Nenadano prosvijetljenje

Nakon privatne audijencije kod pape Franje, Martin Scorsese najavio film o Isusu

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Apel Svetog oca umjetnicima da dopuste da se Isus vidi, djelovao je njega, kako je sam rekao. I da osjeća da mora ispuniti taj zahtjevMartin Scorsese je sebe kao katolika na neki način diskvalificirao već i s četiri razvoda, odnosno pet ženidbi u životu, da ne govorimo o kontroverznom filmu „Posljednje Kristovo iskušenje“ iz 1988. godine s kojim je navukao bijes „pravovjernih“. Sam je sebe davno opisivao da katoličanstvu pripada po porijeklu, no njegovog katoličkog backgrounda, odrastanja u imigrantskoj talijanskoj obitelji u Maloj Italiji New Yorka nikada se nije otresao. Na kraju, pod stare dane okrenuo je ploču i ponovno se počeo deklarirati kao “pravi” katolik.


U skladu s tim i tonovi filmova s religijskom potkom, najjače je to izraženo u filmu “Silence” iz 2016. o kršćanskom misionaru u Japanu koji će dati život za svoja vjerska uvjerenja, radikalno su drugačiji.


Jedan od najvećih redatelja uopće navršio je 80 i pitanje vjere postaje ne samo privatna već i poslovna preokupacija. I dok filmski svijet s nestrpljenjem čela njegov novi uradak, western kriminalističku dramu „Killers of the Flower Moon“ koja će najesen u kina s njegovim omiljenim glumcima Leonardom DiCaprijem i Robertom De Nirom u glavnim ulogama, Scorsese ne najavljuje mirovinu, već novi projekt.
Kako je danas govorio u Rimu, njegov sljedeći projekt će biti o Isusu, ali sigurno ne u bogohulnom tonu „Posljednjeg Kristovog iskušenja“.


Direktni povod ovakvim izjavama slavnog redatelja je očito privatna audijencija kod pape Franje koja se dogodila u subotu. Apel Svetog oca umjetnicima da dopuste da se Isus vidi, djelovao je njega, kako je sam rekao. I da osjeća da mora ispuniti taj zahtjev.


“Odgovorio sam na papin poziv umjetnicima na jedini način koji znam: zamišljajući i pišući scenarij za film o Isusu. I upravo ću se baciti na to“ – prenio je Variety Scorseseove riječi iz Rima, gdje je sudjelovao na konferenciji pod nazivom Global Aesthetics of the Catholic Imagination.