Boogaloo

Slavlje za 30 godina karijere: Asian Dub Foundation konačno se vraća u Zagreb

Portal Novi list

SLAVLJE ZA 30 GODINA KARIJERE: ASIAN DUB FOUNDATION KONAČNO SE VRAĆA U ZAGREB, 15. STUDENOG 2024.Legendarna engleska grupa Asian Dub Foundation ove godine obilježava 30. obljetnicu djelovanja. U sklopu slavljeničke turneje Asian Dub Foundation nije zaobišao Zagreb, gdje će održati koncert u petak 15. studenog 2024. u klubu Boogaloo!


Miljenici domaće publike, posljednji samostalni koncert u Zagrebu imali su davne 2001., da bi nakon toga svirali uglavnom po festivalima i to češće na obali, nego u metropoli.


Stoga je ovaj samostalni zagrebački nastup, zakazan na jesen, prava prilika da se u cjelovečernjem koncertu osjeti njihova puna snaga.
Glazba Asian Dub Foundation je žanr za sebe. Njihova jedinstvena fuzija jungle ritmova, dub basova, divljih gitara, koji crpe iz svojih južno-azijskih korijena i militantnog rapa.


Priča počinje ranih devedesetih kada je Asian Dub Foundation nastao u sklopu glazbene radionice u Istočnom Londonu, u instituciji koja je zauvijek ostala njihov duhovni dom, Community Music.


Ti počeci nisu samo oblikovali njihov zvuk, nego i proširili aspiracije njihove edukacije, što je ilustrirano osnivanjem vlastite obrazovne organizacije ADF Education, kao i njihovim kampanjama koje zagovaraju žrtve pravosudnih nepravdi.


Sredinom devedesetih izgradili su jaku reputaciju svojim nastupima, što im je donijelo i prepoznatljivost na svjetskoj razini. Dijelili su pozornicu s Rage Against The Machine, Beastie Boysima i Primal Screamom.


U studiju su surađivali s glazbenim institucijama: Radiohead, Sinead O’Connor, Iggy Pop, Adrian Sherwood i Chuck D. Furthermore.


Jedni su od pionira koji su se ozbiljno posvetili kino-koncertima, počevši s vlastitom interpretacijom soundtracka za francuski klasik “Mržnja” (“La Haine”) iz 2001.


Asian Dub Foundation obilježava 30 godina karijere i aktivizma, koje su ispunjene nezaboravnim koncertima diljem svijeta, devet studijskih albuma uz brojne legendarne suradnje.


Ovu 2024. Asian Dub Foundation nastavit će pisati vlastitu povijest i to na Europskoj turneji u sklopu koje dolaze u Hrvatsku!


Ulaznice za Asian Dub Foundation za one najbrže u prodaji su po early-bird cijeni od 25 eura dostupne na poveznici, nakon čega cijena u pretprodaji raste na 30 eura, dok će na dan koncerta, ako ih ostane, cijena ulaznica biti 35 eura.