Uzlet

HAVC ukazuje na novi trend: Godinu obilježili uspjesi domaćih filmašica

Kim Cuculić

Foto HAVC

Foto HAVC

Godina 2019. prošla je u znaku priznanja hrvatskim filmašicama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Domaći film »putovao« je i osvajao nagradeGodina 2019. prošla je u znaku priznanja hrvatskim filmašicama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Osim toga, domaći film »putovao je« na najprestižnije svjetske festivale i osvajao nagrade.


Godina je počela uspjehom manjinskih koprodukcija »Bog postoji, njeno ime je Petrunija« makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske i »Šavovi« srpskog redatelja Miroslava Terzića na jednom od najvažnijih festivala na svijetu, Berlinaleu. Oba filma, koja su nastala u koprodukciji zagrebačkog Spiritus movensa (hrvatska producentica je Zdenka Gold), u glavnom su njemačkom gradu imala svjetsku premijeru.


Priznanja


Producentica Anita Juka u svibnju je izabrana za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, koja se odvijala za vrijeme trajanja prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Osim toga, Juka je bila i jedna od samo devet europskih producenata koji su sudjelovali na Asian Project Marketu. Uspješnu godinu Juka je zaključila novom ulogom – postala je članica izvršnog odbora Europske filmske akademije. Uspjeh hrvatskih filmašica nastavila je producentica Tamara Babun, koja je u lipnju pozvana da se pridruži Izvršnom odboru Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata. U srpnju je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, zajedno s direktorom fotografije Vanjom Černjulom, pozvana u članstvo Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.


Trijumf Dane Budisavljević
Redateljica Dana Budisavljević s filmom »Dnevnik Diane Budisavljević« trijumfirala je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je dobila Zlatnu arenu za režiju, čime je postala tek treća žena ovjenčana tom nagradom i druga redateljica čiji je film osvojio Veliku Zlatnu arenu. Manjinska koprodukcija »Bosonogi car« redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth (hrvatski producenti su Boris T. Matić i Lana Matić) imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, na kojoj je premijeru imala još jedna manjinska koprodukcija – animirani film »Toomas ispod doline divljih vukova« Chintis Lundgren. U listopadu je hrvatski film imao posebno mjesto i na jednom od najstarijih i najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma – DOK Leipzigu. U sklopu programa »Zemlja u fokusu« prikazano je 11 hrvatskih filmova pod sloganom »Procvat dokumentarističke scene u zemlji punoj kontradikcija«. Spomenimo i dugometražni prvijenac redateljice Barbare Vekarić »Aleksi«, koji je dobio čak 15 nagrada.