Dani sv. Vida

U rock ritmu: Rock za RI u utorak na Trgu riječke rezolucije

Portal Novi list

Turisti / Foto Kristina Barišić; Fotografije u tekstu: Dalibora Bijelić i Luka Filipan

Turisti / Foto Kristina Barišić; Fotografije u tekstu: Dalibora Bijelić i Luka Filipan

Publika će moći uživati u nastupima triju bendova: Turisti, Ministranti i Kraj Programa. Ulaz je slobodanU sklopu Dana sv. Vida u utorak, 13. lipnja, na Trgu riječke rezolucije očekuje nas poseban koncert pod nazivom „Rock za RI“. Program je koncipiran kao lepeza žanrova, s jasnom poveznicom: rock izričaj.


Publika će moći uživati u nastupima triju bendova: Turisti, Ministranti i Kraj Programa. Ulaz je slobodan.


Satnica:
20.30h Kraj Programa
21.20h Turisti
22.20h Ministranti


Tri sata rock glazbe


U sklopu obilježavanja 30 godina neprekidnog djelovanja HGU PGŽ je pripremio bogat i raznolik program. Jedan takav je na rasporedu ovoga utorka, 13. lipnja, od 20.30 sati.


Tri sata rock glazbe pripremaju tri benda svaki poseban na svoj način. Nabrijane gitare, moćni ženski vokali ili pak uigrana bas sekcija samo su komadić onoga što nas očekuje na Trgu riječke rezolucije.


Lokacija nije izabrana slučajno, naprotiv u sklopu spomenute obljetnice želja je i podsjetiti na povijesne lokacije riječkog rocka, a Trg riječke rezolucije je svakako jedna od njih.


Koncert otvaraju perspektivni i poletni Kraj Programa, nakon njih slijedi kvartet iskusnih glazbenika pod imenom Turisti, kojima je pozornica praktički drugi dom, a večer zaokružuje novo ime, ali s poznatim licama ili jednostavnije Ministranti.


Ulaz na koncert se ne naplaćuje.


Važna napomena: u slučaju nepovoljne vremenske prognoze koncert se otkazuje.


Organizaciju potpisuje Grad Rijeka u partnerstvu s HGU PGŽ i Distune Promotion.


O glazbenim gostima


O glazbenim gostima:


Turisti su nastali 2015. godine i do danas objavili tri studijska albuma: Human_esque (2017), Revolución  (2019) i Apneja (2022).


Njihovi su albumi tamnijeg izričaja, pogotovo posljednji, što i nije neobično s obzirom na doba u kojem živimo, izloženi svakojakim iskušenjima jednostavno to prenose u svojim pjesmama i izvedbama.‘Apneja’ je među nekim domaćim rock kritičarima navedena jednim od 10 najboljih albuma objavljenih prošle godine.


Turisti su: Iva Močibob (vokal), Bobo Grujičić (bubnjevi), Sergej Hofman (bas) i Vava Simcich (gitara)Ministranti su riječki rock’n’roll bend predvođen Draženom Baljkom (gitarist Leta 3), s Robertom Šušom za mikrofonom, Voljenom Korićem na bubnjevima i Vedranom Vučkovićem na bas gitari.


Nastali su u špici lockdowna i sveopće društvene i medijske covid histerije koja se podudarila sa opet sveopćom rezignacijom prema rock glazbi.Samoprozvali su se Ministrantima i tvrdoglavo odlučili služiti na oltaru “umirućeg” rock’n’rolla, povremeno poštujući razmak od 2 metra.


Početkom prošle godine predstavili su se javnosti samoironičnim singlom “Rock je mrtav”kojim su prilično uzburkali javnost, potom hvaljenim singlom “Minuta” čemu je slijedio sjajan live video koncert u sklopu koncertnog video serijala Izvanredne Sjednice.


Album prvijenac u izdanju nezavisnih diskografskih kuća Mudri Brk i Izvanredni diskograf izbacili su najesen, pokupili lovorike kritike, osvojili Ri Rock kipić za album godine te bili nominirani za rock album godine na Rock&Off nagradi.Kraj Programa je pop/punk/rock bend nastao krajem 2011. godine suradnjom četvorice prijatelja i kolega iz riječko-crikveničkih bendova (Invert, MBurns, TOST…).


Ðina Škulić, takoder prijateljica ostatka benda, se pridružila četvorci na vokalnim dužnostima nedugo nakon okupljanja samog benda.Bend iza sebe ima dva albuma, ”Kraj Programa”, izdan 2013. godine te ”Ovdje Pripadam” koji je predstavljen krajem 2015.godine.


Nakon dva ”long play” uratka izdaju Ep sa 4 nove pjesme od kojih naslovna ”Oči u oči” donosi drugačiji pristup procesu stvaranja ali i nešto zaokruženiji zvuk koji je bend prigrlio te ga uspješno prenosi uživo zahvaljujući energičnim nastupima.