»Live in Zagreb 1985«

PANKRTI Novi nosač zvuka je uzbudljiv, vjerodostojan, autentičan i – moćan

Marinko Krmpotić

Foto: JANEZ PUKŠIĆ

Foto: JANEZ PUKŠIĆ

Snimka koncerta održanog u sklopu »Turneje pomirenja« u zagrebačkoj Dvorani Moša Pijade, 9. prosinca 1985. godine, donosi dugo čuvane i većini nepoznate snimke briljantnog slovenskog punk sastavaUzbudljivo, vjerodostojno, autentično i – moćno. Baš onako kako je bilo sredinom osamdesetih kad su Pankrti, iako je punk polako gubio utrku s popom, postajali vjerni sebi i držali prvu crtu bojišnice rock glazbe u tadašnjoj državi. Ova konstatacija nameće se nakon preslušavanja albuma »Live in Zagreb 1985« briljantnog slovenskog punk sastava Pankrti.


Dugo čuvane i većini nepoznate snimke svjetlo dana ugledale su zahvaljujući Berislavu Jankoviću i njegovoj tvrtki BJ Promotions. Janković je tih godina kao menadžer Pankrta i Azre bio dio tadašnje rock scene te je odgovoran za niz koncerata među kojima je bio i spomenuti koji su Pankrti u okviru te godine održane »Turneje pomirenja« održali u zagrebačkoj Dvorani Moša Pijade i to 9. prosinca 1985. godine.Sjajan, moćni rock
Trideset i sedam godina kasnije eto nam gotovo pa puni sat duge snimke tog nastupa, snimke koja je u osnovi vrlo kvalitetna i tek uz neke manje bitne greške sjajno prenosi svu silnu energiju koju su na koncertima znali stvoriti ljubljanski punkeri, članovi možda i ponajbolje rock grupe s prostora bivše države.


Spomenuta turneja pratila je njihov te godine objavljen, odličan album nazvan »Pesmi sprave« s kojeg je i najviše (6) pjesama, prethodni album nazvan »Rdeči album« zastupljen je s pet pjesama, a ostatak čine pjesme s ranijih radova. Očigledno, Petar Lovšin i društvo bili su u srži sredine osamdesetih, a to znači da to nije više bio onaj britki, brzometni i ubilačko agresivni punk, već ponajprije sjajan moćni rock s zaista odličnim gitarama Marca Kavaša i Boge Pretnara, tutnjavim basom Borisa Krambergera, bubnjarskim rafalima Slavca Colnariča te, naravno, karizmatičnim vokalom čistokrvnog rock pjevača što Petar Lovšin bez imalo dvojbe jest.


«Live in Zagreb 1985« sam je po sebi dokument koji svjedoči o boljoj rock prošlosti, ali istodobno i sjajan live album koji jasno potvrđuje moć i znanje ljubljanskih punkera.


U skladu s njihovom otkačenošću i provokativnošću, album otvara snimljena srednjovjekovna pravoslavna crkvena pjesma »Miloserdija dveri otverzi nam blagoslovenaja bogorodice«, a nakon tog milozvučnog uvoda slijedi baražna Pankrti punk vatra kroz njihovu jedinstvenu i uvijek ludo dobru obradu čuvene komunističke himne »Bandiera Rossa«.


Već na kraju te pjesme atmosfera je užarena, a da može još žešće, brže i luđe, potvrđuje sjajna »Skupi« s čisto pankerskim i navijačkim skandiranjem koje prati sjajna solo gitara da bi potom uslijedila još jedna demonstracija vitalnosti rocka kroz odličnu »Slavni razglas«.


U tom stilu grupa nastavlja i kroz teme »Gora« i »Zakon smo mi« da bi kroz pjesmu »Gospodar« (s EP-ja »Namesto tebe« iz 1981.) zašli u mračnije vode pri čemu ne gube žestinu.


Foto: Vedran Karuza


Koncerti u Zagrebu, Rijeci i Puli


«Umazane igre« s tada aktualnog albuma »Pesmi sprave« samo su naizgled okrenute jednoj od vječnih Lovšinovih tema, seksu i erotici. Jer, uz to tu, je i društvena kritika jasna kroz tekst kojim nam govore kako vlasti sa svima nama igraju prljave igre, pa zašto ih onda i sami mi ne bismo igrali.


»Zekapank«, »Udarnik sle« te posebno »Totalna revolucija« s kultnog »Dolgcajt« (1981.) svjedoče o prvim danima punka na ovim prostorima, a do kraja koncerta Pankrti će nizati štorije o političarima (»Vodja«) i hedonizmu (»Zvečer v mestu«) da bi završili s jednom od najuspješnijih društveno kritičnih (»Železna zavesa«), a za sam kraj čuvaju fantastičnu »8. dan« u kojoj briljira Lovšin potvrđujući cijelom tom pjesmom, od stihova do načina pjevanja, izvrsnu posvetu rock and rollu kao glazbi koja čini razliku.


Lijepo je iznova čuti Pankrte u odličnoj formi, pa ne treba sumnjati da će punk prvoborci, ali i svi ostali koji vole pravi rock, itekako uživati u ovom albumu koji je izvrsna najava skorašnjeg obljetničkog koncerta koji će u povodu 45 godina postojanja Pankrta biti održan ovaj petak, 21. listopada u ljubljanskoj Hali Tivoli, a uz Pankrte nastupit će i posebni gosti Davor Gobac i Električni orgazam.


Najbolje je, dakle, otići na taj veliki koncert, a »Live in Zagreb 1985.« odlična je predigra. Za studeni i prosinac u pripremi je i hrvatska miniturneja s koncertima u Zagrebu, Rijeci i Puli.Snimke iz »glazbenog bunkera«

Već zaboravljene snimke je, napominje Berislav Janković, otkrio u svom »glazbenom bunkeru« još 2017. godine.


– Nakon što smo odlučili objaviti snimku ovog koncerta, producentske poslove odlično je obavio Piko Stančić. Izdavač je moj B.J. Promotions, a distribucuju radi Nika – Ljubljana. Omot koji je izdizajnirao Saša Novak, prvi gitarist Psihomodo Popa, uključuje i pravu malu izložbu fotografija tada ponajboljih ljubljanskih fotografa Vojka Flegara, Janeza Bogataja, Janeza Pukšiča kao i našeg Damila Kalogjere. Zanimljivo je i vrijedno pažnje da Grad Zagreb sufinancira ovo izdanje kao važan artefakt bolje prošlosti, rekao je Janković