Zoom in present past Festival

Marinada u Exportdrvu pjevala o svakodnevici, ljubavi i prijateljstvu

Katarina Bošnjak

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Publika se rasplesala nakon nekoliko pjesama i upustila u zvuk ovog nadasve intrigirajućeg benda koji je važno poslušatiPo završetku predstave “Sloboština Barbie”, brojni su se ljudi večeras okupili ispred Exportdrva gdje se uživalo u koncertu Marinade, a sve u sklopu Zoom in present past Festivala. Ovaj se bend koji je po kvaliteti istaknut, a po popularnosti nešto manje, najbolje može opisati kao eksperimentiranje s raznim žanrovima, poput popa i elektronike.


Imaju više od 30 studijskih albuma, većinom objavljenih za nezavisnu etiketu Slušaj najglasnije!, a večeras su se predstavili brojnim pjesmama koje su se pokazale idealnima za predljetni petak navečer.


Foto galerija: Marinada u Exportdrvu Foto: Ana Križanec


Koncert su otvorili stihovima “Ne ljubi me danas više, potrošit ćeš sve poljupce. Sačuvaj mi jedan poljubac za sutra…” spretno skovanih i iskombiniranih u zaraznom ritmu, praćenih električnom gitarom, synthom i raznim manjim udaraljkama.
U svim se izvedenim pjesmama istakla dobra doza delay efekta kao i odlična kombinacija vokala, podsjećajući ritmom i melodijama na sastave poput Kineskog Zida, a vokalima na niški dark wave Dobri Isak.


Specifičnom se pokazala i njihova slojevita, pretežito egzistencijalna poetika koja govori o svakodnevici, i ljubavi i prijateljstvu, i općenito svijetu u kojem živimo: “Mi ne prodajemo ništa sve dok prodajemo vrijeme, mi ne kupujemo ništa”.


Slojeviti su bili i glavni i prateći vokali koji su zajednički stvarali istančanu nit priča i života koje vode: “Ljude koje volim vezao bih oko sebe”, pjevalo se.


Premda je publika u početku bila povučena i uvučena u razgovore o ranije pogledanoj predstavi, rasplesala se nakon nekoliko pjesama i upustila u zvuk ovog nadasve intrigirajućeg benda koji je važno poslušati, kako zbog njihovog vještog izvođenja glazbe, tako i zbog naizgled hladnog, no zapravo vrlo emotivnog momenta koji govori o univerzalnim ljudskim iskustvima.