vikinško slavlje

Završen Dark Circle Fest: dva dana teških nota, gastro užitaka i proslave jubilarnog metal festivala

Claudia Bošković

Foto: Ana KRIŽANEC

Foto: Ana KRIŽANEC

Neizostavnog metal festivala već deset godina obogaćuje riječku alternativnu scenu omogućivši brojnim bendovima kvalitetnu promociju pred domaćom publikom. Završeno je još jedno izdanje najmračnijeg riječkog underground događaja, Dark Circle Festa. Dva dana teških nota, ali i gastronomskih užitaka, omogućili su izvrsnu, i to jubilarnu proslavu neizostavnog metal festivala koji već deset godina obogaćuje riječku alternativnu scenu omogućivši brojnim bendovima kvalitetnu promociju pred domaćom publikom.


Okrugli rođendan svakako je bio prilika za unošenje promjena i noviteta u program, a osim zajamčeno kvalitetne ponude bendova, organizacija festivala zainteresiranim posjetiteljima, metal entuzijastima, omogućila je i sudjelovanje u dodatnom programu koji se odvio uoči druge koncertne večeri, a koji je uključio i posebno vikinško slavlje Metal Feast, metal kviz »Koliko si Čru?« koji je pripremila ekipa iz Rikona i projekciju dokumentarca o Dark Circle Festu.


Foto: Ana KRIŽANEC


Uzdigli se poput feniksa


Deset godina festivala, svih uspona, padova i lijepih uspomena prisjetio se Vinko Golembiowski, dopredsjednik Udruge Ri Rock.
– Početak je bio prilično udaran, i za sam prvi festival bilo je neočekivano da će ljudi doći u toliko velikom broju što je bilo super, no onda je uslijedilo turbulentno razdoblje zato što smo počeli svake godine graditi festival za stepenicu više, popevši se toliko da smo naposljetku zapalili svoja krila.


Odradili smo možda prevelik kolačić za sebe, ali i za Hrvatsku jer smo odlučili pozvati velike bendove poput The Crown i Belphegora. Tu smo napravili malo krivi korak jer smo u pogrešno vrijeme planirali naš festival, što nam je stvorilo problem da smo čak mislili kako ćemo morati zatvoriti festival, no uspjeli smo se ponovo uzdići poput feniksa i oživjeti ga, istaknuo je Golembiowski.


Ovogodišnji festival realiziran je u većem obujmu zbog čega su iz Udruge Ri Rock izrazito zadovoljni, a fantastičan provod i hordu posjetitelja osigurao je pojačani line-up od trinaest bendova.


Koncertna uvertira prve večeri pripala je mladoj riječkoj powerviolence trojci Morska bolest, nakon koje su atmosferu razbuktale također riječke sile Totem i Nottoday. U drugom dijelu večeri pozornica je pripala renomiranim riječkim metalcima uz zagrebačko death metal pojačanje Nether.


Tračci demonske energije isplivali su u ritmu nesmiljenog distorziranog kaosa koji je na pozornicu donio Zenoth, dok je festivalsku večer zakucao nastup renomiranog Diamond Dusta.


Foto: Ana KRIŽANEC


Sjajni gosti


Druga noć Dark Circle Festa pokazala se kao teren za predstavljanje metal sila sa šireg područja Hrvatske. Pula, Varaždin, Zadar i više – svaki bend predstavio je metal svoga matičnog grada na riječkoj pozornici, dok se nekima ta prilika ukazala i prvi put.


Kao i svaki put dosad, Pula se pokazala kao stalni rasadnik žestokog zvuka čiji je predstavnik ovoga puta bio heavy metal bend SpellScroll koji je ovu priliku iskoristio za promoviranje nadolazećeg studijskog materijala.


wCorpse Grinder riječku publiku upoznao je s mrakom, sumornošću i brutalnošću varaždinskih katakombi, dok se večer death/black metala nastavila uz bendove Bednja, Serpentslain i Defiant.


Riječko-zagrebačka kombinacija za kraj – Krematorium i Sitis pobrinuli su se za odjavni dio festivala koji je i ove godine isporučio zavidnu količinu energije, potvrdivši da je Dark Circle Festival jedan od najvažnijih hrvatskih metal događanja.


Foto: Ana KRIŽANEC


Foto: Ana KRIŽANEC