Ilustracija, Foto: Pexels
Tko bi probao?
povezane vijesti
Taiada Silvania je jedinstveni sir koji proizvodi proizvođač u općini Caçapava u Sao Paulu, koji je mislio da bi miješanje mlijeka s domaćim mravima bila odlična ideja.
Camila Almeida, vlasnica i osnivačica Estância Silvânia, smislila je sir Taiada Silvania dok je smišljala ideje kako privući turiste zainteresirane za ruralne atrakcije, piše Oddity Central.
Željela je nešto što će istaknuti njezinu regiju i sjetila se da ljudi u tom području već dugo jedu Içá mrave kao dio lokalne kuhinje. Budući da njezina farma proizvodi sir, odlučila je da bi dodavanje nekoliko tostiranih Içá mrava jednom od njihovih najboljih sireva bilo zanimljivo i bila je u pravu.
Danas je Taiada Silvania poznata diljem svijeta i osvojila je nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući i one u Francuskoj.
Brazilski autohtoni narodi konzumiraju içá mrave stoljećima, možda čak i dulje, a pisac Monteiro Lobato jednom je nazvao te životinjice “brazilskim kavijarom”, pa Almeida nije bila potpuno luda što ih je dodala svom siru Taiada Silvania. Ali ono što je iznenadilo čak i tvorca sira bio je uspjeh koji je sir uživao od samog lansiranja 2021. godine.
“Mrave tostiramo prije nego što ih dodamo siru tijekom procesa oblikovanja, jedne od faza procesa. To je, zapravo, bio ogroman izazov, jer rad s njima nije moguć u drugim trenucima; samo tijekom procesa oblikovanja možemo ih koristiti”, rekla je Camila Almeida za Globo.
Stvoren posebno za Mondial du Fromage et des Produits Laitiers 2021. u Toursu u Francuskoj, Taiada Silvania osvojila je brončanu medalju.
Sir se prodaje za oko 200 brazilskih reala (38 dolara) po kilogramu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.