"Ritual"

Mlada glazbenica Tia objavila prvi EP: ‘U svakoj pjesmi prisutan je motiv rituala, bilo u zvuku ili tekstu’

Sanda Milinković

Foto: Promo

Foto: Promo

EP je nastao u suradnji s pocket palmom (Anja Papa i Luka Vidović) i Vlahom ArbulićemTia, jedno od mladih imena glazbene scene, predstavlja svoj prvi EP naslova “Ritual”, stoji u priopćenju.


EP je nastao u suradnji s pocket palmom (Anja Papa i Luka Vidović) i Vlahom Arbulićem, a za Tiu ima i duboko značenje na više razina.


“‘Ritual’ nije samo običan motiv za mene; sama riječ ima duboko osobno značenje i može se različito interpretirati. Svatko od nas ima svoje rituale, obrasce ponašanja ili načine suočavanja s odnosima, čineći ritual važnim dijelom naših života.
Za mene je ritual povezan s duhovnošću, kao trenutak potpune predanosti i prilika da se izgubim u svom svijetu i privremeno udaljim od svakodnevnih briga.


Ovaj EP za mene odražava taj osjećaj rituala. Svaka pjesma predstavlja bijeg u magični svijet zvukom i tekstom.


Mistična i tajanstvena atmosfera EP-a dodatno naglašava povezanost s ritualom. Iako svaka pjesma može stajati samostalno, zajedno tvore jedinstvenu priču kroz cijeli EP. U svakoj pjesmi prisutan je motiv rituala, bilo u zvuku ili tekstu”, kaže glazbenica.


EP se sastoji od tri pjesme “Haleluja”, “Puni krug” i “Da prodišem”, a u cijelu priču slušatelja uvodi interlude “Ritual”.


“Započeli smo rad na EP-u prošlog proljeća, tik prije ljeta. Ideja je bila jednostavna – došla sam kod pocketa s namjerom stvaranja nekoliko pjesama. Htjeli smo napraviti neki poseban zvuk, da sve zvuči filmski i pomalo dramatično.


Mislim da se zvuk ovih pjesama dosta razlikuje od mojih prijašnjih. Naravno, sudjelovala sam u svim svojim prethodnim pjesmama, bilo s tekstom ili melodijom, ali ovaj put je ipak bilo malo drugačije.


Sada sam se fokusirala u potpunosti i na aranžmane, da sjedne sve baš onako kako treba. Svi su doprinijeli svojim idejama, a rezultat smatram zaista posebnim”, otkrila je Tia.Audio-vizualni koncept


“Ritual” najavljuje singl “Haleluja” koji, kako kaže Tia “otvara vrata introspekcije pričajući priču o završetku i procesu oslobađanja”.


“Za mene, naziv pjesme predstavlja simboličan izraz oslobođenja, sugerirajući da je kraj jednog poglavlja uvijek početak nečeg novog.


Prvi stihovi izražavaju osjećaj da je završetak odnosa poput zatvaranja pozornice nakon predstave.


Kroz pjesmu se postavlja pitanje o identitetu nakon rastanka, a poziv da se odlože krila sugerira suočavanje s istinom. „Haleluja između nas“ dočarava kompleksnost osjećaja, istovremeno pozivajući u nešto nepoznato i pomalo tamno.


„Haleluja ruke u zrak“ za mene predstavlja želju za potpunim oslobođenjem, kao da dižemo ruke prema novim počecima koji dolaze”, objašnjava pjevačica.


Ritual je osmišljen kao audio-vizualni koncept, a za vizualni dio pobrinuli su se Benjamin Strike i Luka Vidović s kojima je Tia već surađivala na spotovima za pjesme “Veto” i “To nismo mi”, a za kameru je bio zadužen Mateo Jurčić:


“Snimali smo u prirodi, jer sam cijelu tematiku EP-a tako zamišljala. Svaka pjesma predstavlja svojevrsni bijeg u magični svijet, a cijelim EP-om prevladava mistična i tajanstvena atmosfera. Upravo smo takve lokacije htjeli pronaći, pa smo snimali u okolici Pazina, pronalazeći lokacije u hodu.


Odabrali smo dvije lokacije koje su u potpunoj suprotnosti. Ideja je bila predstaviti dva svijeta – onaj svjetliji i onaj tamniji. Koncept spota vrti se oko osjećaja žudnje prema nečem mračnijem, što je vrlo povezano s pjesmom.


Osim mene, u spotu glumi model Martin Lešković, koji simbolizira tamniju stranu, neku vrstu grijeha. Igrali smo se kontrastom svjetla i tame, dok me on cijelim spotom pokušava privući i dovesti u taj drugi svijet.


Spot je malo apstraktan, ali istovremeno jako razumljiv, s jakom pričom i estetikom koja mislim da je pogođena.


Styling potpisuje Bernard Lelak, koji stoji iza predivnih kreacija u spotu – vilinske bijele haljine i korzeta s motivom Bogorodice.


Htjeli smo stvoriti kontrast između zanimljivog stylinga i prirode, zamišljajući haljinu u earth tonovima među oblacima, a korzet za večernju, tamnu varijantu”, zaključuje.