Istinita priča

“Utrka za slavu: Audi protiv Lancije” Film za sve ljubitelje automobila, brzine i natjecanja

Ervin Pavleković

Foto: LIONSGATE

Foto: LIONSGATE

Film prikazuje bitku između dvaju automobilskih divova tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine, tijekom rivalstva između Njemačke (Audi) i Italije (Lancia)Za sve ljubitelje automobila, brzine i natjecanja u kina je ovog tjedna stigao film “Utrka za slavu: Audi protiv Lancije” (“Race For Glory: Audi vs. Lancia”) koji se temelji na istinitoj priči o rivalstvu ekipe Rolanda Gumperta koja vozi Audi Quattro i ekipe Cesarea Fiorija u reli automobilu Lancia 037 na Svjetskom prvenstvu u reliju 1983. godine.


PREMA službenoj najavi filma, istinita priča, dakle, prikazuje intenzivnu bitku između dvaju automobilskih divova tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine, tijekom žestokog rivalstva između Njemačke (Audi) i Italije (Lancia). To je vrijeme čuvene Grupe B kada je Audi razvio model Quattro s pogonom na sva četiri kotača i bio je rival kojeg su svi željeli pobijediti.


Lancia je, međutim, stupila na scenu modelom 037, nasljednikom legendarnog Stratosa, zadržavajući pritom stražnji pogon. Unatoč prednostima Quattra, dramatična je sezona pripala Lanciji jer je njezin sportski automobil bio sigurniji na određenim stazama, pri čemu su značajnu ulogu odigrali i sitni trikovi talijanskog tima.

KAKO piše Joe Leyton za Variety, tvorcima se ovoga filma, jer je i naglašeno kako se radi o drami inspiriranoj stvarnim događajima, mora dati priznanje za autentičnost u prikazivanju povijesnih činjenica.


– Ne samo što u završnim titlovima nude standardna odricanja o korištenju dramske slobode i izmišljanju nekih likova izmišljenih iz ničega. Kako bismo bili sigurni da potpuno razumijemo koliko su slobodno interpretirali stvarnost, završavaju stvarima ovako: “Ovaj film ne može se smatrati vjernim opisom činjenica”, ističe Leyton.KAKO dalje pojašnjava, neumorno snažna izvedba Riccarda Scamarcia zaista se pokazuje kao prednost, jer on, živopisno i upečatljivo prenoseći Fiorijev opsesivni stav i strast prema pobjedi, pokreće film, a kada ga netko upita o opasnosti njegova sporta, odgovara: “Smrt se boji onih koji je progone.


Umjesto da je čekamo, mi je ganjamo. I ona se udaljava.” Film je nastao u talijanskoj i britanskoj koprodukciji, režiju potpisuje Stefano Mordini, scenarij Filippo Bologna, Mordini i Riccardo Scamarcio, a produkciju Scarmarcio i Jeremy Thomas.U glavnim su ulogama Daniel Brühl i Riccardo Scamarcio. U ostalim su ulogama: Katie Clarkson-Hill, Volker Bruch, Esther Garrel, Bruno Gouery, Kai Portman, Carlotta Verny, Gianmaria Martini, Jacopo Rampini, Rosario Terranova, Axel Gallois, Ilir Jacellari, Giulio Brizzi, Gabriele Portoghese, Ariel Portman i drugi.