Točno u podne potekla rijeka dobrog stripa

Počeo prvi riječki međunarodni festival devete umjetnosti

Teo Dragović

Inauguracijsku tortu kušali su gosti festivala, legende domaćeg stripa Branislav Bane Kerac i Igor Kordej, riječki as Ivan Mišković Miško, Boris Hrepić Hrepa te niz fanova stripa koji su došli podržati manifestaciju

RIJEKA Ovakvi festivali vraćaju vjeru da ima nade za strip na ovim prostorima, kazao je u petak na otvaranju prvog riječkog međunarodnog strip festivala »Rijeka dobrog stripa« Branislav Bane Kerac, autor kultne Cat Claw i jedan od uglednih gostiju s područja devete umjetnosti koji je uveličao prvo izdanje trodnevne, događajima nakrcane manifestacije. Festival je simbolično, točno u podne, otvoren u muzeju starih računala Peek & Poke, gdje se prije godinu dana održao prvi »tjedan stripa«, svojevrsni prethodnik ideje o festivalu. 

A najbolji stripovi su…
Odmah na početku, organizatori su predstavili dobitnike natječaja za najbolji strip koji je bio namijenjen »mladim« nadama. Među stotinama pristiglih radova iz regije, najboljima su ocijenjeni radovi Marka Đeske iz Osijeka, Filipa Badurine iz Rijeke te Stevana Šubića iz Zrenjanina.


– Imali smo strašno težak zadatak jer je bar petnaest stripova bilo zaista izvrsno, no na kraju smo nekako ipak odabrali ova tri, s time da smo svakom od njih odlučili podijeliti jednak iznos novčane nagrade – po tisuću kuna, jer zaslužuju da ih se jednako motivira da se nastave baviti stripom, kazao je Igor Kordej, jedan od najboljih hrvatskih, no i svjetskih strip-crtača koji je također nazočio otvorenju te skupa s Keracom i organizatorima Zoranom Žmirićem i Svetozarom Nilovićem Tozom, žirirao pristigle radove. 


Iako se na otvorenju nije pojavio Frano Petruša, hrvatski strip-autor sve poznatiji izvan granica Lijepe Naše, »inauguracijsku« tortu rado su kušali riječki as Ivan Mišković Miško, Boris Hrepić Hrepa – poznatiji kao basist Daleke obale, no i kao strip -autor čija je izložba postavljena u Peek & Pokeu, te niz fanova stripa koji su došli podržati manifestaciju. 


Miško u RiBooku


Za trajanja prvog riječkog festivala stripa, zidove knjižare RiBook, jednog od partnera festivala, krasit će probrana selekcija stripova i ilustracija poznatog crtača i ilustratora Ivana Miškovića koji zadnjih 15 godina svakodnevno ispunjava stranice Novog lista svojim 1xcrno pasicama. Poznati crnohumorni serijal danas broji preko 5000 brzopoteznih gegova o pijancima, domaćim životinjama, turistima i praktički svemu što vam padne na pamet. Do danas su u izdanju Adamića objavljene četiri knjige sabranih djela.

– Dio mojih fora je lokalnog karaktera, ali velika većina bi se bez problema mogla prevesti na engleski i funkcionirati u formatu web-stripa, kaže Mišković koji događanja u svijetu stripa prati pretežno putem interneta s naglaskom na kratke stripove u formi pasice.


Sve manje trpi druge ljude


Na pitanje je li ikad razmišljao o nekoj drugoj formi ili radu na dužoj priči, kaže da jednostavno nema duže priče za ispričati, a za suradnju s drugim scenaristima je prestar i sve manje trpi druge ljude, dodaje u šali.


– Ja i dalje guštam crtajući. Više se ne opterećujem razvojem, niti mi je cilj širiti se na taj način. Bavim se dizajnom, ilustracijom, karikaturom i stripom, ali uvijek zadržavajući moj vlastiti stil. Tehnologija dosta pomaže. Više ništa ne crtam klasično, sve ide preko digitalne table direktno u računalo, a pasice za Novi list šaljem mailom. Nemam više potrebu dolaziti u redakciju. Za Dane dobrog stripa kaže da je festival napravljen kao i svaki drugi, uvijek na istu foru i s istim organizacijskim boljkama. Zvuči pesmistično i crno? Miško će vam reći da je on samo realan.