Prilog upitnog sadržaja

KAMO IDE JAVNA HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA? Hitler kao draga igračka i sretno djetinjstvo u NDH

Dražen Ciglenečki

Namjera urednika emisije i autora reportaže ni u kom slučaju nije bila veličanje ili promoviranje zločinačke ideologije, nego pružanje dokumentarnoga prikaza osobe koja je sačuvala igračke iz svojega djetinjstva, kaže se u priopćenju  HRT-aZAGREB   Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ostavio se u petak na trenutak satire, pa ozbiljno progovorio o Hrvatskoj radioteleviziji.


– U prilogu Hrvatske televizije, slikovito ću opisati, provlačilo se sretno djetinjstvo u NDH, najdraža igračka je figurica Hitlera. Kakav je to prilog!? Upozoravam, ako se nastavi na ovako perfidan način veličanje fašizma i ustaškog režima, tražit ćemo ostavku cijelog vodstva HRT-a i ukidanje tv pretplate, koju građani ionako preskupo plaćaju. Građani nisu zaslužili plaćati ovakvu javnu televiziju! – kazao je u Saboru novinarima Bernardić.


Konkretan povod


Javni servis za ovu izjavu mu je dao posve konkretan povod. U najkraćem, u emisiji »Kod nas doma«, inače formatu ležernog, magazinskog, razgovornog karaktera, 24. siječnja emitiran je prilog  o Zagrepčaninu Živku Parcu i njegovoj bogatoj kolekciji igračaka, knjiga, stripova i koječega drugoga.
Nije prvi put da je gost u nekoj emisiji HRT-a, ovaj put u fokusu je bila njegova kolekcija igračaka, mahom figurica vojnika. Glas u offu tako kazuje: »Živko je imao samo pet godina kada mu je otac veterinar nestao u Rusiji s većim dijelom Zdruga lakoprijevozne Druge hrvatske legije u borbama kod Dona 1942. godine. Možda je njega i pokojnog brata baš zato cijela obitelj obasipala igračkama. Većina je njih usprkos brojnim selidbama, dok nisu stigli ovdje u nekadašnje selo, a danas elitnu četvrt Zagreba, još uvijek na životu.«


Kolekcionar između ostalog kaže kako »ne bi bilo sretnog djetinjstva da nije bilo igračaka«. I možda tu ništa i ne bi bilo sporno da uz to u kadru nije regal i na njemu figurica Adolfa Hitlera kojem je desnica uzdignuta u nacistički pozdrav.Jučer se i Zagreb Pride oglasio priopćenjem u kojem se kaže kako je imenovanje Karoline Vidović Krišto na uredničku poziciju emisije »Dobar dan, Hrvatska« sramota za javnu televiziju koja ukazuje na ozbiljnu opasnost od neobjektivnog izvještavanja, popularizacije pseudoznanosti i proizvodnje fake newsa. »Zagreb Pride podsjeća kako je Karolina Vidović Krišto godinama sustavno gazila dostojanstvo i prava LGBTIQ osoba, kao i dostojanstvo svih građanki i građana Republike. U više prilika, javnim putem Vidović Krišto je povezivala homoseksualnost s pedofilijom, što je dovelo do uznemirujuće i ponižavajuće društvene atmosfere za LGBTIQ osobe, jer se plasiranjem takvih lažnih vijesti potiču predrasude«, kaže se među ostalim u priopćenju.»Obavješćujemo Vas kako urednici i novinari koji su uređivali spomenutu emisiju gospodina Živka Parca poznaju kao strastvenoga sakupljača starina, osobito igračaka. Gospodin Živko Parac dosad je više puta gostovao na Hrvatskoj radioteleviziji u različitim emisijama, među kojima i u emisiji Globalno sijelo u kojoj je također pričao o starinama koje sakuplja od svojega najranijeg djetinjstva.


U našim je programima gostovao i na temu staroga božićnog nakita i jaslica. Obavješćujemo Vas kako namjera urednika emisije i autora reportaže ni u kom slučaju nije bila veličanje ili promoviranje zločinačke ideologije, nego pružanje dokumentarnoga prikaza osobe koja je sačuvala igračke iz svojega djetinjstva. Reportažu je pripremila iskusna i nagrađivana novinarka Sanja Pražen, koja niz godina njeguje dokumentaristički stil te ujedno oštro osuđuje svaku zločinačku ideologiju«,  stoji u odgovoru što su nam ga na temu priloga i prozivke Davora Bernardića poslali s HRT-a.


 


Nevaljani tjedan


A spomenuti slučaj samo je točka na i posve nevaljanog tjedna  za HRT.  Iz Udruge udovica branitelje iz Domovinskog rata koja i dalje istjeruje pravdu zbog emitiranja filma »Ministarstvo ljubavi«, javno su kazali kako ih je vrh HRT-a izmanipulirao.


Na koncu, prema podacima o gledanosti za  prosinac objavljenim na internetskim stranicama Vijeća za elektroničke medije, među deset najgledanijih uradaka u prosincu nema nijedne emisije HRT-a.