
Luka Dančulović, Doris Vlah, Blaženka Biondić i Višnja Zavalić / Snimio Vedran KARUZA
Vi nažalost ne vidite sve, ali Ivan Pažanin nas je najviše oduševio. Tako mlad čovjek i tako veliko znanje i životno iskustvo. On je najpošteniji i najobjektivniji i uistinu nas je puno naučio, oduševljen je Luka, a i druge sugovornice su se s njime složile i dodale kako je »najveći čovjek«
Uskrsni tjedan u kuhinji, odnosno na »trgu« showa »Tri, dva, jedan – kuhaj!« prošao je u znaku janjetine, kunića i jaja, a nedovoljno dobra interpretacija jela prema receptu Honorate i Josipa bila je razlog zbog kojeg su kuhinju jučer napustile 51-godišnja Višnja Zavalić i 46-godišnja Blaženka Biondić, simpatične frizerke iz Rijeke odnosno Viškova.
O razlozima ispadanja s njima, ali i njihovim konkurentima iz showa, glasnim i nasmijanim Doris Vlah i Lukom Dančulovićem popričali smo o iskustvu koje im je sudjelovanje u RTL-ovom projektu donijelo, ali i o planovima za dalje. Kakvi su na televiziji, takvi su i uživo, dojam je koji ostavlja ova vesela četvorka čije je televizijsko druženje preraslo u prijateljstvo.
– Zajednički smo odlučili da se prijavimo u ovaj show. Zapravo tome je vodio čitav splet sretnih okolnosti. Zajedno odlazimo na pub kvizove, a kao par smo nastupili u RTL-ovom showu »Tog se nitko nije sjetio«. Već su nam tada rekli da će nas zvati za neki novi projekt. Mi smo na to zaboravili, dok nas Luka nije prijavio na »Tri, dva, jedan – kuhaj!«, a oni su nas pozvali na audiciju, ispričala nam je kratko Doris i priznala kako ona i Luka nisu nikad prije showa zajedno kuhali.
– Prva epizoda bila je ujedno i naše prvo zajedničko kuhanje. On je kuhao doma za svoje, ja za svoje, a kad smo skupa stali za štednjak, osjećali smo se kao da cijeli život kuhamo zajedno. Organizacija posla je bila odlična, pohvalila se Doris, a Luka nadovezao.
– Ona je bila šefica, ali bilo je trenutaka kada sam ja preuzeo odgovornost, tvrdi Luka.
Nešto je drugačija priča koja je u RTL-ovu kuhinju dovela vlasnice frizerskog salona iz Viškova.
– Mi se nismo same prijavile za ovaj show, zapravo je treća kolegica, Dragica, prijavila mene. Htjela je to napraviti već ranije, kada je aktualan bio show »Tri, dva, jedan – peci!«, ali je zakasnila. Ovaj put joj je uspjelo, a kako se moralo kuhati u paru, ja sam prijavila Blaženku jer nikamo ne idem bez nje, rekla nam je na samom početku Višnja, a njena partnerica je dodala kako je njoj bila čast što je pozvana.
– Višnja je bila šefica, a ja sam direktorica, rekla je Blaženka koja i inače u njihovom frizerskom salonu ima istu funkciju.
JUČER je emitirana epizoda u kojoj su upravo njih dvije napustile show.
– Mislimo da je nekoliko razloga, jedan je svakako pad koncentracije, a drugi recept koji smo dobili od protukandidata. Ovaj put nije bilo riječ o manjku namirnica, već smo dobili namirnice koje je teško spojiti u ukusno jelo. Radili smo košarice od parmezana sa salatom od žitarica i lungić s umakom od avokada. Prema našem mišljenju ta salata od žitarica bila je suha, a umak od avokada je bio gorak i nismo ga servirale. Naime dobile smo mileram umjesto vrhnja za kuhanje i taj umak je imao grozan okus, ispričale su nam frizerke kojima je tijekom emitiranja showa, kao i Luki i Doris, porasla popularnost.
– Recept smo dobile od Honorate i Josipa i ne mislimo da su ga oni loše napisali već je problem što ga nisu isprobali prije nego su ga podijelili s nama. I jedino što zamjeram Honorati je to što nije htjela priznati žiriju da je umak probala, a kada su je pitali je li to istina, ona je rekla da nije. To nas je povrijedilo jer ne volimo da ljudi lažu, priznala je i dodala kako niti ona niti Blaženka nikad više neće ponoviti jelo koje ih je koštalo odlaska iz showa.
– Da ponovo sudjelujemo u nečem sličnom, s ovim iskustvom neke greške ne bismo ponovile. Show mi je otvorio oči. Moja je želja oduvijek bila otvoriti malu slastičarnu i voljela bih je ostvariti, priznala je Višnja dok je Blaženka skromno rekla kako će ona nastaviti biti frizerka jer to voli.
I Luka i Doris imaju planove nakon showa i ponovo bi sudjelovali u nečem sličnom da ih se pozove.
– Ako mi posao dozvoli, volio bih se dodatno educirati o kulinarstvu. Imam puno planova, ako ih realiziram, prvo zovem Špičeka na prave ćevape, otkrio je Luka kroz smijeh, a i Doris slično razmišlja.
– Nitko se nije posebno za nešto specijalizirao, sve smo se dogovarali prije emisije. Moram ga jako pohvaliti jer je slušao i trpio sve moje bubice. I da ne zaboravim, on je bio zadužen za umake i to mu jako dobro ide, ispričala je Doris, a Luka joj je uzvratio kompliment.
– Doris je bila specijalist za slatko, otkrio je.
Iako su do sada dobivali prilično dobre ocjene žirija, zanimalo nas je postoji li jelo koje više nikad ne bi ponovili.
– Kada me ovako pitate, prvo mi padaju na pamet svinjska rebarca i kiseli kupus, ali kad malo bolje razmislim, ne bismo nikad ponovili onu sarmu, priznao je Luka, a Doris je objasnila o čemu je zapravo riječ.
– Imali smo dobru ideju. Zamislili smo da kupus zamotamo mljevenim mesom, ali kako nismo imali jaje sve nam se raspalo, rekla je.
Gledajući show gledatelji nerijetko mogu steći dojam da si kandidati međusobno podmeću, no sve četvero nas uvjerava da to nije tako.
– Nije bilo podmetanja, neki ljudi se jednostavno ne znaju nositi sa stresom pa u žurbi jednostavno zaborave navesti neki sastojak. Ali mislim da to nitko nije napravio namjerno, uvjerava nas Luka i dodaje:
– Ali ako si kuhar, snađi se.
Sudjelovanje u ovakvom showu svima je donijelo neka nova znanja. Od Tomislava Špičeka, svi se slažu, naučili su sve o mesu i djelovima mesa, Ivan Pažanin se pokazao kao autoritet za ribu, dok je Željka Klemenčić pokazala zavidno znanje o tijestima.
– Rodom sam iz Kašine i baka je od kada sam bila mala pripremala jela od vučenog tijesta. A evo u ovom showu Željka nas je naučila kako vučeno tijesto prije nadjevanja nije dovoljno poprskati uljem, već ga treba ravnomjerno rasporediti kistom kako bi ostalo rahlo, otkrila je Višnja i nastavila:
– Puno smo naučile. Kao prvo da minuta traje jako dugo i da se tijekom jedne minute može napraviti jako puno. No još uvijek stojim iza toga da sat vremena za pripremu nekih jela nije dovoljno. Moj suprug je profesionalni kuhar i rekao je da se neka jela zapravo stignu skuhati u sat vremena uz uvjet da je priprema ranije obavljena. Mi smo za sat vremena trebali obaviti i pripremu i skuhati jelo, rekla je Višnja, a Blaženka se složila s njom.
– Ponekad smo na samoj pripremi gubile puno vremena pa su nam neke namirnice ostajale sirove. Recimo, janjeći but nikome nije uspio, otkrila je Blaženka, a Višnja se nadovezala:
– Šipček nas je osim o mesu naučio i kako hrana nema jednak okus kada je poslužena topla i kada je hladna, a jelo prije serviranja uvijek treba probati.
– Vi nažalost ne vidite sve, ali Ivan Pažanin nas je najviše oduševio. Tako mlad čovjek i tako veliko znanje i životno iskustvo. On je najpošteniji i najobjektivniji i uistinu nas je puno naučio, oduševljen je Luka, a i druge sugovornice su se s njime složile i dodale kako je »najveći čovjek«.
– Mi smo se samo jednom naljutile na njega i to kada nam je dao dva. Pašta je bila prekuhana, a on nam je rekao da je promašeno jelo, rekle su Višnja i Blaženka i dodale kako ih je upravo ta dvojka dodatno motivirala.