KVARNERSKI PREDZNAK

Predstavljamo izvođače i pjesme 26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2023.

Ivana Kocijan, Katarina Bošnjak, Claudia Bošković

Foto: Tanja Kanazir, Marko Gracin, Josip Mišković, privatna arhiva

Foto: Tanja Kanazir, Marko Gracin, Josip Mišković, privatna arhiva

Šarolika primorska ekipa već se priprema za put u ŠibenikOd 142 zaprimljene prijave, festivalski žiri u sastavu Dušan Šarac, umjetnički direktor, Damir Marušić, voditelj festivalskog orkestra, Dalibor Mirčeta, glazbenik, i Branko Viljac, direktor festivala, odabrali su 24 skladbe koje će 19. kolovoza biti izvedene na 26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2023.


Uz, možemo reći, stalne festivalske izvođače, na festivalu će nastupiti i devetero debitanata, a to su Nina Abramović Dimec, Karin Kuljanić, Boris Štok, Matea Miočić, Iva Ajduković Mraović, Mate Grgat, Duet Providenca, Zorica Andrijašević Donna & Darko Capo te Boris Rogoznica.


Večer posvećena Vici Vukovu


Dan ranije, 18. kolovoza, bit će održana Večer starih skladbi koja će biti posvećena velikom šibenskom i hrvatskom pjevaču Vici Vukovu. Glavni izvođač programa »U počast pjesmama Vice Vukova« bit će Đani Stipaničev, a uz festivalski orkestar maestra Damira Marušića nastupit će i Ivo Pattiera, Đani Maršan, Gubec Kvartet, 3 Tenora i Vicina unuka Vita Vukov.
Kao i prethodnih godina, i ovog će puta boje našega kraja u Šibeniku pratiti jaka primorska ekipa. Ovog puta u natjecateljskom će se dijelu predstaviti već spomenute Nina Abramović Dimec, Karin Kuljanić i Boris Štok, te Anja Viktorija Peršić Kaštelfranko i Neno Belan.


Anja Viktorija Peršić Kaštelfranko, Foto: Privatna arhiva


Anja Viktorija Peršić Kaštelfranko na Šibenskom festivalu debitirala je 2020. Pjesma »Tvrđave« tada joj je priskrbila dvije nagrade, u kategoriji najbolje debitantice i najboljeg aranžmana koji potpisuje Aleksandar Valenčić. Ove godine autorski tim nešto je drukčiji, a pjevačica će pred šibenskom publikom izvesti pjesmu »Ona«.


– I ovog puta tekst je pisala izvrsna Lara Hajdarpašić, a pjesmu je komponirao Darko Terlević. Nekoliko sati tražili smo kakav karakter pjesme želimo, u kojem smjeru bi trebala ići i na kraju smo zaključili da će u ovom izdanju u kojemu će biti izvedena uz pratnju orkestra najbolje biti prenesena poruka samog teksta, istaknula je glazbenica.


Cijeni se kvaliteta


Pjesma je prijavljena još prošle godine na festival, no svoju sreću iskušat će ipak u sklopu ovogodišnjeg izdanja. Sve to glazbenicu mnogo veseli jer joj je prvo iskustvo nastupa u Šibeniku ostalo u jako lijepim sjećanjima.


– Meni kojoj je to bio prvi veliki nastup pred live kamerama bilo je fantastično, ali mislim da će ove godine to iskustvo biti ljepše jer ga imam više pa neće biti toliko panike. Kao i uvijek očekujem lijep provod jer kako nema COVID-a, ove godine ću festival doživjeti prvi put onako kako treba, bez ikakvih restrikcija, zaključila je Peršić.


Prvi put svoje pojavljivanje na festivalu ostvarit će već iskusna kandidatkinja Melodija Istre i Kvarnera, mnogostruka miljenica publike Karin Kuljanić. Pred šibenskom publikom glazbenica će izvesti »Ne ljubi me više«, emocionalnu pjesmu o sudbinskoj ljubavi koja ju je osvojila na prvo slušanje.


Karin Kuljanić, Foto: Marko Gracin


– Pjesma me zvala, primjerena je tom festivalu. Ona je prekrasan tango koji ujedno ima i bossanove u sebi, vrlo je iskustvena, doživljena i proživljena i ja iskreno vjerujem u nju, istaknula je Kuljanić.


Glazbu potpisuje Goran Šarac, tekst Robert Pilepić, a za aranžman je zaslužan Aleksandar Valenčić. Više od svega glazbenica je želi podijeliti s publikom i pustiti je da živi, što je u konačnici, uz druženje s kolegama iz svijeta glazbe, prioritet.


– Svaki festival ima neku svoju priču, za šibensku Šansonu znam da je jako dobro praćena medijski u Hrvatskoj jer cijeni se dobra i kvalitetna pjesma. Zato i ne očekujem nikakav veliki uspjeh, nego stvarno bih htjela da se prenese emocija te pjesme i vjerujem da će ne samo publika, nego i radijske postaje prepoznati ovu pjesmu kao vrlo kvalitetnu i drukčiju, objasnila je Kuljanić.


Lijepo iskustvo, a ne natjecanje


U nešto drukčijem i intimnijem okruženju nego inače prvi put će se naći i Boris Štok s pjesmom »Jesmo li jedini«. Iako je u pitanju potpuno drukčija interpretacija od one na koju smo navikli, čovjek se nigdje ne treba ponavljati, zaključuje Štok. Unatoč tome što u ovom slučaju nema klasičnog bendovskog pristupa pjesmi, u cijeloj priči nazire se jedna poznata umjetnička ekspresija.


– Pjesma je ljubavne tematike, ja od svojih početaka mislim da pišem jednu pjesmu, ta tematika je moja introspektiva i uvijek je tu ista emocija koja prati moje stvaralaštvo i tekstove. Riječ je o vrlo emotivnoj pjesmi, meni inače znači puno i bit će izvedena u malo drukčijem aranžmanu s gudačkim kvartetom i Antom Gelom na gitari, otkrio nam je.


Boris Štok, Foto: Tanja Kanazir


Upravo sam aranžman i potpisuje Ante Gelo, dok je za glazbeni dio zaslužan Darko Terlević, a za tekst Štok. Kako je objasnio, senzibilitet pjesme uklopiti će se i u karakter novog albuma koji će vjerojatno biti objavljen ujesen. Cijeloj toj promjeni u pristupu prigodno će prethoditi nastup na Šibenskom festivalu.


– Na ovo gledam isključivo kao na lijepo iskustvo, mislim da sam u fazi života u kojoj se zapravo ne natječem, već imam svoj kreativni i stvaralački put. Godišnje nastupam dva puta u Šibeniku, već imam i publike tamo. Uvijek mi je lijepo, volim grad svetog Mihovila. Ljeto, osmi mjesec, zašto ne nastupiti s orkestrom ispred katedrale? Mislim da bi to svakom glazbeniku imponiralo, zaključio je Štok.


Prva autorska pjesma


Nakon što je prvi put na Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku sudjelovala 2019. godine u revijalnom programu, mlada i talentirana glazbenica Nina Abramović Dimec ove će godine prvi put sudjelovati i u natjecateljskom programu, i to s autorskom pjesmom. Široj javnosti Kostrenjanka je poznata po nastupu u Zvjezdicama, a iza nje su i nastupi u brojnim kazališnim predstavama.


– Moja želja se već ostvarila time što je moja pjesma odabrana za sudjelovanje na Festivalu. Želim da se publici svidi moja pjesma i da se pjesma sluša i nakon Festivala, da je ljudi pjevuše i povezuju s nekim lijepim događajima u svojem životu. Od sebe očekujem da me ne zakoči trema i da pjesmu perfektno izvedem, otkrila je pa nastavila:


– Izvodim pjesmu »Dok postojim«. To je moja prva autorska pjesma i za njezino predstavljanje sam odabrala Večer dalmatinske šansone u Šibeniku. Želim ovom prilikom zahvaliti cijelom žiriju, a posebno gospodinu Branku Viljcu što su odabrali moju pjesmu i pružili mi priliku da je predstavim na ovom divnom Festivalu koji bih nazvala festival s dušom jer ima tu neku dušu, neku posebnu, prelijepu atmosferu.


Nina Abramović Dimec Foto: Privatna arhiva


Želim još zahvaliti i gospođi Rajni Viljac na velikoj podršci koja mi jako puno znači. Iako ima još puno osoba kojima bih trebala zahvaliti, to neću učiniti poimence da ne bih nekoga zaboravila. Mogu samo reći hvala svima koji vjerujete u mene i dajete mi podršku. Autor glazbe za pjesmu je Marko Tomasović, tekst je napisala naša Riječanka Štefanija Soldan, a aranžman Aleksandar Valenčić. Pjesmu će svatko shvatiti na svoj način.


Ova pjesma govori o ljubavi, ali u univerzalnom značenju… Nije ljubav samo ona između žene i muškarca o kojoj postoje tisuće i tisuće pjesama. Ljubav je i prema roditeljima, djeci, članovima obitelji, prijateljima, kućnim ljubimcima… Svi želimo voljeti i biti voljeni dok postojimo. Kada dođe vrijeme za snimanje spota, uključit ću i moju kujicu Lindicu jer mi i ona pruža veliku ljubav, a naravno i ja njoj.


Ove godine bez treme


Nina je učenica 3. razreda Prirodoslovne gimnazije u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka, i kako se bliži kraj školske godine, a želi proći s odličnim uspjehom, puno uči i još se ne priprema za nastup.


– Čim završi školska godina, kreću pripreme za nastup, od biranja outfita, uvježbavanja nastupa, ponovnog snimanja pjesme u studiju do snimanja spota. Jedva čekam da krenem s pripremama, kaže.


Kao što smo već spomenuli, Nina je već nastupala u revijalnom dijelu festivala, a taj će nastup pamtiti po, nažalost, velikoj tremi.


– Iako nikada nisam imala osjećaj treme i straha, moram priznati da me prije četiri godine, kada sam nastupala u revijalnom programu, prvi put u životu uhvatila jako velika trema zbog koje nisam mogla uživati u potpunosti u tom divnom festivalu. Nadam se da me ove godine neće ponovo uhvatiti trema i strah. Ne smijem niti razmišljati da se festival direktno prenosi na Hrvatskoj televiziji, dodala je mlada Kostrenjanka koja se, zbog zahtjevnih školskih obaveza, trenutačno ne bavi nikakvim slobodnim aktivnostima kao ranije, ali pjeva za svoju dušu jer to voli i veseli se nadolazećim nastupima.


U Šibeniku je uvijek predivno


Poznati hrvatski kantautor Neno Belan na ovom je festivalu već redoviti gost i nagrađivani sudionik, no i ove godine, kao i prošle, doprinosi kao autor pjesme »Crni biseru« koju će izvesti Đani Stipaničev i Klapa More.


– Na ovom sam festivalu promovirao mnoge hitove, između ostalog i »Rijeku snova«, tako da me uveseljava na neki način biti prisutan tamo iako neću pjevati, ali sam kao autor napravio Đaniju retro pjesmu u stilu mjuzikla iz 1950-ih godina, u tako nekoj latino maniri, i sada ćemo vidjeti kako će to u studiju zvučati, a očekujem da će to Đani vrhunski odraditi. Svake je godine lijepa atmosfera i volim doći tamo, prijatelj sam Šibenika, imam dosta prijatelja tamo i ljeti je uvijek predivno, tamo sam promovirao i sada već neke evergreen pjesme i veselim se svakom susretu sa Šibenikom.


Neno Belan, Foto: Josip Mišković


Ne nedostaje mi nastupanje tamo jer s bendom sviram od 80 do 90 koncerata godišnje, a i ove godine nastupam na Melodijama Jadrana, čest sam gost festivala i ne mogu baš na svima nastupiti jer bude previše, pa onda biram, jednu godinu ovdje, drugu tamo…, zaključio je Belan.


Dodajmo da je za pjesmu »Daj mi noćas more ti« koju će izvesti Branko Medak glazbu i aranžman napisao Duško Rapotec Ute, koji je autor i glazbe za pjesmu »Ka cukar u vodi« koju će otpjevati Ibrica Jusić, a za koju je aranžman napisao Elvis Stanić.


26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2023. – Večer novih skladbi

1. »Bezuvjetno voljeti« (B. Rogoznica – B. Rogoznica – H. Domazet) – Boris Rogoznica


2. »Buka mojih misli« (M. Miočić – M. Miočić – S. Miočić) – Matea Miočić


3. »Crni biseru« (N. Belan – N. Sviličić – N. Belan) – Đani Stipaničev & Klapa More ft. Neno Belan


4. »Daj mi noćas more ti« (D. Rapotec Ute – A. Majić – D. Rapotec Ute) – Branko Medak


5. »Dok postojim« (M. Tomasović – Š. Soldan – A. Valenčić) – Nina Abramović Dimec


6. »Dušom sam te poznala« (G. Karan – G. Karan – L. Škaro) – Providenca


7. »Ka cukar u vodi« (D. Rapotec – I. Brnas – E. Stanić) – Ibrica Jusić


8. »Kad Stradun zanoća« (V. Dragojević – J. Fiamengo – V. Dragojević) – Klapa Kaše


9. »Kao nekada« (B. Štok/D. Terlević – B. Štok – B. Štok D. Terlević) – Boris Štok


10. »Lipa moja kći« (I. Badurina – F. Bilić – D. Brnas Fudo) – Mate Grgat


11. »Mare« (I. Jagnjić – M. Romac – T. Lasan) – Trio Gušt


12. »Milijun noćnih leptira« (T. Rajnović – N. Ninčević – V. Koceić) – Kristina Boban


13. »Ne ljubi me više« (G. Šarac – R. Pilepić – A. Valenčić) – Karin Kuljanić


14. »Ona« (D. Terlević – L. Hajdarpašić – D. Terlević) – Anja Viktorija Peršić


15. »Oprosti zbog snova« (T. Eterović – N. Zuban – T. Eterović) – Ivo Pattiera


16. »Podili život sa mnom« (N. Sunjka – R. Kovač – N. Sunjka) – Klapa Brodarica


17. »Pomišane karte« (B. Bubica – K. Ivić – L. Škaro) – Branimir Bubica & klapa Sebenico


18. »Praštam ti« (D. Ivić – S. Mirat/I. Ajduković Mraović – V. Koceić) – Iva Ajduković Mraović


19. »Sami« (L. Dekleva – L. Dekleva – B. Mihaljević) – Marko Kutlić ft. Lea Dekleva


20. »Strast« (T. Šanić) – Tomislav Šanić


21. »Sve što trebalo je« (G. Dizdarević – G. Dizdarević – D. Perišić) – Anezi


22. »Vječno zajedno« (G. Koprov – A. Vuica – T. Bačurin Lima) – Zorica Andrijašević Donna & Darko Capo


23. »Treba znati reći kad je kraj« (M. Rus – M. Rus – N. Bratoš) – Jure Brkljača


24. »Za tebe« (G. Koprov – T. Mischell) – Tommi Mischell