Prepjevali sami sebe

Na novom albumu U2 naći će se čak četrdeset pjesama. Ali, sve ste ih već čuli

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Album koincidira s memoarima frontmena Bona „Surrender: 40 Songs, One Story“ gdje je krajem prošle godine na više od 500 stranica opisao svoj život u bendu, nastanak pjesama i albuma, svoju misiju izvan glazbe kao humanitarca koji „dosađuje“ najvećim imenima svjetske politike i društva, i štošta jošDo sad su postojale samo naznake o tome što će se naći na sljedećem albumu legendarnih Iraca U2, a ovih je dana i službeno potvrđeno da će na njemu prepjevati vlastite stare stvari, njih čak četrdeset.


Album koincidira s memoarima frontmena Bona „Surrender: 40 Songs, One Story“ gdje je krajem prošle godine na više od 500 stranica opisao svoj život u bendu, nastanak pjesama i albuma, svoju misiju izvan glazbe kao humanitarca koji „dosađuje“ najvećim imenima svjetske politike i društva, i štošta još.


Ponovno snimanje pjesama iz vlastitog kataloga, odnosno legendarnih pjesama urezanih u kolektivno pamćenje, prilično je kontroverzna ideja koja obično ne završava dobro. Glazbenici ostare, uspore, smekšaju se, postanu perfekcionisti i nanovo snimljene pjesme obično izgube onu autentičnu iskru genijalnosti i neponovljivog trenutka nadahnuća.
Po dvije upravo objavljene pjesme, „Beautiful Day“ i „Pride (In The Name Of Love), i u ovom slučaju moglo bi se dogoditi slično. Očekivano, U2 su usporili i snimili soft akustične gitarsko-klavirske verzije. Prvu kao da su obradili Coldplay, a drugu kao da je riječ o unplugged verziji.


Motive je u pismu koje je poslao simultano fan klubovima i istaknutim obožavateljima irske skupine, prilično potanko opisao gitarist Edge.


„Činjenica je da je većina naših radova napisana i snimljena kada smo bili skupina vrlo mladih ljudi. Te pjesme nam sada znače nešto sasvim drugo. Neke su sazrijele s nama. Neke smo prerasli. Ali nismo izgubili iz vida što nas je uopće potaknulo da napišemo te pjesme. Suština tih pjesama je još uvijek u nama, ali kako se ponovno povezati s tom suštinom kada smo krenuli dalje i sasvim sazrijeli“ – napisao je Edge kao da se opravdava za ovaj potez.


To što neke pjesme, a prve su snimili davne 1978. godine, više ne osjećaju na isti način, očito nužno znači i bitan zaokret u zvuku. I to je Edge lijepo objasnio.


Intimnost je zamijenila hitnost post-punka. Novi glazbeni ključevi. Novi akordi. Novi tempo i novi tekstovi. Ispostavilo se da je sjajna pjesma na neki način neuništiva. Jednom kada smo se odrekli poštovanja prema originalnoj verziji, svaka se pjesma počela otvarati novom autentičnom glasu ovoga vremena, pokazuju tko smo sada i što smo postali, a posebno naš pjevač Bono. Nadam se da vam se sviđa naš novi smjer.” – zaključio je Edge.


Album „Songs Of Surrender“ izlazi 17. ožujka, kao prvi studijski uradak u šest godina nakon slabo prihvaćenog „Songs Of Experience“.