Tužna vijest

Nagrađeni filmaš preminuo u 45. godini: Pronađeno njegovo obezglavljeno tijelo

P. N.

Ross McDonnell / Foto X/Twitter

Ross McDonnell / Foto X/Twitter

Posljednji je put viđen 4. studenog kako vozi bicikl nakon što je napustio svoj stan...

Preminuo je  Ross McDonnell, irski filmaš, dobitnik Emmyja, koji se proslavio kao direktor fotografije filma The Trade. Imao je 44 godine.


Njegova obitelj priopćila je danas da je McDonnell umro “neočekivano” 5. studenog. “Nedostajat će svojim roditeljima, sestri, nećakinji te široj obitelji i njegovim brojnim dragim prijateljima,  kao i kolegama u Irskoj, SAD-u i širom svijeta”, stoji u priopćenju koje prenosi Hollywood Reporter.Priopćenje je objavljeno više od tjedan dana nakon što je NBC News izvijestio da je tijelo muškarca pronađeno na plaži u New Yorku. Izvori iz policije rekli su tada da je po svemu sudeći riječ o “posmrtnim ostacima filmaša Rossa McDonnella”, koji je nestao početkom studenoga ove godine. Policija je naime reagirala na dojavu o obezglavljenom ljudskom tijelu koje je ležalo na plaži Breezy Point u Queensu.
McDonnell je posljednji put viđen 4. studenog kako vozi bicikl nakon što je napustio svoj stan u četvrti Bedford-Stuyvesant u Brooklynu. Bicikl je pronađen kasnije, zaključan na plaži Fort Tilden u Queensu.Forenzičari u New Yorku će utvrditi uzrok njegove smrti. Izvori su za NBC News rekli da se ne sumnja na kriminal i da nema naznaka da je bila riječ o samoubojstvu. Prema nekim izvorima, McDonnell se vjerojatno namjeravao okupati u moru, ali se utopio uslijed snažnih struja.


McDonnell je rođen u Dublinu i radio je kao snimatelj na nekoliko projekata, među kojima su ColonyDollhouseSnake DanceLife Is SvetredForever PureEliánNo Stone UnturnedOne Million American DreamsThe First Wave i Edge of the Unknown s Jimmyjem Chinom.


No, upravo mu je rad na dokumentarnoj seriji The Trade (TV kanala Showtime), koja je trajala dvije sezone, donio nagradu Emmy za izvanrednu kinematografiju: serija je 2021. proglašena dokumentarnim ostvarenjem godine. Sljedeće godine osvojio je Emmyja za kinematografiju za dokumentarac Matthewa Heinemana o covidu-19 – naslovljenom Prvi val.


Također je bio koproducent filmova Prvi val i The Trade.


Za McDonnellom žale roditelji Maureen i Nicky, njegova sestra Louise i nećakinja Eva.