incident na imanju

Princeza Anne primljena u bolnicu s manjom ozljedom glave i potresom mozga

M. Č.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Hospitalizacija princeze Anne je najnoviji zdravstveni problem s kojim se suočava kraljevska obitelj.Princeza Anne primljena je u bolnicu s manjom ozljedom glave i potresom mozga nakon incidenta na svom imanju Gatcombe Park Očekuje se da će se princeza potpuno i brzo oporaviti, rekli su iz Buckinghamske palače, prenosi BBC.


Izvori sugeriraju da je njezina ozljeda konzistentna s udarcem od glave ili nogu konja.


,,Kralj je bio detaljno informiran i pridružuje se cijeloj kraljevskoj obitelji u slanju najtoplijih ljubavi i želja za brz oporavak princezi”, dodala je palača u izjavi.  Putovanje princeze Anne u Kanadu, koje je trebalo započeti krajem ovog tjedna, je odgođeno. Također će propustiti državni banket za japanski državni posjet u utorak.
Princeza je navodno ozlijeđena u nedjelju navečer dok je šetala svojim imanjem, a konji su bili u blizini. Uzrok rane na glavi nije potvrđen, a nedostatak sigurnosti odražava da je princeza doživjela potres mozga u incidentu. Hitne službe su pozvane na imanje i princeza je prevezena u bolnicu Southmead u Bristolu.


Princeza je pri svijesti i očekuje se da će ostati u bolnici do kraja tjedna “kao mjera opreza radi promatranja”, rekla je Buckinghamska palača u izjavi. Prema NHS-u, potres mozga može biti rezultat “privremene ozljede mozga uzrokovane udarcem, udarcem ili trzajem”. Može uzrokovati zaboravnost, umor i nedostatak koncentracije, a može potrajati nekoliko tjedana prije nego što se potpuno oporavi.


Hospitalizacija princeze Anne je najnoviji zdravstveni problem s kojim se suočava kraljevska obitelj. Kralj Charles i princeza od Walesa oboje su ove godine imali dijagnozu raka, što je ograničilo njihove javne angažmane.


Princeza Anne, poznata kao jedna od najvrjednijih članova kraljevske obitelji, nastavila je pomagati u njihovoj odsutnosti s brojnim angažmanima, podržavajući smanjene kraljevske redove. Ovaj tjedan imala je niz planiranih događanja, uključujući japanski državni posjet, s drugim angažmanima zakazanim u Škotskoj, Hampshireu i Gloucestershireu.


Njezin osjećaj za javnu dužnost u kombinaciji s pristupom bez gluposti pomogao joj je da postane jedna od najpopularnijih članova kraljevske obitelji, s dosljedno visokim ocjenama u anketama javnog mnijenja.


Inače, poznata je po svom interesu za konje i svojim uspjesima u konjičkom sportu, postavši prvi član kraljevske obitelji koji se natjecao na Olimpijskim igrama, na igrama u Montrealu 1976.


Kao drugo dijete Elizabete II i princa Philipa, bila je treća u redu za prijestolje kada se rodila, a sada je 17. u liniji nasljeđivanja. Dvaput se udavala. Njezin prvi suprug, kapetan Mark Phillips, otac je njezino dvoje djece, Petera i Zare.