Britanske filmske nagrade

“Nomadland” s četiri prestižne nagrade pomeo konkurenciju na ovogodišnjoj BAFTA-i

Tihomir Ivka

„Nomadland“ je osvojio nagrade za najbolji film, za najbolju redateljicu, najbolju glumicu i najbolju kameru. Najbolji glumac je Anthony Hopkins, najbolji britanski film "Promising Young Woman" iako u njemu ima malo čega britanskogFilm ceste sa socijalnom notom “Nomadland” redateljice Chloe Zhao s Frances McDormand u glavnoj ulozi, dominirao je na drugoj večeri dodjele filmskih nagrada Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti. Prva večer bila je rezervirana za televizijske nagrade. „Nomadland“ je osvojio četiri prestižne nagrade, za najbolji film, za najbolju redateljicu, najbolju glumicu i najbolju kameru.


Ovogodišnja dodjela održana je večeras virtualno, a vođena i prenošena iz znamenite londonske dvorane Royal Albert Hall.


Domaćini Edith Bowman i Dermot O’Leary druge večeri BAFTA-e dodijelili su ukupno 17 nagrada, a ni druge večeri kako je najavljeno, nije bilo predsjednika BAFTA-e princa Williama zbog smrti njegova djeda, supruga kraljice Elizabete, princa Filipa.
Što se tiče ostatka nagrada, ove godine nagrade su bile disperzirane na veliki broj naslova. Za istaknuti je da je u „domaćoj“ kategoriji „Outstanding British Film“ nagradu odnio film „Promising Young Woman“ iako u tom filmu ima malo toga britanskog osim redateljice i glavne glumice Carey Mulligan. Toj nagradi pridodao je i nagradu za najbolji originalni scenarij.


Britanska drama o odrastanju „Rocks“, koja je bila nominirana u sedam kategorija, uzela je sporedne nagrade za casting i Rising Star Award, „Soul“ je najbolji crtani film s najboljom originalnom glazbom, „Sound Of Metal“ dobio je nagradu za zvuk i montažu, britanski veteran Anthony Hopkins izabran je za najboljeg glumca u filmu „Father“ koji je dobio i nagradu najbolji adaptirani scenarij, dok je „Ma Rainey’s Black Bottom“ zaradio sporedne nagrade za najbolje kostime i šminku.


I hvaljena drama „Minari“ zaradila je jednu nagradu preko najbolje sporedne glumice Yuh-Jung Youn koja se prilikom online uključivanja zahvalila na poprilično neobičan način. Naime, rekla je da je svaka nagrada važna, ali joj je ova posebna jer je prepoznata „od Britanaca, koji su poznati kao snobovi“.


Nagradu za najboljeg sporednog glumca dobio je britanski glumac Daniel Kaluuya za nastup u američkom filmu s američkom povijesnom temom  “Judas and the Black Messiah”, iako bi rekli da je on u tom filmu imao glavnu ulogu. U još jednom očekivanom izboru, nagradu za najbolji film na neengleskom jeziku pokupio je danski „Another Round“.