Kvarnerska filmska komisija

Kvarner u kratkom #3: Predstavljanje kratkih filmova snimljenih u PGŽ

Portal Novi list

Kvarnerska filmska komisija ovim programom želi učiniti svoj rad vidljiv široj javnosti, predstaviti produkcije snimljene na našem području, ali i otvoriti prostor za učenje i rad mladihKvarnerska filmska komisija organizira treće izdanje programa Kvarner u kratkom u sklopu kojeg će se na najkraći dan u godini, 21. prosinca u 20 sati, u Art-kinu prikazati četiri domaća kratkometražna filma snimljena u Primorsko-goranskoj županiji.


Na repertoaru su Slana voda Paule Mangano, Izvorni sjaj Bianche Dagostin i Tonija Juričića, Maleni Renéa Galla te Posvećenje proljeća Hane Stojaković i Silvana Drpića.


U sklopu ovogodišnjeg programa, istog dana s početkom u 18 sati, održat će se i predstavljanje Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv, uz selekciju filmova koju je pripremila Maša Drndić, jedna od voditeljica programa.
Na repertoaru su Flora Davida Kumparea, Sve kaj ti nikad ne budem rekla Bele Bračko Milešević, To što je ostalo Slivije Bumbak, Suze bakarskog baškota Bruna Butorca, Na tragu sjećanja Nine Sorić, Mia ide u Ličko Petrovo Selo Natalije Stefanović, Jednog petka popodne Lucije Brkić, Još dugo ćemo ovako Sare Huskić te Martin Torpedo Tonija Jelenića.


Ulaz na filmske programe je slobodan, a nakon obje projekcije slijede razgovori s autorima filmova koje će moderirati Jelena Androić.


Popratni program Kvarnera u kratkom #3 donosi Radionicu dokumentarnog filma u vodstvu redateljice i producentice Morane Ikić Komljenović.


Jednodevna radionica nastaje u suradnji s kreativnim kolektivnom Little Red Dot, a održat će 21. prosinca od 13 do 17 sati u Mini Art-kinu.


Namjera je radionice, uz teorijska izlaganja i živu razmjenu uvida te analizu primjera, pružiti skicu krajolika profesionalnog dokumentarnog stvaralaštva.


Polaznicima koji imaju postojeće autorske projekte ili tek ideje za buduće projekte, omogućit će se i kratke konzultacije od 17 do 18 sati. Radionica je prilagođena osobama raznolikog filmskog i srodnog iskustva, ulaz je slobodan, a prijave se vrše putem e-adrese [email protected].


Kvarnerska filmska komisija ovim programom želi učiniti svoj rad vidljiv široj javnosti, predstaviti produkcije snimljene na našem području, ali i otvoriti prostor za učenje i rad mladih.


Kvarnerska filmska komisija regionalni je filmski ured osnovan 2016. unutar javne ustanove Art-kino uz podršku i poticaj Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.


Vizija Kvarnerske filmske komisije je učiniti Rijeku i Primorsko-goransku županiju privlačnim i prepoznatljivim filmskim destinacijama, a putem pruža administrativnu, logističku, obrazovnu i stručnu podršku domaćoj i stranoj audiovizualnoj produkciji.