Kultni festival

FOTO 44. Ri Rock: Dvije noći odvažne svirke i pulsirajuće atmosfere

Claudia Bošković

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Ovogodišnje izdanje festivala pokrilo je posebno širok dijapazon žanrovaKao i svake godine, vodeći riječki alternativni festival Ri Rock i u ovogodišnjem izdanju dokazao je da svoj kultni status i dugovječnost duguje sjajnom i pomno probranom line-upu – sastavljenom od riječkih rock institucija, novijih renomiranih izvođača, ali i mladih nada rock scene – ali i svoj sili poklonika koji imaju jednako važnu ulogu u potpaljivanju tinjajućeg plama koji duh kultnog festivala održava jednako živahnim i konzistentnim, čak i nakon više od četiri desetljeća održavanja.


Ovogodišnje izdanje festivala pokrilo je posebno širok dijapazon žanrova – naime, uvertiru u prvu noć označili su nastup hip-hop izvođača Dix, a u živahnijem ritmu publiku je dodatno animirao Gacki Galeb, čija je glazba spoj utjecaja disca, funka i popa. Bilo je izvjesno da izlaskom Racibora na pozornicu kreće većini obožavatelja uzbudljiviji dio festivalske noći. Naime, pazinski punk bend osnovan 2020. godine beskompromisnom svirkom i angažiranim tekstovima dokazao je da energija punka i dalje čvrsto i postojano odolijeva izazovima sadašnjice. Svoju priliku za predstaviti glazbeni rad također je dobio i novi heavy riječki sastav – Not Today, kojega čine ekipa iz prijašnjih bendova Epicentar i Godsbane.


Headlinera večeri, riječku shock rock instituciju Grč najavio je već afirmirani pulski sastav My Pitbull Lucifer koji je pulsirajućom kombinacijom punka, stonera i noisea publiku dostatno pripremio za spektakl koji samo Grč može pripremiti – a koji je kulminirao u jedinstvenom spoju šokantnog scenskog nastupa i jezivo apokaliptičnih instrumentala. Drugi dio večeri bio je rezerviran za prošlogodišnje dobitnike nagrada, riječke snage od kojih su redom nastupili alternativni rock bend Soulcase, psihodelični indie bend Mrave Brojim i One Possible Option, čiji je zvuk utjelovljen u neobičnoj spoju indie rocka i electra.
Druga noć Ri Rocka nastavljena je uz sjajnu posjećenost i još bolju atmosferu, a otvorena je uz nastup eklektičnog Sidh Ri, alternativnog rock sastava koji u svoj glazbeni izričaj integrira jasne utjecaje elektronike. Totem i Bolidi najavili su istarske metal/rock snage Granice Normale, čija je iskonski žestoka energija atmosferu u Palachu dovela do svojevrsne eksalacije. Između dvije vatre – iliti Granica Normale i krčkog sastava Those Herds – uzavrelu atmosferu rock, funk i blues melodijama privremeno je zauzdao labinski sastav Restless Sea.


Foto galerija: 44. Ri Rock Foto: Mateo Levak


Naime, bend je definitivno imao jednu od upečatljivijih izvedbi prošle noći, obzirom da je jedini koji kroz svoju glazbu reminiscira glazbene utjecaje rock velikana šezdesetih i sedamdesetih godina.
Sudeći prema reakcijama, najdinamičniji dio večeri bio je rezerviran za riječke i požeške punk sile. Naime, prostor Palacha dupkom je popunjen kada su stage zauzeli riječki pankeri Krešo i Kisele kiše, koji su u sebi svojstvenoj satiričnoj interpretaciji izveli pregršt poznatih obrada, ali i autorskih pjesama. Dugovječni požeški Loš Primjer – čiji počeci sežu u daleku 1997. – spojem melodičnog pop punka, žustrih hardcore dionica, ali i utjecajem različitih žanrova metala najavio je izlazak prošlogodišnjih dobitnika Ri Rock Kipića, riječkog sastava Žulj – koji su nepokolebljivo čvrstom svirkom ovogodišnji Ri Rock priveli kraju.


Dakako, i ove godine, u sklopu već tradicionalnog pružanja podrške i priznanja bendovima alternativnoj sceni, podijeljeni su Ri Rock Kipići u sedam kategorija – u kategoriji za T-shirt Art 2022. pobijedili su Mamut – Detestor Graphics, u Nove nade 2022. Ocean Of Another, Album Art Cover 2022. Old Night & All Things Rotten: Ghost Light, a u kategoriji Spot 2022. Po’ metra crijeva & Undertoon Production: Čižićka Rapsodija.


U drugoj noći festivala, preostala tri kipića dodijeljena su u kategorijama Izvođača 2022. gdje su sretni dobitnici bili Po’ Metra Crijeva, za Album 2022. Ministranti – Rock je mrtav i Single 2022. Po’ Metra Crijeva – Čižićka Rapsodija.