Kulinarski reality šou

Stiže hrvatska inačica kultne ““Hell’s Kitchen”. Donosimo detalje kako se prijaviti za sudjelovanje

Ivana Kocijan

Foto: RTL

Foto: RTL

Natjecatelje očekuje prilika života – kuhanje uz bok Tomu Gretiću, jednom od najboljih hrvatskih chefovaTelevizijski fenomen te jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih kulinarskih formata stiže na RTL, i to pod nazivom “Hell’s Kitchen Hrvatska”.


Prijave za sudjelovanje već su otvorene, a natjecatelje očekuje prilika života – kuhanje uz bok Tomu Gretiću, jednom od najboljih hrvatskih chefova i njegovo mentoriranje tijekom šoua, dok će samo jednom od njih pripasti pobjeda, uz fantastičnu glavnu nagradu od 30.000 eura.


“Hell’s Kitchen” britanski je kulinarski reality šou, nastao prema licenciji ITV-ja, u kojem se natjecatelji, perspektivni kulinarski entuzijasti, natječu jedan protiv drugoga na putu do pobjede i osvajanja vrijedne glavne nagrade.
Kroz različite kulinarske izazove i eliminacije vodi ih karizmatični glavni chef kuhinje koji ih podučava, nagrađuje, kažnjava te odlučuje o njihovoj sudbini, a u originalnoj verziji riječ je o nenadmašnom Gordonu Ramsayju.


Na kulinarsko putovanje natjecatelji kreću podijeljeni u dva tima te simuliraju rad u pravom restoranu. Usto žive zajedno pored samog restorana pa kamere prate i njihove privatne trenutke te međusobne odnose.


U svakoj epizodi natjecatelji su stavljeni pred različite izazove koji će ispitati njihove kulinarske vještine, kreativnost i brzinu, među kojima je i pripremanje večere u sljedovima za stvarne goste koji stižu u restoran – i očekuju samo najbolje.


Na kraju večere, gubitnički tim morat će nominirati nekoga iz svojeg tima, a glavni chef odlučuje tko ostaje, a tko napušta šou. Svakim novim izazovom drama raste, ulog i želja za pobjedom sve su veći, a tenzije sve nepredvidljivije.


Natjecatelje će kroz ovu kulinarsku avanturu voditi jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih domaćih chefova, Tom Gretić.


Gretić je svoje kulinarsko znanje stjecao po brojnim restoranima u Hrvatskoj i inozemstvu, nekoliko je puta bio proglašen najboljih hrvatskih chefom, a godine 2015. postao je i prvi hrvatski chef koji je spravljao jela u jednom od najprestižnijih svjetskih restorana, Ikarusu u sklopu Hangara-7 u Salzburgu.


Televizijski angažmani itekako mu nisu strani, a gledatelji RTL-a sjećaju ga se kao jednog od člana žirija kulinarskog šoua “Tri, dva, jedan – kuhaj!”.


Posljednjih sedam godina Gretić radi kao konzultant za razne restorane u regiji, ali i svijetu. Ovaj vrhunski profesionalac, koji će biti istinski mentor i uzor budućim natjecateljima šoua, novom se televizijskom projektu iznimno raduje, a posebno ga veseli jedna činjenica.


– Ovaj šou izdvaja to što se traže ljudi s iskustvom rada u kuhinji, kao i profesionalni kuhari, i mislim da će se puno mladih kuhara i kuharica prijaviti jer to je apsolutno projekt za njih, rekao je.


Natjecateljima koji će se suočiti s nepredvidivim i dinamičnim situacijama u profesionalnoj kuhinji, novim zahtjevnim receptima i kulinarskim tehnikama, različitim izazovima i dokazivanjem chefu ponekad zasigurno neće biti lako, a Gretić ističe kako bi među njima volio vidjeti prvenstveno pristupačne osobe željne znanja, spremne na naporan rad te napredovanje.


– Dobro bi bilo da natjecatelji imaju neko predznanje, to sigurno. Drugo, kandidat koji bi bio idealan za šou je onaj koji je otvorena uma. Mi, kuhari, puno radimo, crpimo energiju iz svog ega, a to im u ovom šou neće dobro proći, ističe Gretić koji neke stvari u svojoj kuhinji ipak neće tolerirati ni pod koju cijenu.


– Ja ću biti dosta čvrst, ali neću sigurno bez razloga vikati na ljude jer nitko nije došao u šou iz tog razloga, mislim da to nije produktivno ni u kom smislu. Postoje ipak stvari koje nikako neću tolerirati, a to su lijenost, prljavština te soloigrači koji nisu za timski rad, kaže.


A upravo će timski rad, ističe chef, biti od iznimne važnosti svim natjecateljima jer, za razliku od nekih drugih šouova, u ovom mogu, barem u početku, uspjeti samo ako dobro komuniciraju te rade složno i skladno.


– Mislim da će se gledatelji jako iznenaditi jer će prvi put moći vidjeti da jedan tanjur kuha troje kuhara, da moraju biti usklađeni i završiti sve na vrijeme da bi to netko složio na tanjur i poslužio. Mislim da će to biti najveći izazov svima njima. Taj timski rad je iznimno važan! Onaj tko bude solirao, vrlo će brzo otkriti da to nije baš dobro, ni za njega da se prezentira na taj način, ni za njegovu buduću karijeru, a definitivno ne za tim u kojem će se natjecati, dodao je Gretić.


Svi zainteresirani profesionalci, ali i sve osobe s iskustvom rada u kuhinji već sada se mogu prijaviti za sudjelovanje u prvoj sezoni šoua na web-stranici https://www.rtl.hr/prijave.