Član žirija

Goran Kočiš uoči nove sezone Masterchefa: Bit ću strog, ali pravedan

Marko Dobrecović

Goran Kočiš / Foto Press

Goran Kočiš / Foto Press

S Goranom Kočišem razgovaramo o iskustvu u Masterchefu, njegovim kulinarskim aktualnostima, rastućem trendu hrane za van i drugim prikladnim pojedinostima



Svega tri dana ostalo je do nove, osme sezone popularnog televizijskog kulinarskog showa Masterchef. Ulaskom u novi radni tjedan kuhinja Masterchefa doći će na svoju radnu temperaturu, a vještine novih natjecatelja nastojat će zadovoljiti žiri koji je i ove godine u poznatom sastavu.


Stjepan Vukadin stara je škola Masterchefa, a u svoju drugu sezonu kročit će Mario Mihelj i Goran Kočiš.


Upravo potonjeg ugostili smo u novom broju našeg televizijskog priloga. S Goranom Kočišem razgovaramo o iskustvu u Masterchefu, njegovim kulinarskim aktualnostima, rastućem trendu hrane za van i drugim prikladnim pojedinostima.




Gorane, pred nama je nova sezona Masterchefa. Nakon lanjske premijere, to će vam biti druga sezona u kojoj imate ulogu člana žirija. S prošlogodišnjim iskustvom, čemu se nadate u novoj sezoni i što od nje možemo očekivati?


MasterChef mi je prirastao srcu i jako se veselim drugoj sezoni jer sada već znam što mogu očekivati i od sebe i od kandidata.


Moja prva godina u MasterChefu bila je svojevrsno upoznavanje s projektom, produkcijskom ekipom i publikom koja je mene i Marija, kao nove članove žirija, prekrasno prihvatila.


Na tome sam im jako zahvalan, pa tako zajedno s iskustvom koje sam stekao tijekom prve sezone, u drugu ulazim s dodatnim samopouzdanjem.


Od novih kandidata očekujem puno kreativnosti i još više hrabrosti, odnosno da pokažu svoj karakter na tanjuru i da se ne boje riskirati.


Kako opisujete iskustvo žiriranja u prošloj sezoni? S utakmicama u nogama, hoćete li ove sezone biti stroži odnosno kakvog nam sebe možete najaviti u novim epizodama?


Iskustvo žiriranja u prvoj sezoni bilo mi je baš posebno jer smo se zbližili s kandidatima i cijelom ekipom na setu te postali poput jedne velike obitelji.


Možda zvuči kao klišej, ali zaista je tako jer smo s tim ljudima provodili svaki dan na setu i atmosfera na snimanju je uvijek bila vrlo pozitivna.


Gledao sam kandidate kako rastu iz emisije u emisiju, a to je zapravo najveća nagrada za svakog mentora. Zadovoljan sam kako sam prošle sezone funkcionirao s kandidatima, pa mislim da se ove sezone neću puno mijenjati.


Bit ću strog u smislu kriterija jer želim izvući maksimum od kandidata, ali uvijek mi je najvažnije da sam pravedan.


Goran Kočiš / Foto Press


U vašem bogatom CV-u ističe se pojedinost da ste radeći u Noelu zavrijedili prvu Michelinovu zvjezdicu na području kontinentalne Hrvatske. Kako ocjenjujete promociju kontinentalne Hrvatske u gastro svijetu? Je li nedovoljno promovirana ili vidite pomake nabolje po tom pitanju?


Mislim da smo godinama zaostajali u promociji kontinentalne Hrvatske. Fokus je uvijek bio na obali, što je i logično jer turizam ondje cvjeta.


No posljednjih nekoliko godina vidi se pomak u Slavoniji – otvaraju se restorani, vinarije i rade ozbiljniji projekti koji daju nadu da će se cijela regija profilirati kao gastro destinacija. No, prostora za napredak još uvijek ima puno.


U vašem životopisu također stoji se bavite consultingom i predavanjima u školama. Kada i kako obavljate tu djelatnost, kakvom ju opisujete i je li se sličnim pristupom obraćate kandidatima u Masterchefu? Koliko su vam slične te dvije uloge?


Predavanja i consulting su mi velika strast jer osjećam odgovornost prenositi znanje mlađima. Kada radim sa studentima ili učenicima, trudim se prenijeti im praktične alate, ali i širinu – da razumiju kontekst i filozofiju kuhanja.


S kandidatima u Masterchefu sam sličan: nastojim im dati smjernice, ali im ne želim oduzeti osobnost. Slične su to uloge jer obje zahtijevaju strpljenje, otvorenost i povjerenje u druge.


Posvećeni ste planovima za pokretanje novog restorana u Osijeku. Kako najavljujete taj projekt i kada će ugledati svjetlo dana?


Restoran planiramo otvoriti u drugoj polovici 2026. godine. Želja mi je da to bude mjesto koje spaja tradiciju i suvremenost – da kroz modernu gastronomiju ispričamo priču Slavonije i Podunavlja.


Fokus će biti na lokalnim namirnicama i vinima, ali interpretiranim na način koji će privući i domaće goste i međunarodnu publiku.



Kao Slavoncu, koji su vam omiljeni slavonski specijaliteti?


Teško je izdvojiti, ali fiš paprikaš ima posebno mjesto, kao i čobanac. S druge strane, volim jednostavne stvari poput domaće šunke i kulena – to su okusi mog djetinjstva.


Kažu da Hrvati sve manje kuhaju kod svojih kuća, a da distribucija hrane za van cvijeta. Kako opisujete taj trend i koliko često vi posegnete za hranom iz dostave?


To je globalni trend. Tempo života se ubrzao i mnogi posežu za dostavom. I sam ponekad naručim kada sam baš u velikoj gužvi, ali kod kuće se ipak trudim kuhati.


Kuhanje nije samo obrok – to za mene podrazumijeva druženje i okupljanje za obiteljskim stolom. Mislim da bi se ljudi trebali barem nekoliko puta tjedno okupiti oko stola uz domaće jelo.


Nastavno na to, koje jelo bi svaka osoba morala znati pripremiti u svojoj kuhinji?


Po meni – dobru juhu. Juha je baza svega i pokazuje odnos prema namirnici. Ako znaš skuhati bistru, aromatičnu juhu, znaš i temelj kuhinje.



Kolika je uloga u Masterchefu djelovala na vašu prepoznatljivost? Zaustavljaju li ljudi vas na ulici, traže li fotografiju i slično?


Definitivno je MasterChef povećao moju prepoznatljivost i zanimljivo je vidjeti koliki utjecaj ima televizija. Ljudi me često zaustave, žele fotografiju, kratki razgovor ili pitaju za kulinarske savjete.


To mi je simpatično i uvijek nastojim izdvojiti malo vremena da s njima barem kratko popričam. Takvi trenuci su mi posebno dragi i doživljavam ih sada već kao sastavni dio mog posla.


Kada biste se morali opisati nekim svojim jelom, koje biste pripremili i zašto?


Wellington od jelena. To je jako dobro izbalansirano jelo, fantastičnog karaktera, ostavlja snažan dojam i ne zaboravlja se tako lako.


Nekoliko „Ili-ili“ pitalica za vas:


Sarma ili punjena paprika? Sarma. Od termički obrađene paprike imam žgaravicu.


Sladoled ili lubenica kao ljetno osvježenje? Lubenica definitivno. Gasi žeđ i osvježava na max. Tonu bih mogao pojesti.


Stjepan Vukadin ili Mario Mihelj? Obojica! Za savršen posao ili zabavu, ma što god, moramo biti u kompletu.


I za kraj, budući da je ovo intervju za naš televizijski prilog; kada ne proizvodite televizijski program, uz koji se TV sadržaj opuštate u slobodno vrijeme?


Najčešće uz sport, nogomet i tenis. Volim i dobar dokumentarac, osobito ako se tiče gastronomije ili putovanja. To su sadržaji koji me opuštaju.