'Škalin dva do oltara'

Katja Budimčić nastupa u Kostreni: Glazba je preuzela moj svijet

Ivana Kocijan

Foto:  Klaudio VRANČIĆ

Foto: Klaudio VRANČIĆ

Priznajem da već dosta dugo dobivam upite kada će izaći CD. Za to je potrebno zaista mnogo sredstava, a i pjesama. Čini mi se da je sad nekako pravi trenutak, govori Katja BudimčićRIJEKA  Pjevačica Katja Budimčić u subotu će u Narodnoj čitaonici u Kostreni, u sklopu programa Čakavski susreti u Kostreni, održati koncertnu promociju CD-a »Škalin dva do oltara« na kojem se nalazi 16 skladbi kojima se predstavila na festivalima kao što su MIK, ČAnsonfest, Grobnička skala… Riječ je o njezinom prvom nosaču zvuka o kojem više možete doznati u nastavku.


Možete li nam otkriti nešto više o albumu?


– Tako je, u sklopu Čakavskih susreta održat ću koncert kao promociju dugoočekivanog CD-a. Moram reći da je Općina Kostrena u cjelosti financirala moj nosač zvuka na čemu sam neizmjerno zahvalna, a izdaje ga Čakavska katedra čija to i jest inicijativa. Skupila sam kroz godine zaista divnih pjesama i bilo je teško izabrati kojih 15 uvrstiti, ali odmah sam pjesme na standardu ostavila za neku drugu, novu priču. Na CD-u se nalazi tri pjesme s festivala ČAnsonfest i to su najnovije moje izdane pjesme. Moja Branka Longin je autorica tekstova, dok su glazbu napisali moji prijatelji Dino Ivelja za dvije i Dino Antonić za jednu pjesmu. Ostale pjesme su s MIK-a i Grobničke skale gdje sam počela ovu lijepu priču. Za većinu pjesama autor glazbe je maestro Ivica Frleta, imam i jednu prekrasnu potpuno drugačiju pjesmu Lade Bartoničeka, a kao autori još su se tu našli i Daniel Načinović, Bruno Krajcar, Aleksandar Valenčić, Vlasta Juretić, Ljubica Bestulić Stanković, Andrej Babić, Olja Dešić. Većinu aranžmana odradio je Robert Grubišić čija izdavačka kuća Adria records i izdaje moj CD. Naslovnu fotografiju potpisuje Ivana Kaurloto, a zaista prekrasan posao s grafikom, točno kako sam htjela, odradio je Mateo Grubišić. Na koncertu ću izvoditi isključivo pjesme s CD-a.


Pravi trenutak


Kako to da album objavljujete baš sada?


– Priznajem da već dosta dugo dobivam upite kada će izaći CD. Za to je potrebno zaista mnogo sredstava, a i pjesama. Čini mi da je sad nekako pravi trenutak. Imam pjesme, Čakavska katedra je prepoznala moj rad, okružila sam se divnim suradnicima, glazba je apsolutno preuzela moj svijet i sada je pravo vrijeme.


Album nosi ime po pjesmi koju ste prije dvije godine izveli na ČAnsonfestu. Što vam znači ta pjesma?
– Pjesma »Škalin, dva do oltara« svakom svojom riječju apsolutno je pogodila moju osobnost, izvukla je iz mene najdublju emociju ikada i zato nisam uopće dvojila oko naslova albuma. Također, htjela sam naglasiti time i divno prijateljstvo koje imam s pjesnikinjom Brankom Longin koja apsolutno uvijek prepozna svaku moju emociju i isto je tako pretoči u stihove.


Na koncertu ćete nastupiti uz pratnju 4Shades banda. Tko su njegovi članovi?


– 4Shades su moji Zvonimir Radišić na gitari koji je ujedno i moj bliski prijatelj i suradnik i uz njega je svaki nastup puno lakši, Dino Ivelja nekad na kontrabasu, u ovoj priči na bas gitari, moj najveći kritičar, Dorian Cuculić na klavijaturama i Žiga Smrdel na bubnjevima, mladi, muzikalni bubnjar iz Slovenije. Inače nastupamo u raznim kombinacijama, kao duo, kao trio, a i osnovali smo NameLess kvartet koji izvodi uglavnom jazz standarde.


Rad u kazalištu


Članica ste Opernog ansambla HNK Ivana pl. Zajca. Što vam je donio taj angažman?


– Članica sam Opernog ansambla već tri godine, najprije kao vanjska suradnica za operu »Otello« koja je i ostala moja najdraža opera, pa onda i za niz drugih prekrasnih opera i koncerata, s obzirom na to da smo kazalište koje zaista ima bogat program. Također sam radila u HNK predstave za djecu što je fantastično iskustvo, a sudjelovala sam i u projektima Hrvatske drame. Nažalost ulogu u uspješnici »Sunset boulevard« nisam uspjela otpjevati zbog moje zlatne noge, kako se svi sad već šale, ali nadam se da će me dočekati u sljedećoj sezoni. Volim kazalište i velika je čast i ponos biti dio te priče u kojoj upoznajemo razne pjevače, glumce, dirigente, režisere i ljude iz cijelog svijeta koji zaista s posebnim entuzijazmom obavljaju svoj posao. Na kraju, kada sam našla dio sebe u kazalištu i postala time najsretnija osoba na svijetu, shvatila sam kolika je privilegija raditi ono što voliš.


Gledali smo vas i u mjuziklu Sušak, Sušak. Postoje li planovi za njegovo ponovno prikazivanje? Hoćemo li vas možda uskoro gledati u nekoj novoj sličnoj ulozi?


– »Sušak, Sušak« je bio moj ulaz u formu mjuzikla, savršeno iskustvo i prekrasan projekt. Ne znam je li u planu njegovo ponovno prikazivanje, ali sigurna sam da bi gledalište kao i svakog puta bilo popunjeno do zadnjeg mjesta. Nadam se da će se u sljedećoj sezoni prikazivati »Sunset boulevard« gdje sam se pripremala za ulogu Betty i da ću to i ostvariti, a i nadam se nekom novom mjuziklu u budućnosti.