kako će tužiti poznatog voditelja za naknadu zbog pojavljivanja u emisijiNetflixova hit serija Baby Reindeer koja je od svoje premijere prije mjesec dana na ovoj streaming platformi pregledana preko 19 milijuna puta, po svemu će sudeći imati i svoj sudski epilog.


Fiona Harvey, žena koja je britanskom glumcu Richardu Gaddu poslužila kao inspiracija za glavni lik stalkerice Marthe Scott najavila je, naime, kako će podići tužbu za klevetu protiv Netflixa i autora serije, navodeći da priča o uhođenju nije istinita.


Uznemirujuća priča


Ukoliko niste gledali seriju, podsjećamo na kratki sinopsis serije u čijem je središtu neuspješni konobar Donny Dunn kojeg tumači sam Gadd i koji radi u pubu u središtu Londona, u kojeg jednog dana uđe gošća pod imenom Martha. Žena ubrzo postaje opsjednuta zbunjenim konobarom kojem daje nadimak “Baby Reindeer” i počinje mu slati mailove i prijeteće glasovne poruke koje teroriziraju njega i njegovu obitelj. Dunn ubrzo doznaje kako Martha nije uspješna odvjetnica kako se isprva predstavljala, već kriminalka koja je u prošlosti već služila zatvorsku kaznu zbog uhođenja drugih žrtava.
Gadd je u intervjuu za The Guardian ispričao da su događaji iz serije “bolno istiniti”.


“Bio sam žestoko uhođen i zlostavljan”, rekao je Gadd, navodeći da mu je stalkerica koju je imenovao kao Fionu Harvey u periodu od 2013. do 2017. poslala preko 41.000 e-mailova, te mu ostavila preko 350 sati govorne pošte.


Prozvana žena, pak, dala je ovih dana intervju voditelju Piersu Morganu navodeći da je priča većim dijelom izmišljena. Tvrdi da ga nikad nije kontaktirala telefonom i da mu je ukupno poslala manje od 10 mailova.“Nisam uhoda, niti sam ikad bila u zatvoru. Nemam nikakve sudske zabrane”, rekla je, zaprijetivši tužbom za klevetu i navodeći kako je poslije Gaddovog intervjua na meti prijetnji preko interneta.


Tužit će i voditelja


Fiona Harvey je jučer najavila i kako će tužiti poznatog voditelja za naknadu zbog pojavljivanja u emisiji. Kaže da je za ekskluzivni razgovor plaćena bijednih 250 funti, a tvrdi da bi trebala dobiti barem milijun.


“Cijelo vrijeme razgovora me pokušavao uhvatiti na krivoj nozi. Osjećam se iskorišteno”, rekla je.


Pravni stručnjaci kažu da Fiona Harvey ima šansu podnijeti tužbu u Kaliforniji, ako dokaže da je Netflix svjesno o njoj širio laži.


“Netflix će se vjerojatno braniti tvrdnjom da nitko ne bi shvatio da je serija o njoj dok nije sama istupila i oglasila se kod Morgana”, kaže jedan odvjetnik iz Los Angelesa.


Drugi drži kako veće šanse ima dobiti slučaj za klevetu u Velikoj Britaniji.


“Prvi amandman na Ustav štiti slobodu govora u SAD-u, a Ujedinjeno Kraljevstvo nema slično ustavno pravilo. U SAD-u, da biste dobili slučaj za klevetu, morate dokazati da je ono što je druga osoba rekla lažno, da je to znala, a svejedno je to rekla, namjerno. U Ujedinjenom Kraljevstvu, nasuprot tome, osoba koja objavljuje izjavu mora dokazati da je istinita ili utemeljena na dobroj vjeri”, prenosi Yahoo.com izjavu pravnog stručnjaka Briana Beckcoma.