Turističko zagađenje

Bijesnim mještanima Tenerifa prekipjelo. Upozoravaju Britance da ‘idu kući’

L. S.

Foto: iStock

Foto: iStock

Prijete da će početi turistima naplaćivati 'eko-porez' kako bi nadoknadili nepopravljivu štetu nanesenu okolišuStanovnici Tenerifa, poznate turističke destinacije, postali su sve vokalniji oko rastućeg broja turista.


“Turisti, idite kući”, postao je sve češći uzvik koji posjetitelji dobivaju dok šetaju jednom od najljepših i najpopularnijih plaža na otoku, La Tejiti, a neprijateljstvo su čini se pogotovo počeli osjećati svi turisti, a pogotovo Britanci, piše Lad Bible.


Mještani se nadaju da će tako odvratiti turiste koje krive za ekološku štetu, prenapučenost, redovite dugotrajne prometne gužve i izlijevanje kanalizacije, a istima pripisuju krivnju za uništavanje plaža i idiličnih područja, jer lančano potiču potražnju za novim hotelskim kompleksima i stambenim blokovima.
Tako je nastao slogan ‘turisti, idite kući’ za kampanju, a prijete da će početi turistima naplaćivati ‘eko-porez’ kako bi nadoknadili nepopravljivu štetu nanesenu okolišu.


Glasnogovornik aktivista rekao je da su prirodni prostori Kanarskih otoka, koje uključuje Tenerife, Gran Canariu, Lanzarote, Fuerteventuru, La Palmu, La Gomeru i El Hierro, uništeni masovnim turizmom, dok se požalio da je horizont stalno zagađen gradilištima dok se otvara sve više smještaja.


Velika potražnja za iznajmljivanjem za odmor također povećava cijene nekretnina u tom području, pa stoga stanovnici žele da dužnosnici uz eko-porez uvedu ograničenje broja turista kojima je dopušteno posjetiti Kanarske otoke, kao i da treba ograničiti broj ljudi koji se doseljavaju na otok zbog posla ili kupovine doma.