Novi album

“Sjedokosi” uživaju u onome što rade jer to znaju raditi i to – vole

Marinko Krmpotić

Whiteheadsi objavili drugi singl s novog albuma – "Gladan kao zvijer"“Mi smo svoje kredite i životna novčana ulaganja realizirali. Danas smo Davor i ja na sceni samo zbog glazbe. Uz nas su i mladi glazbenici jer Davor i ja želimo mladosti koja uz nas svira ostaviti moćni projekt koji će s nama, ali i bez nas trajati godinama”, izjavio je povodom objavljivanja debitantskog albuma riječke vintage rock grupe Whiteheads Damir Komnenović, svojedobno člana riječke grupe Vrijeme i zemlja, koji je uz Davora Tolju znanog iz dua Denis and Denis, pred šest godina u Rijeci osnovao grupu Whiteheads. Potvrda svega rečenog slijedi potom u trinaest pjesama debitantskog albuma koji u cijelosti pokazuje kako “sjedokosi” itekako uživaju u onome što rade, ponajprije stoga jer to znaju raditi i to – vole.


Otuda proizlazi i sviračka kompetentnost i uigranost te ona tako nužna opuštenost zahvaljujući kojoj možeš napraviti dobru pjesmu, odnosno, cijeli dobar album. Whiteheadsima je to uspjelo “šarajući” pri tom smjerovima i glazbenim izrazima potvrđujući time ne samo višegodišnje iskustvo i znanje, već i očiglednu nadarenost. A budući da su i Tolja i Komnenović na glazbenoj sceni više od četiri desetljeća jasno je da su zahvatili razne stilove i izraze, ostavši bez obzira na varijante, uvijek ukotvljeni u rocku. Što je najbolje odlučivat će slušatelji s obzirom na vlastiti ukus, ali ako, primjerice, krenemo od radiofonijskih elemenata onda je nedvijbeno da su najjači aditi albuma one pjesme u kojima dominiraju ženski vokali, ponajprije sjajna Matea Matić.


“Svaka tvoja riječ” sjajna je ljubavna gubitničku balada obogaćenu zvukom harmonike (Elvis Stanić) i vrlo dobrim stihovima o ženi koja zbog velike ljubavi ne želi izaći iz veze u kojoj nije sretna jer on ima i druge. Na istoj je visokoj razini i “Prokleto sama” u kojoj dominira zaista lijep glas Matee Matić praćen nježnim zvukovima akustične gitare i lagane pratnje trube (Krešimir Kunda), a jedan od jakih aduta albuma svakako je i završna “Na Badnju večer”, pjesma prisjećanja na nikad zaboravljenu ljubav iz davne 1983. godine. Odlično se u ovu nostalgičnu pop/rock baladu uklopila Slađana Milošević, osamdesetih godina prošlog stoljeća popularna srpska pop/rock pjevačica čiji je glas i dalje moćan. Ljubitelji nešto čvršćeg rocka i popa iz sedamdesetih i s početka osamdesetih najradije će na ovom albumu uživati u skladbama kao što je uvodna ljubavna “Gladan kao zvijer”, pomalo refleksivna “Ne vjeruj zvijezdama” te svakako u “Što je bilo” u kojoj nakon dojmljivog blues uvoda slušamo a la Bijelo dugme hard rock baladu s elementima folka i u glazbi i u načinu pjevanja.
Glazbeni sladokusci, posebno oni koji nisu marili za tekstove i poruke, prednost će od svih 13 pjesama ovog albuma dati instrumentalima. “Istok Zapad” dobar je pokušaj kombinacije orijentalnog zvukovlja s hard rock žestinom Zapada, “Horizont” se također uspješno poziva na prog rock, čak i malčice symfo rock sedamdesetih, a “Skrovito mjesto” nježan je i eteričan opuštajući trenutak koji lijepo zaokružuje čak 13 i pol minuta čisto instrumentalne glazbe ovog albuma. No, nije tu kraj dobrim trenucima. “Luka bez brodova” najbolji je društveno-kritički trenutak albuma. Slika Rijeke nekad i danas jasno ukazuje na negativne promjene jer “to nije grad u kojem rasli smo ti i ja… nameću se neka nova pravila, čuje se neka čudna muzika”, pjeva Komnenović da bi zaključio “ugasi svjetlo, zaključaj vrata – dosta sam vidio i više ne želim!”. “Dok sanjaš” dobra je i nježna pop balada kojoj se na kraju priključuju gitarističke rock solaže, a “Ova zemlja” te posebno “Ordinary People” pokazuju sklonost grupe ka himničnim pjesmama pri čemu je ova posljednja zaista dobra ekološka himna upozorenja na brojne negativnosti koje suvremeno čovječanstvo čini prirodi, indirektno i samome sebi. Ovaj vrlo dobar pop trenutak na tragu filozofije šezdesetih realiziran je u stilu himničnosti pjesama poput “We are the World” i sličnih pa i nije čudno da je uspjeha imao i van Hrvatske.


Whiteheadse su osnovali još 2015. godine u okviru udruge LP Rock Davor Tolja, član nekadašnje kultne grupe Denis & Denis i Damir Komnenović koji je 80-ih bio član grupe Vrijeme i zemlja. Budući su obojica sjedokosi to im je bila zgodna poveznica s prezimenom poznatog riječkog industrijalca Roberta Whiteheada po kome je grupa dobila ime. Osim Davora i Damira grupu čine: Ivan Krševan Komnenović (gitara & bas), Toni Sumić (bas), Nevio Brozić (bubnjevi) te dvije dame, Matea Matić (vokal) i Ana Mihailović (klavijature). Za miks i mastering albuma zaslužan je Matej Zec dok je zanimljivo likovno oblikovanje osmislila Željana Stošić, a itekako lijep doprinos pri pisanju stihova dala je Alida Šarar.


Whiteheadsi objavili drugi singl s novog albuma – “Gladan kao zvijer”


Ne znaju pravac, ne znaju smjer, ali su gladni kao zvijer. Whiteheadsi su objavili novi singl “Gladan kao zvijer” kojeg prati i dramatični videospot snimljen pod redateljskom palicom Tina Trkulje. Drugi je to službeni singl s njihovog novog albuma jednostavno nazvanog “Whiteheads”, a prethodi mu singl “Ordinary people” kojim je ovaj rock sastav prošle godine najavio svoj prvi album.


Glazbu za singl potpisao je legendarni riječki glazbenik Davor Tolja, član nekadašnje kultne grupe Denis & Denis, koji je također i jedan od osnivača Whiteheadsa. Tekst je potpisala Alida Šarar, a aranžman Davor Tolja i Ivan K. Komnenović. Za produkciju su zaslužni Matej Zec (studio “G.I.S.”), Davor Tolja i Ivan K. Komnenović. Uz vokal Damira Komnenovića, singl krasi i odlična vokalna izvedba Mateje Matić. Suradnja mladih i iskusnih glazbenika svakim se singlom čini kao sve veći pogodak.


Album “Whiteheads” ukupno ima trinaest pjesama, a obilježava ga suradnja Davora Tolje i Damira Komnenovića, člana nekadašnje grupe Vrijeme i zemlja. Iskusni dvojac je, kako sami kažu, iz filantropskih razloga i ljubavi prema glazbi pokrenuo ovaj projekt. Zato nema sumnje da će mladi članovi sastava naučiti mnogo uz njih i da će u rukama imati jedan sjajan projekt za svoju budućnost.