Hrvatska zvijezda

Baby Lasagna “zapalio” Lisinski na ždrijebu skupina SP-a u rukometu

Portal Novi list, Hina

Foto Screenshot YouTube IHF

Foto Screenshot YouTube IHF

Kako je to izgledalo u Lisinskom i reakciju publike, koju je digao na noge, pogledajte u priloženom videuŽddrijeb Svjetskog rukometnog prvenstva 2025., koje će po prvi put zajednički organizirati tri države – Hrvatska, Danska i Norveška – održan je u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.


Grandiozan event u režiji Kreše Dolenčića svojim je nastupom zapalio Baby Lasagna, hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu u Malmu, na kojem je osvojio drugo mjesto i time ostvario najbolji plasman Hrvatske na Euroviziji od osamostaljenja.


Kako je to izgledalo u Lisinskom i reakciju publike, koju je digao na noge, pogledajte u priloženom videu.

U prigodnom programu uz Baby Lasagnu nastupili su i glazbena skupina Sudar Percussion te Zagrebačke mažoretkinje.


Hrvatska u skupini H


Inače, ždrijeb kaže da će hrvatska muška rukometna reprezentacija igrati u skupini H protiv Egipta, Argentine i Bahreina.


Uoči ždrijeba, pozdravne govore održali su predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Međunarodne rukometne federacije (IHF) Hassan Moustafa.


Hrvatski reprezentativni vratar Dominik Kuzmanović pomogao je pri izvlačenju reprezentacija iz četvrte jakosne skupine. Reprezentacije iz trećeg jakosnog razreda izvlačio je norveški reprezentativac Alexander Blonz, iz drugog “šešira” je momčadi izvukao predsjednik Danskog rukometnog saveza Morten Stig Christensen, a ždrijeb je dovršio izbornik hrvatske reprezentacije Dagur Sigurdsson.


Njemu je ostalo izvući reprezentacije iz prve jakosne skupine koja nisu bile unaprijed raspoređene, a to su bile Francuska i Egipat. Jedna od njih je trebala završiti u zagrebačkoj skupini H s Hrvatskom, a druga u porečkoj skupini C. Sigurdsson je prvo izvukao Francusku koja je završila u Poreču, dok je zagrebačku skupinu upotpunio Egipat.


Hrvatski rukometaši će turnir otvoriti utakmicom protiv Bahreina 15. siječnja, dva dana poslije suparnik će im biti Argentina, a 19. siječnja će se sastati s Egipćanima.


Po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine će izboriti plasman u drugi dio grupne faze, tzv. Glavnu rundu. U njoj će biti formirane četiri nove skupine spajanjem grupa A i B, C i D, E i F te G i H iz preliminarnog natjecanja. Po dvije najbolje reprezentacije iz svake od skupina Glavne runde će izboriti plasman u četvrtfinale, kojim će započeti nokaut faza natjecanja.


Ovo će biti treće SP za rukometaše na kojem će sudjelovati 32 reprezentacije, a prvo koje će zajednički organizirati tri države. Hrvatskoj će to biti drugo domaćinstvo SP-a za rukometaše, Danskoj treće, a Norveška će se po prvi put naći u ulozi domaćina.


Domaćini Zagreb, Poreč i Varaždin


Hrvatska će biti domaćinom četiri od osam skupina u prvom krugu grupne faze: dvije će ugostiti Zagreb, a po jednu Poreč i Varaždin. Dvije skupine će igrati svoje utakmice u danskom Herningu te još dvije u Baerumu, predgrađu norveškog glavnog grada Osla.


Zagreb i Varaždin će biti domaćini po jedne skupine drugog dijela grupne faze, tzv. Glavne runde, a po jednu skupinu će ugostiti Herning i Baerum, dok će se u Poreču igrati utakmice tzv. Predsjednikovog kupa, za redoslijed od 25. do 32. mjesta.


Po dvije četvrtfinale utakmice će biti odigrane u Zagrebu i norveškom Baerumu, a ta će dva grada ugostiti i po jedan polufinalni dvoboj, a Norveška će biti domaćin finala i utakmice za treće mjesto.


Svjetsko prvenstvo će započeti 14. siječnja, a završiti 2. veljače sljedeće godine.


Ždrijeb Svjetskog prvenstva rukometaša 2025.


SKUPINA A (Herning): Njemačka, Češka, Poljska, Švicarska


SKUPINA B (Herning): Danska, Italija, Alžir, Tunis


SKUPINA C (Poreč): Francuska, Austrija, Katar, Kuvajt


SKUPINA D (Varaždin): Mađarska, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Gvineja


SKUPINA E (Baerum): Norveška, Portugal, Brazil, SAD


SKUPINA F (Baerum): Švedska, Španjolska, Japan, Čile


SKUPINA G (Zagreb): Slovenija, Island, Kuba, Zelenortski Otoci


SKUPINA H (Zagreb): Egipat, Hrvatska, Argentina, Bahrein