Ništa od Ukrajine

Iduće natjecanje za Pjesmu Eurovizije bit će održano u Liverpoolu ili u Glasgowu

Hina

Reuters

Reuters

Unatoč negodovanju vlade predsjednika Volodimira Zelenskija, Europska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja Eurovizijom, zaključila je da Ukrajina ne može jamčiti sigurnostVelika Britanija u utorak je objavila da će se natjecanje za Pjesmu Eurovizije 2023. održati u Liverpoolu ili Glasgowu nakon što je Britanija izabrana kao zemlja domaćin zbog rata u Ukrajini zahvaljujući drugome mjestu britanskog predstavnika.


Sedam od dvaju britanskih gradova prvobitno se natjecalo za ulazak u uži izbor, a pobjednik će biti objavljen “u roku od nekoliko tjedana”, objavio je BBC koji će producirati događaj.


Britanska javna radiotelevizijska korporacija pojasnila je da se u procesu izbora fokusirala na one britanske gradove koji su se ranije dokazali kao dobri domaćini velikih međunarodnih događanja.
Domaćin natjecanja iduće je godine trebala biti Ukrajina nakon što je ukrajinska folk-rap grupa Kalush Orchestra u svibnju pobijedila na natjecanju u Torinu, a drugo je mjesto osvojio britanski predstavnik Sam Ryder s neobičnom pjesmom “Space Man”.


Unatoč negodovanju vlade predsjednika Volodimira Zelenskija, Europska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja Eurovizijom, zaključila je da Ukrajina ne može jamčiti sigurnost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 obožavatelja.


Ukrajinska vlada pristala je na to da se događaj realizira u organizaciji Velike Britanije, ali mora odisati ukrajinskim duhom i obilježjima.


Eurovizija je najveći svjetski glazbeni događaj uživo koji okuplja izvođače iz cijele Europe i središnje Azije, kao i Izraela i Australije.


U skladu s pravilima Eurovizije, Ukrajini je i dalje zajamčeno mjesto u velikom finalu 2023. zajedno s EBU-ovih “prvih pet” zemalja: Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Italijom i Španjolskom.


Susan Aitken, čelnica Gradskog vijeća Glasgowa na Twitteru je napisala da taj škotski grad ima “sve preduvjete za organizaciju Eurovizije koju će svijet upamtiti”.


U međuvremenu je gradonačelnica Liverpoola Joanne Anderson tvitala: “Nigdje ne priređuju zabave poput nas.”


Sjeverozapadni grad u Engleskoj, dom Beatlesa, spreman je “prirediti show za Ukrajinu, Veliku Britaniju i Europu”, dodala je.


Ujedinjeno Kraljevstvo ranije je bilo domaćin natjecanja osam puta, a četiri se puta ono održalo u Londonu. Posljednji je put u održano 1998. u Birminghamu.