Jubilarno izdanje

U znaku hrvatskih jazzera: U Balama održan 10. Last Minute Open Jazz festival

Davor Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Foto D. HrvojNa trgu Tomaso Bembo u istarskom gradiću Bale od održan je jubilarni, 10. Last Minute Open Jazz festival. Ove godine bio je, više nego ikad, u znaku hrvatskih glazbenika. Svojim nastupom otvorio ga je trio bubnjara Ratka Divjaka, jednog od najdugovječnijih prijatelja festivala i jednog od najomiljenijih gostiju Bala. Ovaj je nastup bio svojevrsno prisjećanje na najvažnijeg hrvatskog glazbenika Boška Petrovića koji je preminuo prije pet godina.


Naime, Divjak je godinama svirao s njim, kao i članovi njegova trija: bas gitarist Mario Mavrin i gitarist Primož Grašić koji su bili članovi Boškova najdugovječnijeg trija. Na njega su podsjetili i stilom te glazbenom estetikom. Jazz standarde su izvodili odmjereno, opušteno, profinjeno, muziklano, dinamično, s osjećajem za lijepo te maštovito u improvizacijama. Na njihov poziv i oduševljenje glazbenika i publike u dvije izvedbe pridružila im se mlada pjevačica Melita Lovričević.


Rasplesana publika


Austrijski Big band Bad Gleichenberg predstavio se u suradnji s pjevačem, klavijaturistom i autorom Maaloom. Publiku su oduševili i rasplesali izvedbama pop-jazza i funka, isporučivši veliku količinu pozitivnih vibracija. Skladatelj i gitarist Ratko Zjača, koji iza sebe ima najveći broj nastupa na festivalu u Balama, ovom je prigodom nastupio uz orguljaša Renata Chicca, saksofonista Stefana Bedettija i bubnjara Klemensa Marktla, sjajne soliste. Uigrana ekipa briljirala je u izvedbama Zjačinih skladbi i tek ponekog standarda.
Splitski sastav Waveform – gitarist Miro Alduk, klavijaturist Ivan Božičević, bas gitarist Ante Jurinović i bubnjar Jan Ivelić – na zanimljiv su način spojili jazz i rock. Osim što izvode autorsku glazbu, Aldukove i Božinovićeve skladbe, za razliku od većine drugih fusion sastava njihov je pristup mekši, profinjeniji. Melita Lovričević nastupila je uz trio nadarenih jazz glazbenika: klavirista Petra Ćulibrka, kontrabasista Gorana Rukavinu i bubnjara Enosa Kuglera. Oni jazz standarde, šansone, narodne pjesme i originale izvode na vlastiti način – meditativo, introspektivno – kao da žele promijeniti ustaljeni životni ritam, usporiti u potrazi za nirvanom.


Mlađi naraštaj


Veja, sastav koji dolazi iz Pazina, oduševio je i rasplesao publiku iskrenim i emotivnim nastupom. Svirajući tradicijska glazbala iz cijeloga svijeta, oni predano i s velikim žarom na suvremen način tumače istarsku narodnu glazbu, podsjećajući na neke već zaboravljene, ponekad i arhaične pjesme. Atma Mundi Ensemble riječkog multiinstrumentalista Zorana Majstorovića poveo je publiku na putovanje glazbenim ljepotama svijeta, ne zapostavivši hrvatske. U suradnji s talijanskim trubačem Mirkom Cisilinom i kontrabasistom Simoneom Serafinijem te hrvatkim bubnjarem Borkom Rupenom, proveo je koncept suvremenog izraza u spoju s egzotičnim zvukovima, posebice arapske lutnje, saza i elektične ukulele.


Festival je svojim nastupom zaključio sastav B’s FUNstalation u kojem sviraju glazbenici mlađeg naraštaja: trubač Zvonimir Bajević, tenor saksofonist Mario Bočić, trombonist Miron Hauser, klavirist Luka Žužić, kontrabasist Goran Rukavina i bubnjar Dušan Kranjc. Energično i uvjerljivo izveli su stilski različita djela članova sastava.


Ništa manje uzbudljivi nisu bili jam sessioni održani poslije koncerata u Jazz konobi Kamene priče. Festival se nastavlja 6. i 7. kolovoza u Vela Luci na Korčuli gdje će biti održan petu godinu za redom te 8. kolovoza u Lastovu, treću godinu za redom.