Legendarna pjevačica

Zdenka Kovačiček objavila nosač zvuka »Konstatacija jedne mačke«

Sandy Uran

FOTO/Hrvoje Zalukar

FOTO/Hrvoje Zalukar

Biti jaka žena nije lako ni jednostavno.Stvaranje albuma započelo je Zagrebačkim festivalom 2019. godine pjesmom »Jutarnja frka«, vrlo uspješno. Iza naslova krije se duhovita i pomalo cinična poruka o muško-ženskom odnosu kad žene čuju poznate fraze od muškaraca u svrhu postizanja samo jednog cilja


Sa ženom za sva vremena, Zdenkom Kovačiček, razgovarali smo o novom albumu simboličnog naslova »Konstatacija jedne mačke«, koji je, kako sama kaže, pun provokativnih pjesama koje će zaintrigirati i mlađu publiku jer to je album koji spaja ljude, generacije i svemire. Na nosač zvuka hrvatske prve dame jazz-rocka čekalo se sedamnaest godina. No dobre se stvari čekaju. Za nju kažu, a mi ćemo se svakako složiti s tom konstatacijom, da je vlasnica jednog od najupečatljivijih vokala na ovim prostorima. Glazbena priča vezana za ovaj album koji sadrži dvanaest pjesama, a svjetlo dana ugledao je u izdanju diskografske kuće Dancing Bear, odvijala se u nekoliko faza. Poslije »Jutarnje frke« izdan je singl – duet »Pozitivan primjerak« s Remi iz Elementala, potom pjesma »Adut« u latino ritmu. A na albumu svoje mjesto ima i pjesma Marija Mihaljevića »Love, Love, Love« s prošlogodišnje Dore. Svakako valja istaknuti da je upravo ta skladba na Dori zauzela odlično 5. mjesto po glasovima publike i 6. mjesto po ukupnim glasovima.


Uspješni singlovi


Krajem prošle godine objavljen je singl i prateći animirani videospot »Konstatacija jedne mačke«, dok je ove godine Zdenka Kovačiček uzburkala glazbene vode pjesmom »Jaka«, koju izvodi u duetu s Davorom Gopcem. Singl je već u prvom tjednu emitiranja ušao u Top 40 najslušanijih hrvatskih singlova na radijskim postajama. Na albumu se nalaze i pjesme: »Stare Fore«, »Nova ja«, »Hoćeš li se sa mnom«, »Kost«, »Nisam dobra sa zbogom« i »Tvoje usne«. Vrhunski autorski tim koji je prati čine: Marko Tomasović, Daniela Borovnjak, Hrvoje Grčević – aranžer i producent te specijalni gosti Davor Gobac, Mirela Priselac Remi, Matija Cvek, Damir Šimić, Vatroslav Šego i njezin, kako voli istaknuti, fenomenalan Greenhouse Blues Band, koji je kreirao album upravo onako kako je željela.
Ovo je definitivno njezina godina. Nominirana je za Zagrepčanku godine od HGU-a, a u razgovoru za naš list Zdenka Kovačiček otkrila je detalje o novom albumu, o glazbi u kojoj uživa te formulu uspjeha.


FOTO/Hrvoje Zalukar

FOTO/Hrvoje Zalukar


Dvogodišnji rad


Prvo pitanje vezano je dakako za vaš najnoviji album naslovljen »Konstatacija jedne mačke«, album koji ste objavili 17 godina nakon vašeg posljednjeg izdanja »To Be Zdenka«. Kako je tekao rad na njemu?


Stvaranje albuma »Konstatacija jedne mačke« trajalo je dvije godine. Počelo je Zagrebačkim festivalom 2019. godine pjesmom »Jutarnja frka«, vrlo uspješno. To je bila prva pjesma namijenjena novom albumu. Zaintrigirao je naslov »Frka«… Poslije fenomenalnog uspjeha pjesme »Frka« u izvedbi Nipplepeoplea, koja dosad ima 12 milijuna pogleda (pregleda) na Youtubeu. Nažalost, korona nas je zakočila, pa se nastavak odužio do kraja 2020. godine.


Kakva se priča krije iza osebujnog, nesvakidašnjeg naslova albuma »Konstatacija jedne mačke«?


Iza naslova krije se duhovita i pomalo cinična poruka o muško-ženskom odnosu kad žene čuju poznate fraze od muškaraca u svrhu postizanja samo jednog cilja – znamo kojeg!?!?


Ženska snaga


Tijekom godina surađivali ste s brojnim ženama. Iz skladbi koje izvodite da se naslutiti da volite jake žene te da ste i sami jaki. Što je po vama važno kad je riječ o ženama, o uspjehu i ljubavi, ili da citiram naslov vašeg albuma: koje su »Konstatacije jedne mačke« u pogledu života općenito?


Biti jaka žena nije lako ni jednostavno. Sve je uvjetovano životnim okolnostima i životnim situacijama. Da bi žena izašla kao pobjednica, da bi uspjela sačuvati svoju obitelj, odgojiti djecu, održati stabilnost i ostati ženstvena, pozitivna i normalna, potrebno je puno diplomacije i čak životnog iskustva. Žena mora znati koristiti svoje adute na najbolji mogući način u svoju korist, a da to ne ostavi trajne posljedice na njezinu psihu ili optimizam.


Iza vas je iznimno bogata glazbena karijera. Što biste izdvojili kao najveći uspjeh?


Moj je najveći uspjeh definitivno scena završetka modne revije Karla Lagerfelda kad on izlazi na scenu uz zvukove pjesme »Elektra« koju pjevam. Za mene je on najveći kreator svih vremena.


Pjesmu »Jaka« izveli ste u duetu s Davorom Gopcem. Da vam se pruži prilika, s kojim biste još kolegom ili kolegicom voljeli realizirati neku glazbenu suradnju?


Voljela bih surađivati s Tonyjem Cetinskim. O tome smo već započeli dogovore i nadam se da će se u dogledno vrijeme to i ostvariti.


FOTO/Hrvoje Zalukar

FOTO/Hrvoje Zalukar


Stalni izazovi


Kakvu glazbu privatno slušate, koja je glazba vašem uhu mila?


Privatno slušam sve što je dobro, ovisno o raspoloženju od Billyja Joela do dobrih jazz vokala. Posebno volim M. J. Blige.


Kakve su vam želje za budućnost?


Puno ima želja: sljedeći album, neki novi mjuzikl u kazalištu, ponovo vraćanje života u normalu i što više živih nastupa s mojim bendom.


Za kraj razgovora otkrijte nam koja je tajna vašeg lijepog izgleda i životne energije?


Izgled treba održavati. Za to je važno dosta spavati, zdravo se hraniti, a najvažnije od svega je zadovoljstvo. Svaki stres donosi poneku boru. Energija se stvara radom. Baviti se poslom koji voliš. Kod mene su to stalni izazovi, istraživanje te svakako neovisnost i moja potpuna sloboda odlučivanja i razmišljanja kako ću kreirati svoj glazbeni život.