FESTIVAL 25 FPS

Drugi festivalski dan donosi filmove Sylvije Schedelbauer, krajolike videoigara i “U ljubičastu utrobu”

P. N.

Backflip

Backflip

Umjetnica će predstaviti svoj esejistički i poetski pristup osobnim, povijesnim i političkim narativima sa svojih šest radova, „bujice slika“, koji su nastajali u posljednjih 20 godina 


 


Na drugom danu 19. Festivala 25 FPS prikazuju sve dva bloka iz natjecateljskog programa, posebna retrospektiva japansko-njemačke umjetnice Sylvije Schedelbauer i selekcija člana ovogodišnjeg žirija, umjetnika Marka Tadića.
Prvi su na rasporedu, u 14 sati u kino Kinoteci, kratki filmovi Sylvije Schedelbauer koji se prikazuju u sklopu ovogodišnjeg simpozija posvećenog filmskoj arhivistici i found footage filmu. Umjetnica će predstaviti svoj esejistički i poetski pristup osobnim, povijesnim i političkim narativima sa svojih šest radova, „bujice slika“, koji su nastajali u posljednjih 20 godina.


U ljubičastu utrobu


U 16 sati uslijedit će program filmova po izboru umjetnika Marka Tadića, The Mimoids, u okviru programske sekcije „Žiri predstavlja“. Uz njegov film Događaji za zaboraviti, gledamo četiri filma koji se na upečatljive i različite načine koriste umjetničkim mogućnostima i krajolicima videoigara, virtualnih svjetova u susretu s drugim kulturnim sferama.


U 18 sati na programu je drugi blok filmova iz konkurencije naslovljen Granice, horizonti, a u 20 sati očekuju nas Arti fakti. U Granicama je okupljeno šest filmova koji u rekonstrukcijama određenih trenutaka rastežu ograničenja medija. Na razgovoru će nam se pridružiti Mare Šuljak, autorica filma Evanescence i Thuy-Han Nguyen-Chi, autorica rada U ljubičastu utrobu.


Ono što preostaje


Posljednji dnevni program očekuje nas u 20 sati, uz treći natjecateljski program. Četiri filma, među kojima je srednjemetražno ostvarenje američke filmašice Deborah Stratman, Ono što preostaje, moćno povezuju analogno i digitalno, sadašnjost i prošlost, i u stvarnim prostorima kreiraju filmske situacije.


Labor of Love


 


Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.


Evanescence