S DISNEYJEVIM POTPISOM

Stigao dugoočekivani animirani nastavak “Izvrnuto obrnuto 2”

Ervin Pavleković

Foto: Disney/Pixar

Foto: Disney/Pixar

U prvom filmu upoznali smo Sreću, Strah, Tugu, Ljutnju i Gađenje. Sada kada Rajka postaje tinejdžerica, život joj postaje još više emotivno zahtjevanNije baš često da neki animirani film bude i komercijalni i kritičarski uspjeh, no to je pošlo za rukom studiju Pixar Animation i redatelju Peteu Docteru, koji su 2015. godine napravili animirani film “Izvrnuto obrnuto”, koji na prijemčiv i originalan način istražuje kompleksnost ljudskih emocija. Uz zaradu od više od 850 milijuna dolara, čime je film postao jedan od najuspješnijih filmova godine u kojoj je izašao, film je također doživio i kritičarski uspjeh te je osvojio brojne nagrade, uključujući i Oscar za najbolji animirani film.


Film se, dakle, bavi pitanjima emocionalnog razvoja, promjena u djetinjstvu i važnosti svih emocija, uključujući i one koje se na prvi pogled čine negativnima, a sama radnja odvija se u umu jedanaestogodišnje djevojčice po imenu Riley, ili u hrvatskoj inačici Rajka, koju kroz životne izazove (i preseljenje) vodi pet osnovnih emocija – radost, tuga, strah, gađenje i bijes.


Nakon uspjeha prvoga filma, u kina stiže i nastavak, “Izvrnuto obrnuto 2” koji prema scenariju Meg LeFauve i Davea Holsteina, režira Kelsey Mann, uz produkciju Marka Nielsena i glazbu Andree Datzma. U novome filmu, prema najavi, djevojčica Riley (Rajka) slavi trinaesti rođendan, a stiže joj i jedna savim nova i nepoznata emocija, odnosno njih nekoliko, koje će unijeti kaos u njezin život.

One postojeće emocije, Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gađenje u Rileynom (Rajkinom) umu sada imaju novog posla. Dok su se u prvom nastavku morale nositi s privikavanjem na novu okolinu zbog selidbe u novi grad, sada dobivaju društvo novih emocija jer Riley ipak odrasta u mladu djevojku, a tinejdžerske godine znaju biti emotivno jako zahtjevne, znamo to svi.


Kao i prvi film, i novi sinkronizirani film “Izvrnuto obrnuto 2” ima edukativnu podlogu; radi se o dubokoj i promišljenoj priči koja nudi važne lekcije o emocionalnom zdravlju i razvoju. Mnoga hrvatska poznata lica posudila su svoj glas kako bi oživila poznate animirane likove, a njima su i Judita Franković Brdar (Sreća), Biserka Ipša-Kunčević (Tuga), Marko Makovičić (Strah), Iva Šulentić (Gadljivost), Bojan Navojec (Bijes), Neva Serdarević (Rajka Andersen), Jelena Miholjević (mama), Frano Mašković (tata), Amanda Prenkaj (Tjeskoba), MIACH (Valentina Ortiz), Niko Čuturić (Torbić), Leona Paraminski (Trenerica Roberts), Ella Dvornik (Dosada), Mara Picukarić (Zavist), Mirela Brekalo-Popović (Nostalgija, Mamin Bijes) te brojni drugi.