Kuća ženskog filma

Prvi Ženski filmski festival se otvara 25. studenog u Uraniji

Portal Novi list, Hina

Ilustracija ŽFF

Ilustracija ŽFF

Festival je nadahnut globalnim pokretom Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicamaPrvo izdanje Ženskog filmskog festivala – Kuće ženskog filma, koji predstavlja raznolike i snažne glasove redateljica iz Europe, otvara se u zagrebačkoj Uraniji 25. studenog, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Festival je nadahnut globalnim pokretom Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (One Billion Rising for Freedom), kojemu je cilj okončati nasilje nad ženama i djevojčicama kroz umjetnost, prosvjed, pobunu i solidarnost. Pokret je inicirala V (Eve Ensler), autorica “Vagininih monologa”. Djeluje u više od 200 zemalja, a u Hrvatskoj i regiji kampanju ga koordinira Rada Borić.


Uz slavlje snage i ljepote ženskog filma, umjetnosti i aktivizma, nastavit će se tijekom cijele godine mjesečnim projekcijama i raspravama o temama vezanim uz žene, umjetnost, ljudska prava i socijalnu pravdu.
“Festival nije samo platforma za umjetnički izraz već i prostor za umrežavanje, prijateljstvo i suradnju među aktivisticama, umjetnicama, edukatoricama i građankama koje dijele viziju slobodnog i pravednijeg društva”, ističe se u najavi.


Na dan otvaranja održat će se rasprava o situaciji na Akademiji dramske umjetnosti, uz sudjelovanje redatelja Mirana Kurspahića, redatelja, urednice Ane Dasović i neovisne konzultantice Dunje Bonacci Skenderović.


Prikazat će se francuska drama “Julien u sredini” Xaviera Legranda, priča o postseparacijskom i institucionalnom nasilju koje žrtve nasilja i njihova djeca prolaze kroz borbu za skrbništvo koja je osvojila Srebrnog lava za režiju na Venecijanskom filmskom festivalu. Kao uvod u film najavljeno je istraživanje Sanje Sarnavke, Zaklada Solidarna


U ponedjeljak, 27. studenog, u KIC-u će se predstaviti program “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama – za slobodu“. Sudjeluju Rada Borić, koja će govoriti o iskustvima iz regije, Nataša Bijelić (CESI) o mladima i rodno uvjetovanom nasilju (posebno nasilju u vezama mladih) i važnosti rada na prevenciji nasilja kroz školski sustav.


Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF i Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama (ŽFF i OBR) govorit će o programu i panel diskusijama koje će se održati do kraja ove i u idućoj godini.


Prikazat će se film “Ustanak za slobodu“ (27”) autorice Danijele Stanojević, koji prati događanja koja su se 11. i 14. veljače ove godine održala na Cvjetnom trgu te u Zagrebačkom plesnom centru.