Mnogima se sviđa

Pivski spa je novi trend u svijetu lječilišnog turizma: “Kupanje u hmelju? Dobrobiti su ogromne”

T.I.

iStock

iStock

Pivo se sastoji od tri komponente koje su blagotvorne za kožu - slada, kvasca i hmeljaU svijetu zdravstvenog turizma širi se novi trend – takozvani pivski spa. Lječilišta koja se baziraju na pivu još od osamdesetih postoje u svjetskoj prijestolnici hmeljnog pića Češkoj, a nedavno su otvorena i na Islandu, u Španjolskoj, Belgiji i SAD-u.


Novinar BBC-a posjetio je Chateaux Spa Beerland, smješten u povijesnoj zgradi u Pragu, čije zidove krase slike astronoma Tycha Brahea, jednog od najvećih znanstvenika u povijesti. Opisuje kako je legao u kadu od hrastovine u kojoj se nalazi tisuću litara vode.


“Ovo je hmelj. Oslobađa vaše tijelo od stresa i otvara vam pore. A ovo je pivski kvasac, koji ima puno vitamina B i pomlađuje vas”, prepričava novinar riječi djelatnika lječilišta koji je velikim drvenim kutlačama dodavao u vodu ljekovite dodatke. Na kraju je u kupku dodano i vrhunsko nefiltrirano češko pivo.


Veliki krevet od slame
Pokraj kade se nalazi golemi krevet od slame, koji nakon kupanja u vrućoj hmeljnoj kadi ima cilj dodatno stimulirati kožu putem hrapavosti slame – na isti način na koji ljubitelji nordijske saune mogu udarati svoju kožu grančicama.


Zagovornici ovog iskustva vjeruju da su spojevi u pjenušavoj kupki dobri za kožu, a istodobno ublažavaju stres mišića i poboljšavaju cirkulaciju. Hmeljne arome, pak, služe za opuštanje i podizanje raspoloženja.


Pivski spa zadnjih godina doživljava sve veću popularnost. U Bath & Barleyu – prvom belgijskom pivskom spa centru, koji je otvoren 2023. – posjetitelji imaju priliku sami prilagoditi svoje iskustvo.


“Možete sastaviti svoju vlastitu kupku odabirom različitih vrsta hmelja s belgijskih farmi. Oni imaju različite esencije, ali su im učinci slični. Također mislim da smo ostvarili luksuznije iskustvo od čeških toplica u smislu dizajna interijera, proizvoda i priče koju ovdje pričamo. Jedinstveni smo i u ponudi plinga od hmelja”, priča suosnivač Louis Raesouv.


Blagotvorno za kožu


Pivo se sastoji od tri komponente koje su blagotvorne za kožu – slada, kvasca i hmelja.


“I žitarice slada i kvasac sadrže vitamin B koji pojačava hidrataciju i elastičnost kože, te smanjuje hiperpigmentaciju. Hmelj je uz to bogat antioksidansima koji imaju antikancerogena i protuupalna svojstva, a također i pomažu zacjeljivanju kože. Studije su također otkrile da ekstrakti hmelja mogu smanjiti tjeskobu, blagu depresiju i stres. Dugu povijest hmelja u narodnoj medicini kao lijeka za nesanicu podupire i znanost”, tumači biokemičarka, dr. Cindy Jones.


Navodi i kako hmelj povećava proizvodnju kolagena koja pomaže smanjivanju bora.


Zbog svih ovih dobrobiti na tržištu je u zadnjem desetljeću sve više kozmetičkih preparata na bazi piva. Carlsberg je još 2015. lansirao liniju Beer Beauty, a češka kozmetička tvrtka Manufaktura otvorila je diljem zemlje niz trgovina u kojima prodaje soli za kupanje na bazi hmelja i ječma te druge slične proizvode.